IFAB eli jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin on tehnyt vuosittaiskokouksessaan uudistuksia jalkapallon sääntöihin. Merkittävin muutos koskee käsivirhettä ja sen tulkintaa.

Aberdeenissa järjestetyssä kokouksessa päätettiin käsivirhesäännön yksinkertaistamisesta siten, että vahingossa tapahtuvalla käsivirheellä ei ole enää merkitystä, jos virhe johtaa maaliin tai maalintekotilanteeseen.

Lisäksi kokouksessa päätettiin muista sääntöuudistuksista. Jatkossa vapaapotkuissa hyökkäävän joukkueen pelaajien tulee olla vähintään metrin päässä muurista eikä muuria saa häiritä.

Vaihtosääntöä uudistettiin siten, että kentältä poistuvan pelaajan on lähdettävä kentältä lähimmän rajaviivan yli. Tällä pyritään ehkäisemään ajan pelaamista vaihtojen yhteydessä.

Maalipotkut kokivat myös uudistuksen. Jatkossa maalipotkun vastaanottavan pelaajan ei tarvitse olla rangaistusalueen ulkopuolella.

Pienemmät muutokset koskivat rangaistuspotkuja ja tilanteita, joissa pallo osuu tuomariin. Jos pallo osuu ottelun aikana tuomariin, jatketaan peliä tilanteesta kiistapallolla. Rangaistuspotkuissa maalivahdeilla tulee olla toinen jalka maaliviivalla laukaisun lähtöhetkellä.

Sääntöuudistukset astuvat voimaan ensi kaudesta.

Lähde: Reuters