AS Roma koki tammikuun lopulla ruman löylytyksen häviämällä Italian cupin vieraspelinsä Fiorentinalle häpäisevin lukemin 1-7. Katastrofiottelun jälkeen joukkue ei kuitenkaan jäänyt makaamaan tuleen vaan ryhdistäytyi. Sen jälkeen Roma on pelannut viisi ottelua, joista ensimmäinen päättyi tasapeliin ja loput ovat voittoja.

Ruudulle Serie A:ta selostava Juuso Ikonen ei pidä Roman voittoputken jatkumista ollenkaan selvänä, kun neljän ottelun voitottomassa putkessa oleva Lazio asettuu lauantaina vastaan Rooman paikalliskamppailussa. Ikonen muistuttaa, ettei Roma ole kohdannut Serie A:n kärkikastilaisia viime sarjapeleissään ja on päässyt sen myötä helpommalla.

– Kahdeksasta viime (sarja)ottelusta Roma on voittanut kuusi ja pelannut kahdesti tasan, mutta ei se pelillisesti ole mitään hirveää juhlaa ollut oikeastaan missään vaiheessa. Oikeastaan vain yksi peli on ollut kovaa joukkuetta – AC Milania – vastaan, Ikonen sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– Toisiksi kovin vastus on ollut Atalanta, jota vastaan tuli myös tasapeli Milanin tavoin. Otteluohjelma on ollut myös Roman kannalta aika suosiollinen.

Molemmilla hyvä terveystilanne

Lauantain asetelma ei ole Ikosesta yksipuolinen myöskään sen takia, että Lazion terveystilanne on parantunut.

– Laziolla on ollut suunnattomia loukkaantumishuolia. Parhaimmillaan on ollut sivussa toistakymmentä äijää peleistä. Lazio pääsee lyömään lauantaille melkein ykkösensä, eikä Romallakaan ole kovin mainittavia poissaoloja, Ikonen selittää ja tarkentaa sanomaansa:

– Ehkä Cengiz Under, mutta hänkin on pelannut loppujen lopuksi aika vaisun kauden. Totta kai Daniele De Rossin tilanne on mielenkiintoinen. Hän on tehnyt mielestäni valtavan eron Roman pelaamisessa silloin kun on pystynyt pelaamaan.

De Rossi palasi kolmen kuukauden loukkaantumisensa jälkeen pelikentille tammikuussa ja on kirjauttanut sen jälkeen tililleen kolme 90-minuuttista ja jämäminuutit kolmessa muussa ottelussa.

Seuralegenda De Rossin, 35, pelikunto on herättänyt puhetta. Monen mielestä Roman kapteeni ei ole fysiikaltaan täydessä 90 minuutin kunnossa. Seuran kannattajat ovat kuitenkin ikionnellisia seuraikonin paluusta, sillä De Rossi tuo kentälle huiman määrän johtajuutta ja asennetta.

Kenties suurin kysymys Roman kannalta lauantaille on, pystyykö Kostas Manolas pelaamaan. Kreikkalaistoppari sai tällin nilkkaansa edellisessä ottelussa Frosinonea vastaan ja joutui tulemaan vaihtoon 77. minuutilla.

– Viimeisten tietojen mukaan nilkka parsitaan ilmeisesti kuitenkin kuntoon lauantaiksi. Mutta mikä on hänen todellinen tilansa? Onko Manolas täydessä juoksukunnossa? En itse ehkä usko siihen, joten puolustuksessa voi tulla ongelmia, Ikonen alleviivaa.

Jos Manolas ei pysty avaamaan, keskuspuolustuksessa saatetaan nähdä pari Federico FazioIvan Marcano. Toppareista jälkimmäinen olisi Ikosen mielestä parempi vaihtoehto Manolasin vierelle, jos Manolas vain pystyy pelaamaan.

– Ehkä se pahin skenaario olisi, että Fazio ja Marcano olisivat topparikaksikkona. Siinä vaiheessa veikkaisin, että Romalle saattaisi tulla ongelmia.

Lazio iskuetäisyydellä sarjassa

Laziolla on lauantaina erinomainen sauma kuroa eroa umpeen sijan edellä olevaan Romaan. Sarjaviitosella on Lazioon kuuden pisteen kaula, mutta peli enemmän pelattuna.

Lauantaina kotijoukkueena toimivan Lazion peli on Ikosen mielestä kehittynyt kauden edetessä huomattavasti. Esiin hän haluaa nostaa keskikenttäpelaaja Lucas Leivan, jolta jäi ennen vuodenvaihdetta kuusi ottelua väliin lähentäjälihaksen vamman takia. Leiva on Ikosen mukaan Lazion keskiakselin sydän.

– Hän ei välttämättä kerää suuria otsikoita tai suurta huomiota, mutta antaa enemmänkin pelin puhua puolestaan. Lazion kannattajat valitsivat hänet joulukuussa vuoden pelaajaksi, sekään ei ole hirveän huono tunnustus siitä työstä, Ikonen naurahtaa.

Sassuolosta kesällä Lazioon siirtynyt italialaistoppari Francesco Acerbi on ollut Ikosesta loistohankinta. Selostajan mukaan kyseessä on älykäs pelaaja, joka lukee hyvin tilanteita ja toimii Lazion tarvitsemana johtohahmona.

Eräs toinen seuraamisen arvoinen mies lauantain pelissä on Roman kesällä Internazionalesta hankkima Nicolo Zaniolo, 19, jonka on huhuttu jo olevan sarjajohtaja Juventuksen kiikarissa.

– Saniolo on ollut keskikentällä aivan huikea hankinta ja ehkä ainoa (urheilutoimenjohtaja) Monchin kirkas ja onnistunut värväys, Ikonen suitsuttaa.

Sanioloa, Lorenzo Pellegriniä, 22, ja Bryan Cristantea, 23, pidetään Romassa joukkueen tulevaisuuden pelaajina, jotka voivat muodostaa väkivahvan keskiakselin.

Juuri Pellegrini loisti edellisessä Rooman derbyssä syyskuussa. Hän korvasi Javier Pastoren kentällä jo 36. minuutilla ja teki maalin avausjakson varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Pelin lopussa hän syötti Fazion viimeistelemän päätösosuman, jolla Roma otti paikalliskilpailijastaan 3-1-kotivoiton.

Rooman derby pelataan lauantaina kello 21.30 ja voit katsoa ottelun Rudusta.