Tiistai-iltaiseen Mestarien liigan huippuotteluun Real Madrid-Ajax nimitettiin tuomariksi äärimmäisen kokenut ja arvostettu saksalainen oikeudenjakaja Felix Brych. 43-vuotiaan juristin nimityksessä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta Saksassa jännitetään, kuinka tuomaritiimin yhteistyö Santiago Bernabéulla toimii. Brych antoi nimittäin vastikään avustavilleen kenkää.

Felix Brych on toiminut erotuomarina vuoden 2012 olympialaisissa, vuoden 2014 MM-kisoissa, vuoden 2016 EM-turnauksessa ja jälleen viime vuoden MM-turnauksessa. Kaikissa näissä hänen avustavinaan viilettivät sivurajoilla Mark Borsch ja Stefan Lupp.

Vuosia jatkuneesta yhteistyöstä huolimatta Brych antoi avustavilleen lähtöpassit ja vihelsi viime lauantain Schalke-Düsseldorf -ottelussa uusien apulaisten kanssa. Tällöin lippuhommista vastasivat Fredrick Assmuth ja Thomas Stein.

[readmore from=Brych-Felix]

Mestarien liigassa tuomaritiimin vaihdos ei kuitenkaan onnistu noin vain. UEFA päättää europelien tuomareista 14 päivää ennen otteluita. Tiimin sisäiset ristiriidat eivät kelpaa syyksi miehistönvaihdoksille, vaan sääntöjen mukaan tuomareita voidaan vaihtaa vain loukkaantumisten tai erityisten perhesyiden (lapsen syntymä, kuolemantapaus) takia. Niinpä Brychin on vain tultava avustaviensa kanssa toimeen.

Skismat juontavat juurensa viime viikon maanantaina pelattuun Leipzigin ja Hoffenheimin väliseen bundesliigaotteluun. Pelissä nähtiin kyseenalaisia tuomariratkaisuja, joista kärsi ennen muuta Hoffenheim. Kritiikki kohdistui ennen muuta paitsiotuomioihin. Brych sälytti ainakin osasyyn heikosta suorituksestaan avustavilleen, ja tämä johti tiettävästi isoihin mielipide-eroihin kolmikon välillä.

Felix Brych on valittu vuosina 2013-2018 neljä kertaa Saksan parhaaksi erotuomariksi ja vuonna 2017 koko maailman parhaaksi oikeudenjakajaksi. Hän tuomitsi vuonna 2017 Mestarien liigan loppuottelun Juventus-Real Madrid ja kolme vuotta aiemmin Eurooppa-liigan finaalin Sevilla-Benfica.

Ottelu Real Madrid-Ajax alkaa tiistaina kello 22 ja on nähtävissä C Morella.

Lähteet: Bild ja Spox