Yllätysjoukkue Ruotsin Cupin finaaliin – Saku Ylätupa onnistui rankkaripilkulta

© Kuva: Juha Tamminen

Ruotsin Cupin finaalissa 30. toukokuuta kohtaavat Häcken sekä viime kauden päätteeksi Allsvenskaniin noussut AFC Eskilstuna. Asia varmistui, kun Eskilstuna kaatoi sunnuntaina pelatussa toisessa välierässä Allsvenskanin viime kauden mestarijoukkueen AIK:n rankkarikisan jälkeen.

AIK meni ottelussa 1-0 -johtoon Panajotis Dimitriadisin maalilla, kun peliä oli pelattu 55 minuuttia. Onyedikachuwu Nnamani toi kuitenkin vieraat tasoihin 27 minuuttia myöhemmin.

Jatkoajalle mentiin 1-1 -tilanteessa. 95. peliminuutilla kentälle juoksi AIK:n kolmantena vaihtona 19-vuotias suomalainen Saku Ylätupa. Sen paremmin Ylätupa kuin kukaan muukaan ei kuitenkaan maalinteossa onnistunut, joten edessä oli rangaistuspotkukilpailu.

Rankkarikisassa kahdeksasta ensimmäisestä vetäjästä peräti kolme epäonnistui. Eskilstuna johti tässä vaiheessa 3-2, ja sillä oli sauma ratkaista finaalipaikka. Adnan Kojic kuitenkin epäonnistui omassa yrityksessään. AIK:n viidentenä laukojana täplälle asteli Ylätupa, jolle paikka oli epäilemättä kova. Jos Ylätupa ei tekisi maalia, olisi peli ohi. Nuori hyökkääjä kuitenkin kesti paineet ja pani pallon rysään.

Seuraavat viisi laukojaa onnistuivat omissa kudeissaan kukin vuorollaan, ja lopulta kilpailu ratkesi AIK:n kahdeksanteen vetäjään Heradi Rashidiin. Rashidin kohdalla pantiin rasti ruutuun, ja Eskilstuna jatkoi matkaansa loppuotteluun.

Finaalissa Eskilstuna saa siis vastaansa Häckenin, joka kukisti lauantaina jatkoajan jälkeen Djurgårdenin maalein 3-2. Joona Toivio urakoi Häckenin puolustuksessa täydet 120 minuuttia, mutta Kari Arkivuo ja Juhani Ojala eivät kokoonpanossa olleet.

Samalla varmistui sekin, että loppuottelun voittajalle on tarjolla paikka Eurooppa-liigan karsinnoissa kesällä 2019. Edellisen Allsvenskan-kauden nelonen Hammarby sai näin jäädä tyhjin käsin. Sarjan kautta AIK varmisti paikkansa Mestarien liigan karsintoihin sekä Norrköping ja Malmö Eurooppa-liigan karsintoihin.

Eskilstunalle Allsvenskan-kausi 2019 on vasta sen toinen pääsarjatasolla.