Ajax on ollut yksi koko jalkapallokauden suurimmista sensaatioista. Hollantilaisjoukkue eteni ensi kertaa yli 20 vuoteen Mestarien liigan välieriin, ja on hurmannut katsojia aktiivisella ja yleisöön menevällä pelitavallaan.

Amsterdamilaisten kollektiivinen menestys on nostanut esiin myös lukuisia huippuyksilöitä. Frenkie de Jong siirtyy isolla siirtosummalla kesällä Barcelonaan, ja suurseurojen kiinnostuksen on herättänyt moni muukin pelaaja.

Yksi heistä on hienon kauden pelannut kamerunilaismaalivahti André Onana. 23-vuotias Onana solmi äskettäin Ajaxin kanssa jatkosopimuksen ja vakuutti pelaavansa Ajaxissa ”ainakin vielä ensi kauden”, mutta kenties viimeistään kesällä 2020 maisema vaihtuu. Onana on yhdistetty ainakin Barcelonaan, jonka akatemiassa hän nuorena jo pelasikin.

Keskiviikkona Ajax ilmoitti valmistautuvansa Onanan lähtöön hankittuaan Eredivisien FC Emmenistä 19-vuotiaan veräjänvartijan Kjell Scherpenin.

– Kjell on todella suuri lupaus ja on hienoa, että hän päätti siirtyä Ajaxiin. Olemme erittäin iloisia André Onanan jatkosopimuksesta, mutta tietysti katsomme myös tulevaisuuteen. Kjell on yksi edustusjoukkueen neljästä maalivahdista ja on päivittäin treenikentällä ykkösjoukkueen kanssa, Ajaxin urheilujohtaja Marc Overmars totesi.

Peräti 204-senttisen Scherpenin hankinta ei ole kuitenkaan ollut Ajaxin kannattajien mieleen. Scherpen on pelannut tällä kaudella 33 Eredivisie-ottelua, mutta Ajax-fanit eivät miehen siirtohuhuista innostuneet. Kauden aikana on kaivettu esiin Scherpenin 11-vuotiaana kirjoittama twiitti, jossa hän mollaa Ajaxia. Lisäksi Scherpen kertoi reilu vuosi sitten haastattelussa haluavansa siirtyä joskus Feyenoordiin – Ajaxin arkkiviholliseen siis.

Kun Ajax kohtasi huhtikuussa Eredivisiessä Emmenin, osa Ajaxin kannattajista tervehtikin Scherpeniä lakanalla ”Scherpen, sinä torakka”. Osansa tuleva Ajax-torjuja sai kannattajien kritiikistä myös sosiaalisessa mediassa.

Ajax suhtautui kuitenkin fanien kiukkuun hyvällä huumorilla. Scherpenin sopimuksenjulkistustwiitissä mies nimittäin istutettiin koulunpenkille jälki-istuntoon. Nuori maalivahti nähdään videolla kirjoittamassa kouluvihkoonsa rivikaupalla lausetta ”Ajax on Hollannin paras seura”. Kaupan päälle Ajaxin toimitusjohtaja Edwin van der Sar karjaisee ”vielä sata kertaa”.

Jo ennen Scherpenin hankintaa Ajax oli vahvistanut joukkuettaan Standard Liègestä siirtyvällä Romanian maajoukkueen keskikenttäpelaajalla Razvan Marinilla sekä 18-vuotiaalla Kik Pieriellä.

Pierie on Heerenveenistä siirtyvä huippulupaava toppari, ja hänen hankintaansa pidetään yleisesti sinettinä Ajaxin kapteeni Matthijs de Ligtin lähdölle seurasta. De Ligtin uskotaan siirtyvän De Jongin tavoin Barcelonaan, mutta miestä ovat havitelleet myös muun muassa Bayern München ja Juventus.

Lähteet: Mundo Deportivo ja Transfermarkt