HIFK venyi komeasti Stadin derbyssä – HJK:lle jo kolmas peräkkäinen tasapeli liigassa

© Kuva: Juha Tamminen

Pitkä yhden kauden kestänyt odotus näkyi Helsingin katukuvassa, Töölössä, reilu tunti ennen ottelua. Kauden 2019 ensimmäinen Stadin derby sai Töölön jalkapallostadionin lehterit täyttymään. Derbyssä päädyttiin lopulta tuttuun ja turvalliseen 1-1-tasapeliin loppuunmyydyllä Telia 5G -areenalla.

Molempien joukkueiden kannattajat pitivät läpi ottelun komeaa tunnelmaa. Jo ennen ottelun alkamista kannattajat lauloivat ja kannustivat omiaan. Lataus oli käsin kosketeltavissa, kun joukkueet saapuivat kentälle.

Sankka savuverho lankesi myös kentän ylle, kun molemmissa päissä nähtiin ottelun alussa palavia soihtuja. Yksi soihtu lensi HJK:n kannattajapäädystä myös kentän puolelle polttaen kenttään mustan täplän. Molemmat kannattajat olivat varustautuneet derbyyn myös tifojen muodossa, lue lisää niistä täältä.

Vierailija HIFK puolusti todella vahvasti 4-3-3-järjestelmässä, kun HJK pyrki lyhyillä syötöillä avaamaan peliä. HJK:lla oli koko ensimmäisen puoliajan suuria vaikeuksia pelinrakentelussa. IFK antoi HJK:lle näennäisen pallonhallinnan, mutta jo IFK:n hyökkäyskolmikon ohittaminen tuotti suuria vaikeuksia.

HIFK vaikutti olevan valmiimpi otteluun. Punapaidat saivat ensimmäisellä jaksolla riistoja hyvillä alueilla, mutta murtautuminen maalipaikoille ei vielä tuottanut toivottua tulosta. IFK ei ollut onnistunut vielä maalinteossa tällä kaudella ennen derbyä.

Kumpikaan joukkue ei saanut aikaiseksi konkreettisia tekopaikkoja, vaikka IFK vei esimerkiksi kulmapotkut avausjaksolla peräti 6-0. Vaativa yleisö antoi myös oman mielipiteensä kuulua vihellyksinä, kun erotuomari Ville Nevalainen vihelsi ensimmäisen puoliajan päättyneeksi.

Vauhdikas alku toiselle puoliajalle

HJK:n kokoonpanossa nähtiin derbyssä myös debytantti, kun talvella hankittu nigerialaispuolustaja Elderson pääsi ensimmäistä kertaa irti HJK:n paidassa. Ensimmäisellä jaksolla Eldersonilla oli suuria vaikeuksia pelirytmiin pääsemisessä.

Vasempana laitapuolustajana pelannut Elderson teki helppoja virheitä eivätkä syötöt löytäneet omia. Ajoittain tuntui, kun mies ei olisi vielä aivan sisäistänyt HJK:n pelitapaa.

Toiselle puoliajalle tuli varsin erilainen HJK. Klubi avasi heti toisen puoliajan alkuun maalihanat. Nikolai Alho lähetti oikealta laidalta keskityksen taka-alueelle, josta debyyttiä pelannut Elderson puski pallon keskustaan. Avauskokoonpanoon ensimmäistä kertaa tällä kaudella nostettu Akseli Pelvas latasi pallon varmasti maaliin Eldersonin syötöstä ja riensi juhlimaan maalia HJK:n kannattajien eteen. Maali teki varmasti hyvää pienemmälle vastuulle jäänelle Pelvakselle.

Heti HJK:n osuman jälkeen HIFK sai oman paikkansa. Brassivahvistus Tiquinho pääsi hyvään tekopaikkaan, mutta Maksim Rudakov venyi tärkeään torjuntaan. Vaikutti vahvasti siltä, että yleisön vihellykset ensimmäisen puoliajan jälkeen oli otettu molemmissa leireissä vakavasti.

Reilun tunnin kohdalla pienoisen yliotteen katsomon puolella ottaneet HIFK:n kannattajat repesivät riemuun. Illan seitsemäs kulmapotku tuotti HIFK:lle kauden ensimmäisen maalin. Tällä kertaa Tiquinho onnistui päästessään tuikkaamaan pallon maaliin lähietäisyydeltä Rudakovin jalkojen välistä.

Maali sai odotetusti melkoisen vastaanoton HIFK:n kannattajissa. Kymmeniä kannattajia juoksi juhlimaan pelaajien kanssa päädyn eteen.

Maalisyötön lisäksi Elderson paransi toisella puoliajalla otteitaan. Mieheltä on kuitenkin lupa odottaa vielä enemmän. Elderson otettiin lopulta vaihtoon 70. minuutilla, kun miehen tilalle tuli Daniel O’Shaughnessy.

Pelin intensiteetti kasvoi selvästi toisella puoliajalla. HJK sai rakenneltua tilanteita paremmin, mutta HIFK pysyi hyvin pelissä mukana. HJK:n laituri Lassi Lappalainen tarjoili muutaman hyvän tekopaikan oikealta laidalta. Myös kannattajissa tunnelma tiivistyi entisestään.

Tuttu lopputulos

HJK pyrki vaihdoilla tuomaan vielä lisää voimaa hyökkäykseensä. Ivan Tarasov toi HJK:n vasemmalle laidalle juonikkuutta ja 1vs1-osaamista, kun hänet vaihdettiin maalin tehneen Pelvaksen tilalle. Myöhemmin myös Eetu Vertainen sai saumansa, kun hänet vaihdettiin kapteeni Sebastian Dahlströmin tilalle.

Varsinkin Tarasov toi HJK:n pelaamiseen selkeän vaaraelementin vasemmalle laidalle. Tarasov onnistui haastoissaan, mutta viimeiset ratkaisut jäivät vajaiksi.

Lisäajalla Alho tarjoili vielä hyvän paikan Marco Buenolle, joka puski kuitenkin oikealta ohi maalin. Vielä juuri ennen loppuvihellystä Vertainen syötti vasemmalle laidalle paikan O’Shaughnessylle, jonka veto viuhui vaikeasta asennosta kuitenkin selvästi ohi maalin.

Tasan neljä vuotta sitten nähtiin ensimmäinen Stadin derby HJK:n ja HIFK:n välillä 43 vuoteen. Silloin päädyttiin 1-1-tasatulokseen ja samat lukemat nähtiin myös tällä kertaa.

HIFK:lle tulos tarkoitti ensimmäistä maalia ja ensimmäistä pistettä joukkueen palattua täksi kaudeksi Veikkausliigaan. HJK:lle tulos oli varmasti suuri pettymys. Hallitseva mestari pelasi jo kolmannen peräkkäisen tasapelinsä liigassa. Vaikka tulos ei välttämättä ollut katsojien mieleen, tunnelmaltaan Stadin derby oli jälleen loistava.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.