Stadin derby on täällä taas – ”Ainutlaatuisia pelejä Veikkausliigassa”

© Kuva: Juha Tamminen

Siitä on tänään tasan neljä vuotta, kun Stadin derbyt palasivat Suomen pääsarjatasolle 43 vuoden odottelun jälkeen. Viime vuonna pidettiin derbyistä taukoa, kun HIFK haki vauhtia Ykkösestä, mutta tänään Töölössä mitellään jälleen pääkaupungin herruudesta.

HJK:n kokenut hyökkääjä Akseli Pelvas myöntää paikallispelien ainutlaatuisuuden.

– Onhan ne aivan erityisiä pelejä. Mediahuomiota on, todennäköisesti täysi tupa. Ovathan ne ainutlaatuisia pelejä Veikkausliigassa tällä hetkellä ja nostavat koko sarjan mielenkiintoisuutta. Varmasti saa extralautauksen, ei tarvitse sellaista erikseen itsestään lähteä hakemaan, 30-vuotias Pelvas sanoo Veikkausliigan kotisivuilla.

Vaikka HJK ja HIFK ovat taistelleet aiempinakin vuosina sarjataulukon eri päissä, ovat derbyt olleet poikkeuksetta hyvin tasaisia. Vuosien 2015-2017 yhdeksästä Stadin derbystä tasapeliin päättyi viisi, HJK voitti kolmesti ja HIFK kerran. Peleissä on nähty keskimäärin alle kaksi maalia per peli, eikä kumpikaan joukkue ole pystynyt yli kahteen maaliin kertaakaan.

– Jos miettii sarjataulukkoa, voisi olettaa, että olisi helpompi peli meille. Monesti se tekee asetelmat jopa vaikeammaksi, Pelvas jatkaa.

– HIFK:lle panos on entistäkin isompi. Niillehän se on ehdoton kärkipeli sarjassa isolla todennäköisyydellä. Toki meillekin iso peli, mutta jos ollaan mitalitaistossa ja HIFK ei ole, niin Stadin derbyn status nousee heidän asteikollaan.

– Derby ei ole verrattavissa normaaliin sarjapeliin. Se on oma pelinsä, kuten cupin finaali tai vastaava. Monta asiaa voi tapahtua, mitä normipelissä ei niin suurella todennäköisyydellä ainakaan tapahdu, Pelvas kuittaa.

Ennen tiistain derbyä HJK on Veikkausliigan kärjessä saatuaan neljästä ottelusta kahdeksan pistettä. Kun viime kausi otetaan lukuun, on Klubin tappiottomien otteluiden putki jo 19 pelin mittainen. Edellisen kerran HJK hävisi Veikkausliigassa viime kesäkuussa.

HJK:n kaksi edellistä peliä päättyivät maalittomaan tasapeliin. Molemmissa otteluissa loisti etenkin maalivahti Maksim Rudakov.

HIFK:n alkuvuosi on ollut vaikea, sillä se on hävinnyt kauden kaikki seitsemän virallista otteluaan. Kahdesta Veikkausliigan ottelusta tuloksena olivat 0-1 -tappiot.

Ottelu HJK-HIFK alkaa tiistaina kello 18.30. Peli on nähtävissä Ruudussa suorana lähetyksenä.


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.