Suunnitelmat Mestarien liigan mullistamiseksi etenevät – Juventus-pomo lähetti kirjeen

© Kuva: Getty Images

Kulissien takana on puuhattu jo pidempään monenlaisia muutoksia maailman ja Euroopan tärkeimpiin jalkapallokilpailuihin. MM-kisoja laajennetaan 48 maan kisoiksi viimeistään vuonna 2026, mutta ehkä jo 2022, seurajoukkueiden MM-turnaukseen on tulossa massiivinen muutos ja myös UEFA:n Mestarien liiga halutaan mullistaa.

Asiat ovat edenneet nyt sen verran, että Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli, joka johtaa myös Euroopan seurajoukkueiden järjestöä ECA:ta, lähetti kaikille ECA:n alaisille seuroille kirjeen. Keskeinen esitys on halu rakentaa eurooppalaiseen jalkapalloiluun sarjapyramidi, jolloin Mestarien liigaan karsittaisiin vähemmän, ja sen sijaan sieltä voisi pudota ja sinne nousta. Agnelli pyrkii perustelemaan kirjelmässään muutoksen hyötyjä.

Näin ollen Mestarien liigasta tulisi osittain ”suljettu sarja”. Muutokset voisivat tulla voimaan vuonna 2024, kun Mestarien liigan nykyiset TV-sopimukset umpeutuvat. Myös kansainvälinen ottelukalenteri on laadittu toistaiseksi vuoteen 2024 saakka.

Muutoksen myötä neljän parhaan joukkoon sijoittuminen Euroopan suurliigoissa ei välttämättä enää takaisi paikkaa Mestarien liigassa. The Telegraphin mukaan vain kahdeksan lohkovaiheen 32 paikasta jaettaisiin kansallisessa sarjassa menestymisen perusteella.

Lohkovaiheessa myös pelattaisiin nykyistä enemmän pelejä, sillä Mestarien liigaan halutaan neljä kahdeksan joukkueen lohkoa. Nykyisin kilpailua pelataan kahdeksassa neljän joukkueen lohkossa. Agnellin ehdotuksessa kaikki 16 parhaan joukkooon yltävät joukkueet lunastaisivat paikkansa seuraavan kauden Mestarien liigassa.

Telegraphin mukaan Valioliiga vastustaa ECA:n esittämiä muutosehdotuksia, ja samoilla linjoilla ovat myös Saksan, Espanjan ja Ranskan pääsarjat.