Sveitsissä tehtiin maan pääsarjahistoriaa – vallanvaihdos pysyvämpää sorttia?

© Kuva: Getty Images

Sveitsin Superliiga on totuttu tuntemaan FC Baselin suvereenista itsevaltiudesta. Basel voitti vuosina 2010-2017 kahdeksan peräkkäistä mestaruutta. Näinä vuosina se nähtiin myös usein Mestarien liigan lohkovaiheessa, ja muutamaan otteeseen pudotuspeleissäkin. Eurooppa-liigassa Basel eteni parhaimmillaan välierävaiheeseen.

Viime kaudella Young Boys Bern kuitenkin katkaisi Baselin pitkän mestaruusputken, ja valloitti ensimmäisen Sveitsin-mestaruutensa 32 vuoteen. Viikonloppuna puolestaan varmistui, että Young Boys Bern puolusti menestyksekkäästi mestaruuttaan.

Young Boys voitti sunnuntaina vieraskentällä FC Zürichin 1-0, mutta mestaruus varmistui jo lauantaina, kun sarjakakkonen Basel jäi kotikentällään maalittomaan tasapeliin sarjajumbo Grasshoppersin kanssa. Samalla Young Boys tuli tehneeksi Sveitsin Superliigan historiaa, sillä koskaan aiemmin vuonna 2003 perustetun sarjan historiassa mestaruus ei ole ratkennut näin varhain – kun mestarilla oli pelaamatta vielä kahdeksan ottelua. Tämä saa pohtimaan, onko käkikellomaassa alkamassa täysin uusi dynastia?

Aiempaa ennätystä varhaisimmasta mestaruuden varmistamisesta piti hallussaan FC Basel, joka varmisti kaudella 2016-2017 voittonsa 28. huhtikuuta pelatulla 30. kierroksella. Tuolloin Basel teki myös Sveitsin Superliigan piste-ennätyksen 86 pistettä. Nyt myös tuo ennätys on vakavasti uhattuna, sillä Young Boysilla on kasassa jo 78 pistettä. Se tarvitsee siis lopuista seitsemästä pelistään vain yhdeksän pistettä uuteen ennätykseen.

Young Boys saattaa hyvinkin myös voittaa mestaruutensa Sveitsin Superliigan historian suurimmalla piste-erolla kakkoseen. Tämäkin ennätys on Baselin hallussa, kaudelta 2011-2012, jolloin se jätti hopeajoukkue Luzernin 20 pisteen päähään. Young Boys johtaa sarjaa jo nyt 25 pisteen erolla ennen Baselia.

Haarukassa on myös Superliigan uusi maaliennätys. Basel teki kaudella 2016-2017 komeat 92 maalia, kun Young Boysilla maaleja on kasassa 79. Aikaa 13 maalin tekoon on siis vielä seitsemän peliä.

Tilastojen lähde: Bwin