Keskiviikkona alkavan veikkausliigakauden yksi seuratuimmista pelaajista on epäilemättä IFK Mariehamniin palannut Daniel Sjölund. Sjölund lähti Maarianhaminasta 20 vuotta sitten, ja asiaan kuuluvasti hän otti selkäänsä pelinumeron 20.

”Daja” vietti nuorena poikana Englannissa neljä vuotta ja teki sen jälkeen komean 15-vuotisen uran Ruotsissa. Vuosien varrella plakkariin tuli 262 peliä Allsvenskania sekä 36 A-maaottelua. Nyt Ahvenanmaan kaikkien aikojen jalkapalloilijalla on edessään debyyttikausi Veikkausliigassa.

– Pelasimme Kakkosessa, kun lähdin, joten toiminta oli silloin hyvin erilaista, Sjölund naurahtaa Veikkausliigan kotisivuilla julkaistussa haastattelussa.

– Olin todella iloinen, kun seura nousi ensin Ykköseen ja sitten heti korkeimmalle sarjatasolle. Mariehamn on pieni paikka. On upea asia, että seura on noussut liigaan ja pysynyt siellä näin kauan.

Huhtikuussa 36 vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja arvelee, että Suomen Cupin (2015) ja Veikkausliigan (2016) voitot sekä Maarianhaminassa nähdyt europelit saattoivat nostaa riman IFK:n kohdalla liiankin korkealle. Lähtökohtaisesti seura on kuitenkin kannattajapotentiaalinsa ja resurssiensa puolesta sarjan pienimpiä.

– Odotukset ovat olleet korkealla, ehkä liian korkealla, Suomen Cupin ja Veikkausliigan mestaruuksien jälkeen. Viime kausi oli pettymys kaikille, mutta nyt meillä on useita uusia pelaajia ja mielestäni hyvä mahdollisuus kasvaa ja tulla taas paremmaksi, Sjölund pohtii.

Sjölund pystyi pelaamaan IFK:n Suomen Cupin otteluista vain ensimmäisen. Tammikuussa Turussa pelatussa ottelussa Interiä vastaan Sjölund huhki kentällä kapteeninnauha kädessään 90 minuuttia, mutta muista peleistä hänet piti sivussa loukkaantuminen. IFK Mariehamnin sarjakausi alkaa ensi maanantaina vierasottelulla HJK:ta vastaan, mutta vielä on epävarmaa, nähdäänkö kapteenia kentällä.

– Pelikunto ei ole kaukana. Toivon, että pelaan avausottelussamme, mutta en ole siitä vielä varma.

Sjölund tietää tarkkaan, mitä häneltä kentällä odotetaan.

[readmore from=Sjölund-Daniel]

– Olen kokenut pelaaja, joten tehtäväni ja roolini on johtaa joukkoa. Haluan näyttää, etten pelkää mitään ja että meillä on mahdollisuudet tehdä hyviä asioita joka pelissä.

– Olen pelannut jo pitkään tasapainottavan keskikenttäpelaajan roolia, haluan vastaisuudessakin saada joukkuekaverini pelaamaan hyvin. Annan heille palloa, jotta he voivat toteuttaa niitä asioita, missä he ovat hyviä.

– Moni kokenut pelaajamme lopetti viime kauteen. Minulle oli suuri kunnia, että sain tulla takaisin seuraan. Kapteenin nauha on ilman muuta myös arvokas asia. Minun täytyy pysyä kunnossa, jotta voin olla kentällä ja auttaa joukkuetta, konkari päättää.