Petr Cech on valittu pitkän uransa aikana muun muassa neljä kertaa Valioliigan parhaaksi maalivahdiksi, 11 kertaa Tshekin vuoden jalkapalloilijaksi ja kolmesti UEFA:n vuoden parhaaksi maalivahdiksi. Viikko sitten 37 vuotta täyttänyt maalivahtilegenda lopettaa uransa tähän kauteen ja hyvästelee pelikentät keskiviikkona, Arsenalin kohdatessa Eurooppa-liigan finaalissa Chelsean.

Cechin läpimurtokautena voidaan pitää miehen ensimmäistä kautta Valioliigassa, sesonkia 2004-2005. Cech piti maalinsa koskemattomana 1 025 minuuttia putkeen, ja pelasi kauden aikana kaikkiaan ennätykselliset 21 nollapeliä. Luonnollisesti veräjänvartija putsasi palkintopöydän kauden päätyttyä.

Brittimedia BBC tiedusteli maanantaisessa visassaan, ketkä mahtoivat olla ne 12 pelaajaa, jotka onnistuivat tekemään maalin Cechin selän taakse kaudella 2004-2005. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti ei jäänyt haasteen edessä sanattomaksi, vaan aloitti pelin nimeämällä helpoimman vastauksen heti pois kulumasta.

– Minä tein kaksi yhden viikon aikana, Riihilahti kuittasi BBC:lle.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
I did two in one week then #cpfc #finland #goalmachine #businessasusual

BBC Sport

@BBCSport
Petr Cech is retiring after the club's Europa League final against his former club Chelsea in Baku on Wednesday.

But can you name the 12 players to score past him in 2004/05?

Try our quiz: bbc.in/2I1rKQM

Ja tottahan Riihilahti turisee. Ensin 19.3.2005 Crystal Palace tasoitti Aki Riihilahden maalilla tilanteeksi 1-1 Frank Lampardin vietyä Chelsean ensin johtoon. Chelsea kuitenkin karkasi toisella puoliajalla kolmen maalin voittoon Joe Colen yhdellä ja Mateja Kezmanin kahdella maalilla.

Vain viikkoa myöhemmin, 26.3.2005 Suomi kohtasi MM-karsintaottelussa Tshekin. Riihilahti syötti ottelussa Jari Litmasen tekemän 2-1 -maalin ja puski itse numeroiksi 3-2. Suomi nousi hienosti kahden maalin takaa-ajoasemasta tasanumeroihin, mutta Tshekki kuitenkin voitti pelin 4-3.

Moni muistaakin ”Teplicen tragedian” siitä, kuinka Shefki Kuqille avautui tuhannen taalan paikka voittomaalin tekoon, mutta ”Kosovon Härän” pusku suuntautui suoraan päin Cechiä. Vain seitsemän sekuntia myöhemmin pallo päättyi Tshekin nopean vastahyökkäyksen jälkeen Suomen verkkoon, ja kotijoukkue juhli 4-3 -voittoa.

Sitä ei silti ota Aki Riihilahdelta mikään pois, että hän teki kaksi maalia viikossa Petr Cechin taakse kaudella, jolloin maalivahti tuntui olevan lähes ohittamaton. Kaikkiaan Riihilahti teki uransa aikana Valioliigassa kolme maalia ja A-maajoukkueessa seitsemän.