Mestarivalmentaja antoi kovalla kädellä raippaa Veikkausliigan kärkijoukkueille: ”Sen takia tuolla ei ole yleisöä”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigassa viime vuosikymmenellä kolme mestaruuttta ja kolme pronssimitalia valmentajana voittanut Ari ”Zico” Hjelm on katsojana kyllästynyt nykyjoukkueiden yksitoikkoiseen pelityyliin.

Valmentajalegendan mukaan joukkueet ovat poikkeuksetta puolustusvoittoisia ja pelissä tyydytään passiiviseen pallonhallintaan liian helposti. Etenkin sarjan kärkipään joukkueet saavat Suomen A-maajoukkueessa aikoinaan 100 peliä pelanneelta legendalta raippaa.

– Tässä sarjassa pitäisi olla paljon aggressiivisempia joukkueita. HJK, Honka, Inter, SJK… heidän pitäisi prässätä koko ajan.

– Mutta ei. Kaikki vaan haluavat hallita sitä palloa. Syöttöjä, syöttöjä ja syöttöjä. Toki maailmallakin sitä tehdään, mutta se on eri juttu jollain Barcelonalla, kun yläpäässä on sitä taitoa kääntää peli nopeasti ja viimeistellä paikoista, Hjelm sanoo mietteliäänä SuomiFutis-sivustolle.

Tamperelaisen mukaan taktinen asennemuutos lisäisi sarjan mielekkyyttä katsojien silmissä.

– Nyt välillä tulee pelejä, jossa ei tapahdu mitään. Ei mitenkään intensiivistä pelaamista. Hidasta ja katkonaista peliä. Pallo on enemmän muualla kuin kentällä pelissä. Sen takia tuolla ei ole yleisöä.

– Jos laukauksia ei tule kuin muutama, ja valmentaja kehuu että hirveän hyvä taktinen peli, niin kyllä jokin on pielessä, Hjelm heittää.

Hän toivoo, että joukkueet eivät tyytyisi niin helposti tasapeleihin.

– Veikkausliiga ei ole sellainen sarja, että näiden isojen joukkueiden tarvitsisi taistella puolustamalla muita joukkueita vastaan. Joka pelissä pitäisi pystyä rohkeasti taistelemaan voitosta. Kyllä kolmea pistettä kannattaa hakea joka pelissä. Valmentajat eivät saisi olla aina niin tyytyväisiä tasapeliin. Tarkoitan tällä näitä 6-7 isoa joukkuetta. Sen ymmärrän, että jollekin KPV:lle tilanne ei ole täysin sama.

Turun Inter on yksi näistä Zicon mainitsemista isoista joukkueista. Tamperelainen odottaa heiltä ryhtiliikettä kohti sarjan kärkeä.

– Jopa toivoisin, että Inter pääsisi siihen tasapainoon ja kärkiviisikkoon tappelemaan. Heillä on hyvä valmennus, hyviä pelaajia, ja Stefan Håkans on panostanut seuraan. Siinä olisi yksi kilpailija lisää HJK:lle. Tällä hetkellä heidät pystyy haastamaan Honka, Ilves ja KuPS. Mestaruustaistelu tarvitsisi oikeasti sen 5-6 joukkuetta, ettei mestaria tiedettäisi jo juhannuksena.

Hjelm uskoo, että Inter voi kasvattaa pistepottiaan tiistaina Rovaniemen Palloseuran kustannuksella.

– Kyllä minä jotenkin ajattelen, että Inter on suosikki. Turussa on luonnonnurmi ja RoPS on pelannut alkukauden vain keinonurmella, eikä ole muutenkaan ollut niin hyvä tällä kaudella.

Interin ja RoPS:n taisto alkaa Veritas Stadionilla klo 18.30.

Jesse Happonen