Suomalaispuolustajan seura palaa Hollannin pääsarjaan – toisessa karsintapelissä kaikkien aikojen sulaminen?

© Kuva: Juha Tamminen

Janne Sakselan edustama Sparta Rotterdam varmisti tiistaina nousunsa Hollannin pääsarjaan Eredivisieen.

Sparta Rotterdam kukisti tiistaina karsintafinaalin toisessa osassa De Graafschapin 2-0 ja voitti otteluparin maalein 3-2. Graafschap joutui karsimaan liigapaikastaan sijoituttuaan Eredivisiessä viimeistä edelliseksi. Sparta Rotterdam pääsi karsintoihin voitettuaan toisen sarjatason, Eerste Divisien, runkosarjan ensimmäisen vaiheen (kierrokset 3-11).

Laitapuolustaja Saksela, 26, pelasi ensimmäisessä osassa Graafschapia vastaan 13 minuuttia, mutta vietti toisen pelin kokonaan penkillä. Hän aloitti kauden Sparta Rotterdamin vakionimenä puolustuksen oikealla laidalla, mutta loukkaantui helmikuussa ja palasi pelikentille vasta toissa viikolla karsintojen välierävaiheen ensimmäisessä pelissä TOP Ossia vastaan.

Myös toinen suomalaispuolustaja joukkueineen yritti nousua Eredivisieen. Leo Väisäsen edustama Den Bosch pääsi karsintoihin voitettuaan runkosarjan toisen vaiheen (kierrokset 12-20), mutta se hävisi karsintojen välierävaiheessa Go Ahead Eaglesille yhteismaalein 2-3.

Väisänen, 21, siirtyi Den Boschiin viime kesänä Rovaniemen Palloseurasta ja pelasi debyyttikaudellaan Hollannissa 31 ottelua. Hänen sopimuksensa kattaa vielä kaksi seuraavaa kautta.

Sparta Rotterdamin lisäksi Eredivisieen nousivat toisen sarjatason voittaja Twente ja RKC Waalwijk, joka voitti Go Ahead Eaglesin karsintafinaalissa yhteismaalein 5-4.

Waalwijk jätti nousun varmistamisen viimeiseen mahdolliseen hetkeen. Se pelasi ensimmäisessä osassa kotonaan Go Ahead Eaglesia vastaan 0-0-tasapelin. Tiistaina Waalwijk oli vielä toisen puoliajan lisäajalle lähdettäessä 3-4-tappioasemassa, mutta se rutisti vielä viime hetkillä kaksi maalia ja kiilasi Go Ahead Eaglesin ohi pääsarjaan. Waalwijkin voittomaali syntyi rangaistuspotkusta ajassa 90+8.

Eredivisiestä tippuivat jumbojoukkue NAC Bredan lisäksi em. Graafschap ja Excelsior, joiden putoaminen varmistui karsinnoissa. Eerste Divisien voittanut Twente pelasi viimeksi pääsarjassa kaudella 2017-18, joten sen visiitti sarjaporrasta alemmas kesti vain yhden kauden. Waalwijk pelasi Eredivisiessä viimeksi viisi vuotta sitten.

Sparta Rotterdamkin vietti Eerste Divisiessä vain yhden kauden. Saksela siirtyi seuraan tammikuussa 2017 Rovaniemen Palloseurasta ja pelasi samana keväänä Spartan kanssa pääsarjassa viisi ottelua. Hän oli loukkaantuneena koko viime kauden, joka päättyi Spartan putoamiseen. Sakselan ja Sparta Rotterdamin sopimus päättyy tähän kauteen.