Valtava ennakkopaketti: Etelä-Amerikka pysähtyy – Copa América potkaistaan käyntiin Brasiliassa

© Kuva: Getty Images

Copa América on monelle jalkapallokesän suurin arvoturnaus.

Suomen aikaa kesäkuun 15. päivän aamuyöllä käyntiin potkaistava historian 46. Copa América sisältää tuttuun tapaan Etelä-Amerikan maat. Mukana on myös mukaan kutsutut Qatar ja Japani.

Turnaus pelataan tällä kertaa Brasiliassa. Kolmen viikon ajan kestävän turnauksen kisakaupungit ovat Rio de Janeiro, São Paulo, Porto Alegre, Salvador ja Belo Horizonte. Kyseessä on ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun Brasilia isännöi Copa Américaa. Brasilia on järjestänyt kisat yhteensä viidesti.

Finaali pelataan luonnollisesti Riossa sijaitsevalla Maracanálla 7. heinäkuuta. Kyseinen stadion isännöi myös MM-finaalia heinäkuussa 2014, jolloin Saksa kukisti Argentiinan ja voitti maailmanmestaruuden.

Kisajoukkueet koostuvat Brasiliasta, Uruguaysta, Argentiinasta, Kolumbiasta, Paraguaysta, Chilestä, Boliviasta, Perusta, Venezuelasta, Ecuadorista, Qatarista ja Japanista.

12 joukkuetta jaettiin kolmeen neljän maan lohkoon. Kaikkien lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät pudotuspeleihin. Pudotuspeleihin pääsevät mukaan myös kaksi parasta lohkokolmosta.

Edellinen Copa América pelattiin Yhdysvalloissa kesällä 2016. Silloin Chile voitti finaalissa rangaistuspotkujen myötä Argentiinan. Seuraava Copa América pelataan kesällä 2020. Argentiina ja Kolumbia isännöivät kyseistä turnausta.

Turnauksen avausottelussa Brasilia isännöi Boliviaa São Paulossa.

Viaplay ja Viasat näyttävät jokaisen turnauksessa pelattavan ottelun.

A-lohko

Brasilia
Bolivia

Venezuela
Peru

BRASILIA

Kisaisäntä Brasilian lohko on varsin kinkkinen. Alustavasti Bolivia on selvästi lohkon heikoin joukkue materiaaliltaan. Peru ja Venezuela kykenevät sen sijaan haastamaan Brasilian jopa lohkovoitosta.

Brasilia on kokenut hieman muutoksia verrattaessa viime kesän MM-kisajoukkueeseen. Neymar kutsuttiin aluksi mukaan, mutta PSG-tähti loukkasi nilkkaansa vain reilut viikko ennen turnauksen avausottelua ja seuraa kisat katsomosta käsin. Heikon kauden pelannut Real Madridin Marcelo jäi ulos kisajoukkueesta. Loistavia otteita Ajaxissa esittänyt David Neres on sen sijaan mukana Titen nimeämässä ryhmässä.

Tite kutsui Chelsean Willianin Neymarin korvaajaksi. Muun muassa vahvan kauden pelannut Lucas Moura jäi ulos Copa Américassa pelaavasta joukkueesta. Laadun puutteeseen Brasilia ei kuitenkaan kaadu. Titellä on käytössään yksilötaidolla mitattuna kisojen paras joukkue.

Brasilialla on ylivoimaisesti paras maalivahtikaksikko. Alisson ja Ederson kilpailevat ykkösvahdin paikasta. Alisson on kantanut vastuuta maajoukkueessa, mutta Brasilian A-maajoukkueen maalivahtivalmentaja Cláudio Taffarel ei sulkenut Edersonia ulos avauksen maalivahdin paikalta.

Harjoituksissa on hauskaa. Miten Brasilia kestää kotiyleisön asettamat paineet? Jalkeilla on kisojen laadukkain joukkue. Kuva: Getty

Maalivahtien lisäksi myös puolustus – mikä on ollut usein Brasilian kompastuskivi – on hyvin laadukas. Real Madridiin Portosta siirtynyt Éder Militão on kutsuttu mukaan. Laitapuolustajaosastolla Filipe LuísAlex Sandro ja Dani Alves edustavat absoluuttista huipputasoa.

CasemiroArthurPhilippe CoutinhoRoberto Firmino ja Gabriel Jesus tähdittävät keskikenttää ja hyökkäystä. Henkinen aspekti saattaa nousta suureksi. Miten Brasilia kestää kotiyleisön asettamat paineet? Viisi vuotta sitten MM-välierässä Saksaa vastaan koettu 7-1 -nöyryytys hengittää vieläkin kannattajien niskaan.

Nyt luvassa on uudet kotikisat ja mahdollisuus voittaa viimein arvoturnausmestaruus. Viimeisin Copa Américan voitto on vuodelta 2007. Brasilia ei isännöi alkavan turnauksen jälkeen pitkään aikaan Copa Américaa tai MM-lopputurnausta. Nyt jos koskaan Titen miehistön on osoitettava, etteivät menneisyyden haamut ota yliotetta laadukkaasta joukkueesta.

SEURAA HÄNTÄ: PHILIPPE COUTINHO

Coutinhon kausi Barcelonassa oli suuri pettymys. Puolitoista vuotta sitten Barcelonaan Liverpoolista valtavalla 160 miljoonan euron siirtosummalla saapunut Coutinho ei ole kyennyt vastaamaan odotuksiin ja pelaaja poistuu kesän aikana todennäköisesti Barcelonasta.

Coutinho haluaa espanjalaislähteiden mukaan siirtyä muualle Barcelonasta. Nyt Coutinholla on se kuuluisa suuri näyttöpaikka. Neymar on sivussa kisoista ja Coutinholle lankeaa suuri rooli Brasilian pelin- ja maalintekopaikkojen rakentelussa. Samalla Coutinholla on oiva paikka osoittaa taitojaan, jotka eivät ole varmasti hävinneet puolessatoista vuodessa, muille huippuseuroille.

PERU

Peru jäi viime kesän MM-turnauksessa alkulohkoon, mutta onnistui silti voittamaan jalkapallokannattajat puolelleen pirteällä pelillään. Ricardo Garecan suojatit muodostavat potentiaalisen ryhmän. Suurelle yleisölle tutuista nimimiehistä mukana ovat Rayossa päättyneen kauden pelannut Luis AdvínculaJefferson Farfán ja maajoukkuekapteeni ja Perun A-maajoukkuehistorian paras maalintekijä Paolo Guerrero.

35-vuotias Guerrero nousi viime vuonna jalkapallomaailman tietoisuuteen doping-tapauksen vuoksi. Guerrero antoi positiivisen dopingnäytteen lokakuussa 2017 Perun ja Argentiinan välisessä MM-karsintaottelussa. Lopulta Guerrerolle langetettiin 14 kuukauden mittainen pelikielto, mutta Guerrero ja Peru valittivat tuomiosta ja kärki sai lopulta pelata MM-kisoissa.

Guerrero kärsi pelikieltonsa MM-kisojen jälkeen ja pelasi kauden ensimmäiset peliminuuttinsa huhtikuussa vain kaksi kuukautta ennen Copa Américaa. Se ei kuitenkaan luonnollisesti estänyt sitä, etteikö kansallissankari olisi mukana kisajoukkueessa.

SEURAA HÄNTÄ: LUIS ADVÍNCULA

Advíncula yllätti monet vuosi sitten MM-kisoissa etenkin nopeudellaan. Kesän Copa América on Advínculalle loistava näytönpaikka parrasvaloissa, sillä perulainen ei jää Segundaan pudonneen Rayo Vallecanon riveihin.

Aktiivisesti nopeudellaan haastava Advíncula on moderni laitapuolustaja. Fyysisesti vahva Advíncula loistaa kaksinkamppailuissa, mutta laitapuolustajan avut ovat silti enemmän hyökkäyspäässä. Syyskaudella Advíncula oli yksi La Ligan parhaista pelipaikallaan nimenomaan monipuolisuutensa johdosta.

29-vuotiaan Advínculan lainasopimus Rayon kanssa päättyy kesken Copa Américan, eikä perulaisen tavoite ole varmastikaan palata meksikolaisen Tigresin riveihin. Näytöt Euroopassa on annettu ja jos Advíncula onnistuu myös turnauksessa, nousevat saumat luonnollisesti astetta suurempaan siirtoon.

Perun MM-kisat päättyivät viime kesänä pettymykseen. Nyt Peru hakee revanssia ja paikkaa Copa Américan pudotuspeleihin. Kuva: Getty

VENEZUELA

Venezuela taistelee alustavasti Perun kanssa lohkon kakkossijasta ja siten suorasta pääsystä pudotuspelivaiheeseen. Venezuelalla on käytössään yksi turnauksen mielenkiintoisimmista kärkipareista.

Salomón Rondón ja Josef Martínez muodostavat maalintekoon kykenevän kärkiparin, joka pystyy huojuttamaan niin Perua kuin Brasiliaakin. 26-vuotias Martínez on ampunut MLS-sarjassa huimia maalimääriä ja Rondón teki komeat 11 osumaa Valioliigassa Newcastlen paidassa päättyneellä kaudella.

Vaikka Rondón ja Martínez vievätkin luonnollisesti mediahuomion Vinotintosta puhuttaessa, on myös muistettava, ettei joukkue koostu ainoastaan kahdesta kulmakivestään. Mukana ovat myös Euroopasta tunnetut Adalberto PeñarandaTomás RincónRoberto Rosales ja Darwin Machís.

SEURAA HÄNTÄ: ADALBERTO PEÑARANDA

Peñarandan kausi Watfordissa meni täysin penkin alle. 22-vuotias hyökkääjä pelasi koko kauden aikana vain kahdessa ottelussa. Peñaranda tarvitsee uralleen uutta nostetta. Nuoresta iästään huolimatta Peñaranda on ehtinyt pelata Watfordin lisäksi myös Udinesessa, Granadassa ja Málagassa.

Peñaranda on venezuelalaisen jalkapallon yksi suurimmista lupauksista. 22-vuotiaasta on vaikea puhua enää lupauksena, jonka vuoksi Peñarandan on kyettävä ottamaan seuraava askel.

Venezuelalaislähteiden mukaan Peñaranda ei ole onnistunut Copa Américaan valmistavissa harjoitusotteluissa. Jos Peñaranda aikoo saada lupaavasti alkaneen uransa takaisin raitelleen, olisi pelaajan onnistuttava Copa Américassa. Päättynyt kausi oli kammottava, eikä Peñaranda voi käydä sellaista uudestaan läpi. Suuret panokset.

BOLIVIA

Bolivialla on odotetusti lohkon heikoin joukkue kasassa. Siitä ei pääse mihinkään. Alustavasti Bolivia on Qatarin kanssa kisojen ainoat heittopussit.

Helmikuussa A-maajoukkueen päävalmentajaksi nimetty Eduardo Villegas lähtee kisoihin tuntemattomalla ryhmällä. Vain kolme kisajoukkueeseen kuuluvaa pelaajaa harjoittavat ammattiaan Bolivian ulkopuolella. Valtaosa pelaajista tulee Bolivian pääsarjasta.

SEURAA HÄNTÄ: ALEJANDRO CHUMACERO

Ainoa astetta tunnetumpi pelaaja Bolivian kisajoukkueesta. 28-vuotias Chumacero on Bolivian A-maajoukkueen varakapteeni ja Chumasteigeriä pidetään maan parhaana aktiivijalkapalloilijana.

Seuratasolla meksikolaista Pueblaa edustava Chumacero kuuluu A-maajoukkueen kokeneempaan kaartiin ja on alkavaan Copa Américaan nimetyn kisajoukkueen eniten otteluita pelannut Bolivian maajoukkuepelaaja. Kärjistetysti todeten nimetön Bolivia on täysin riippuvainen Chumacerosta. Se ei kanna pitkälle tässä turnauksessa.

Chumacero on Bolivian pelin sydän ja ehdoton avainpelaaja. Kuva: Getty

Arvio: Brasilia voittaa lohkon, mutta kärsii vaikeuksista niin Venezuelaa kuin Perua vastaan. Peru sijoittuu toiseksi ja etenee parhaan lohkokolmosen Venezuelan kanssa jatkoon.

B-lohko

Kolumbia
Argentiina

Paraguay
Qatar

On mielipidekysymys, pitääkö B-lohkoa vai C-lohkoa kisojen tasokkaimpana. Lähtökohtaisesti Kolumbia ja Argentiina ovat suursuosikkeja suoria jatkopaikkoja ajatellen. Paraguay ja Qatar taistelevat lohkon kolmannesta sijasta.

Lohkon voittajasuosikkia on käytännössä mahdoton ennustaa etukäteen. Kolumbia ja Argentiina ovat hyvin tasaisia joukkueita, joita kumpaakin vaivaa samat ongelmat. Niin Kolumbialla kuin Argentiinalla ovat suorastaan loistavat hyökkäyspään pelaajat, mutta taso uhkaa tippua ratkaisevasti keskikentällä ja puolustuksessa.

ARGENTIINA

Argentiinalla on käytössään kenties kisojen paras hyökkääjärepertuaari. Leo MessiSergio AgüeroPaulo DybalaLautaro Martínez ja hieman yllättäen mukaan valittu River Platen 31-vuotias Matías Suárez muodostavat kisojen parhaan hyökkäyksen. Argentiina lähtee kisoihin kuitenkin varsin kokemattomalla joukkueelle. Suurelle osalle pelaajista kyseessä on uran ensimmäinen arvoturnaus.

Keskikentälle on tarjolla hyvin mielenkiintoisia pelaajia. Yksi heistä on Leandro Paredes. Paredes on pelannut Scalonin alaisuudessa jokaisessa ottelussa ja on napannut itselleen todellisen roolin A-maajoukkueessa. Ennen Scalonia Paredes oli pelannut hajaminuutteja vain kolmessa ottelussa.

Tammikuussa PSG:hen Zenitistä siirtynyt Paredes on yksi ensimmäisistä pelaajista, jotka Scaloni piirtää avauskokoonpanoonsa Copa Américassa. Puolustava keskikenttäpelaaja tuo Argentiinan peliin ennen kaikkea nopeutta ja pallonriistoja, mutta kykenee myös viemään peliä eteenpäin.

23-vuotias lo Celso on kykeneväinen johtamaan Argentiinaa jo kesän Copa Américassa. Kuva: Getty

Paredesin lisäksi keskikentällä kannattaa seurata Betisin Giovani lo Celsoa. 23-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja ampui Betisille päättyneellä kaudella peräti 16 maalia ja oli heikon kauden pelanneen Betisin yksi ainoista valopilkuista. Lo Celso ottaa tulevaisuudessa suuren roolin maajoukkueessa. Kenties A-maajoukkueen päävalmentaja Lionel Scaloni antaa jo alkavassa turnauksessa lo Celsolle suuren roolin.

Argentiina ei kuulu turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin. Alakerta on liian epävarma, eikä keskikenttä kykene tasapainottamaan tai rakentamaan tarpeeksi Argentiinan peliä.

SEURAA HÄNTÄ: LIONEL MESSI

Luonnollisesti Argentiinan peli pyörii tässäkin arvoturnauksessa täysin Messin ympärillä. Messi on turnauksen paras ja nimekkäin pelaaja, mutta Messistä on kasvanut Barcelonan lisäksi myös aivan liian tärkeä pelaaja Argentiinalle.

Argentiina pääsee pelaamaan Copa Américassa ilman sen suurempia menestyspaineita, sillä kukaan ei odota Albicelesteltä mitään. Kenties se näkyy positiivisemmin Argentiinan pelissä. Jos Bolivia on täysin riippuvainen Chumacerosta, on Argentiina samalla tavalla riippuvainen Messistä.

Argentiinalla on jalkeilla sen verran kokematon joukkue, että Messin on noustava jälleen yksin esiin. A-maajoukkuepokaalit puuttuvat, eikä Copa Américankaan voittopokaali todennäköisesti matkusta kohti Messin palkintokaappia, mutta jos Argentiinalla on kisoissa pieni sauma mestaruuteen, makaavat kyseiset saumat täysin Messin harteilla.

Yhden miehen show.

KOLUMBIA

Samaa voi sanoa Kolumbiasta. Kolumbialla on tuttuun tapaan mukana nimivahva hyökkäys, vaikka Riverin Juanfer Quintero ei ole loukkaantumisen vuoksi mukana. Radamel Falcao, huippukauden Atalantassa pelannut Duván ZapataLuis MurielJames Rodríguez ja Juan Cuadraro kykenevät luomaan vaikeuksia kenelle tahansa – etenkin haavoittuvalle Argentiinalle Paraguaysta ja Qatarista puhumattakaan.

Argentiinan tapaan Kolumbian taso tippuu kenties ratkaisevasti keskikentällä ja puolustuksessa. Laidat ja kärjet ovat absoluuttista huipputasoa, mutta alakerta herättää suuria kysymysmerkkejä. Viime kesänä MM-turnauksessa säväyttänyt Yerry Mina pelasi odotuksiin nähden vaikean kauden Evertonissa. Cristián Zapata jäi varsin pienelle vastuulle AC Milanissa ja Atléticoon siirtynyt Santiago Arias ei onnistunut nappaamaan itselleen selvää avauksen paikkaa.

¿Una vez más, Tigre? Kuva: Getty

Kolumbia etenee todennäköisesti pudotuspeleihin saakka, mutta teoreettinen finaalipaikka jää nimenomaan teoriaksi. Turnauksessa on mukana muutama joukkue, joka on niin paljon tasapainoisemmin rakennettu kuin Kolumbia, ettei Tricolorille jää mahdollisuutta menestykseen.

SEURAA HÄNTÄ: DUVÁN ZAPATA

28-vuotiaan kärjen kausi Atalantassa oli suorastaan loistava. Zapata teki päättyneen kauden aikana Atalantalle jopa 28 maalia ja oli yksi Euroopan parhaista maalintekijöistä. Käyttääkö maajoukkueluotsi Carlos Queiroz Zapatan vireen hyväkseen?

Kannattaisi. Zapata teki päättyneellä kaudella maaleja niin vasemmalla kuin oikealla jalallaan osoittaen myös vahvuutensa pääpelissä. Zapata on varsin samankaltainen kärki Falcaon kanssa. Kummatkin ovat loistavia boksin sisällä. Luottaako Queiroz ennemmin maajoukkuelegenda Falcaoon vai hurjat tehot Serie A:ssa iskeneeseen Zapataan?

Panamaa vastaan pelatussa harjoitusottelussa Falcao oli avauksessa ja teki maalin. Zapata tuli penkiltä sisään. Queiroz ei pelaa kahdella kärjellä samaan aikaan ja se saattaa koitua Zapatan kohtaloksi.

PARAGUAY

Paraguay ja Qatar taistelevat lohkon kolmannesta sijasta, jolla voi päästä mukaan pudotuspeleihin. Paraguay lähtee kisoihin varsin potentiaalisella joukkueella, vaikka päävalmentaja Eduardo Berizzo jättikin useamman tunnetun nimen pois kisajoukkueesta. Muun muassa Antonio Sanabria, legendaarinen Roque Santa CruzHéctor Villalba ja Alejandro Romero Gamarra seuraavat turnausta kotisohvilta käsin.

Tunnetuista poissaolijoista huolimatta konkarikärki Óscar Cardozo, Italian Serie A:sta tuttu ja nykyään meksikolaista suurseura Pumasia edustava Juan IturbeHernán Pérez, joukkueen ykköstähti Miguel Almirón, Argentiinan pääsarjassa mukavasti maaleja ampunut Matías Rojas ja West Hamin Fabián Balbuena varmistavat sen, että La Albirroja saa kilpailukykyisen joukkueen mukaan Copa Américaan.

SEURAA HÄNTÄ: MIGUEL ALMIRÓN

Valovoimaisin paraguaylaispelaaja pitkään aikaan. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyi Newcastleen tammikuun siirtoikkunan aikana ja kuului kevätkaudella seuran ehdottomiin avainpelaajiin Rafa Benítezin alaisuudessa.

Kärsi Copa Américan alla takareisivammasta, mutta Paraguaylla ei ollut varaa jättää Almirón rannalle kisakoneesta.

Monipuolinen Almirón on Paraguayn hyökkäyspelin sielu. Tykkää häärätä jokaisella puolella hyökkäyskolmannesta ja on siten vaikea miesmerkattava. Omaa loistavan peliälyn ja kykenee rakentamaan itsestään paikkoja joukkuetovereilleen.

QATAR

Qatar on Copa Américan suurin mysteeri. Lähtökohtaisesti Qatar on selvästi B-lohkon heikoin joukkue, eikä Félix Sánchezin valmentamalla Qatarilla pitäisi olla mahdollisuuksia selviytyä pudotuspeleihin. Jokainen kisajoukkueeseen päässyt pelaaja pelaa Qatarin pääsarjassa.

Lähtökohtaisesti Qatar on yhdessä Bolivian kanssa kisojen heittopussi, mutta on syytä muistaa, että Qatar voitti helmikuun alussa Aasian mestaruuden kukistettuaan finaalissa niin ikään Copa Américassa pelaavan Japanin.

Sánchezin miehistö pelasi turnauksessa vastahyökkäysvoittoista jalkapalloa ja piti puolustuksensa hyvin tiiviinä. Qatar päästi koko turnauksen aikana vain yhden maalin.

Qatar kruunattiin helmikuun alussa Aasian mestariksi. Qatar voitti finaalissa Japanin ja päästi turnauksessa vain yhden maalin. Kuva: Getty

SEURAA HÄNTÄ: ALMOEZ ALI

Qatarin maajoukkueen ykköstykkinä toimii Almoez Ali. 22-vuotias kärki on tehnyt A-maajoukkueuransa aikana jo 19 maalia ja on kisajoukkueen yksi ainoista pelaajista, jotka ovat pelanneet myös Euroopan puolella. Ali on pelannut muun muassa itävaltalaisessa LASK:ssa ja espanjalaisessa Cultural Leonesassa.

Arvio: Kolumbia voittaa lohkon. Kolumbia ja Argentiina menevät pudotuspeleihin. Paraguay on Venezuelan kanssa paras lohkokolmonen ja etenee niin ikään jatkoon.

C-lohko

Uruguay
Chile

Japani
Ecuador

Äärimmäisen tasainen lohko. Uruguay on luonnollisesti suursuosikki lohkovoittajaksi ja monien papereissa Brasilian jälkeen suurin Copa Américan voittajasuosikki. Chile, Japani ja Ecuador ovat kaikki kykeneväisiä kakkossijaan.

URUGUAY

Uruguay on kenties Copa Américan mielenkiintoisin joukkue ja samalla kaikista tasapainoisin ryhmä. Puolustus on kisojen paras ja hyökkäys ei kalpene käytännössä kenellekään. Diego GodíninJosema GiménezinRodrigo BentancurinLucas TorreiranEdinson CavaninChristian StuaninMaxi Gómezin ja Luis Suárezin kaltaiset huippuyksilöt vievät Uruguayn pitkälle.

Tiivis puolustus, kaksi vahvaa neljän pelaajan linjaa ja vastahyökkäyspeliin perustuva jalkapallo on ollut aina Uruguayta luotsaavan Óscar El Maestro” Tabárezin ase. 72-vuotias luotsi on valmentanut Uruguayn A-maajoukkuetta jo 13 vuoden ajan, eikä loppua näy. Miksi näkyisikään? Uruguayn ehdottomat huippupelaajat Godínin, Cavanin, Stuanin ja Suárezin tapaan pelaavat viimeisiä arvoturnauksiaan ja Tabárez on maajoukkuepelaajille täydellinen isähahmo.

Uruguayn kannalta on elintärkeää, että loukkaantumisista kärsineet Giménez ja Suárez ovat pelikunnossa. Giménez oli sarjakauden päätösottelut sivussa varvasmurtuman vuoksi ja Suárez kävi toukokuun alussa koetun Liverpool-tappion jälkeen polven tähystysoperaatiossa. Kaksikko on kunnossa ja niin Giménez kuin Suárez ovat Tabárezille selviä avauskokoonpanon pelaajia.

Uruguayn hyökkäyspään leveys on uskomattoman laaja. Stuani ja Gómez pelasivat jälleen komeat kaudet, mutta kummallakaan maalintekijällä ei ole asiaa avauskokoonpanoon, sillä Cavani ja Suárez vievät avauspaikat. Käytännössä jokaisessa muussa Copa Américaan osallistuvassa joukkueessa kaksikko olisi avauksessa.

SEURAA HÄNTÄ: NAHITÁN NÁNDEZ

Laajuus ei lopu vain hyökkäykseen, sillä myös keskikentällä ja puolustuksessa on hyvin potentiaalisia pelaajia. Bocassa ihastuttanut Nahitán Nández on kuin Uruguay pienoiskoossa. Loppuun saakka taisteleva aggressiivinen pelaaja, joka ei anna koskaan periksi ja pistää ilomielin kroppansa likoon maansa puolesta.

Uruguaylaisia pelaajia pidetään yleensä äärimmäisen isänmaallisina pelaajina, jotka ovat valmiita tekemään kentällä mitä tahansa, jotta rakas Uruguay voittaa. Nández ja Giménez ovat heistä loistavia esimerkkejä. Moni muistaa sen, miten Nández pelasi Copa Libertadoresin finaalissa Bernabéulla pitkän aikaa loukkaantuneena, koska Bocan vaihdot olivat loppuneet, eikä Nández halunnut jättää seuraansa pulaan.

Nández teki kaikkensa ja oli lopulta finaalin jälkeen useamman viikon loukkaantuneena. Jokaisen valmentajan ihannepelaaja. Joukkuepelaaja.

Uruguay kuuluu Copa Américan suurimpiin voittajasuosikkeihin. Syystäkin. Kuva: Getty

CHILE

Chile on yksi turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista. Chile on voittanut viimeiset kaksi Copa Américaa, mutta pelasi surkeat MM-karsinnat ja jäi ulos viime kesän MM-lopputurnauksesta.

Chile ei lähde kisoihin suurin odotuksin, vaikka onkin hallitseva mestari. Arturo VidalAlexis SánchezGary MedelEduardo Vargas ja Mauricio Isla johdattavat joukot Brasiliaan, mutta harvat todella odottavat Chilen kykenevän voittamaan kolmannen kerran peräkkäin Copa Américan.

Kenties yksi syy siihen, mikseivät ihmiset pidä Chileä mestarikandidaattina on maajoukkuepelaajien huonot keskinäiset välit. Chilen A-maajoukkueikoni Claudio Bravo jäi ulos kisakoneesta ja Medel paljasti, että Bravolla ja muilla maajoukkuepelaajilla oli ongelmia keskenään.

– On selvää, että meillä on ongelmia Bravon kanssa sisäpiirissä kaiken sen vuoksi, mitä on tapahtunut. Ne asiat ovat selvitettävä sisäpiirissä. Näistä asioista ei pidä puhua medioiden välityksellä, koska se luo negatiivisen ilmapiirin. Meidän on puhuttava kasvotusten kuin mies miehelle, Medel totesi lehdistölle.

– Täällä maajoukkueessa kaikki emme ole kavereita keskenämme. Minulla on neljä tai viisi kaveria maajoukkueessa, Medel paljasti.

Chileläislähteiden mukaan Bravon vaimo olisi syyttänyt julkisesti muita pelaajia siitä, miksei Chile päässyt mukaan viime kesän MM-lopputurnaukseen.

SEURAA HÄNTÄ: ARTURO VIDAL

Chilen joukkueen sisäiset ristiriidat ovat nousseet julkisuuteen. Odotusarvot Chileä kohtaan ovat alhaalla. Jo kertaalleen A-maajoukkueuransa lopettanut Vidal on kisajoukkueen henkinen johtaja niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Vidal on myös itse tunnettu varsinaisena tuittupäänä, jos asiat eivät aina mene, kuten Vidal oli ajatellut. Vidal on useampaan kertaan ollut julkisuudessa mitä kummallisimmista syistä liittyen siihen, miten chileläinen on suuttunut niin saamaansa rooliin kuin joukkueen pelitapaan.

Nyt siihen ei ole yksinkertaisesti varaa. Medelin antamien kommenttien perusteella on helppo ymmärtää, että pelaajien välit ovat hyvin kireät maajoukkueen sisällä. Vidalin on noustava niiden yläpuolelle ja todistaa olevansa edelleen maajoukkueen tärkein yksilö.

Vidalilla on alla loistava debyyttikausi Barcelonassa. Toivottavasti maajoukkueura ei pääty pettymykseen.

Onko Japani yllätysvalmis Copa Américassa? Kuva: Getty

JAPANI

Japani saapuu Copa Américaan Qatarin tapaan kutsuttuna maana.

Maajoukkueen päävalmentaja Hajime Moriyasu jätti kisajoukkueesta muutaman tunnetun nimen ulos ja luottaa nuorempiin pelaajiin, jotka ovat mukana vuoden kuluttua Japanin olympiajoukkueessa.

Muun muassa päättyneellä kaudella Betisissä ja Alavésissa pelannut Takashi Inui ei mahtunut Moriyasun kisajoukkueeseen. Myös Galatasarayn Yuto Nagatomo, Marseillen Hiroki Sakai ja Besiktasin Shinji Kagawa ovat sivussa joukkueessa. Tunnetuimmista pelaajista Leicesteristä juuri poistunut Shinji Okazaki ja Getafen Gaku Shibasaki ovat sen sijaan mukana Brasiliassa.

Nuoresta joukkueestaan huolimatta Japani kykenee taistelemaan pudotuspelipaikasta. Japani on aina ihastuttanut pelitavallaan ja etenkin fyysisellä kunnollaan. Nyt useampi avainpelaaja on sivussa ja Moriyasu pitää ensi vuoden olympialaisia tärkeämpänä kuin Copa Américaa. Japanin jatkopaikka ei olisi siltikään mikään sen suurempi yllätys.

SEURAA HÄNTÄ: GAKU SHIBASAKI

Shibasaki on teknisesti maajoukkueen taitavin pelaaja. Pallotaiturin kausi Getafessa oli vaikea. Vastuu jäi olemattomaksi, mutta Shibasakin asenne oli silti loistava läpi kauden ja päävalmentaja José Bordalás kiitteli syvästi Shibasakin esimerkillistä asennoitumista.

Shibasaki oli kesken kauden mukana Aasian mestaruusturnauksessa ja on Japanin maajoukkueen ehdottomia avainpelaajia.

Päävalmentaja Moriyasu on tehnyt hyökkäävästä keskikenttäpelaajasta luottomiehensä ja Shibasakin on aika nousta entistä enemmän esiin alkavassa Copa Américassa, sillä Japanin muut tunnetut pelaajat eivät ole mukana kisoissa.

ECUADOR

C-lohkossa on mukana myös Ecuador. Ecuadoria tähdittää luonnollisesti A-maajoukkueikoni Antonio Valencia. Valencian lisäksi kisajoukkueesta vain Krasnodaria edustava Cristian Ramírez pelaa Euroopassa. Muut maajoukkuepelaajat pelaavat kotimaassa, Kolumbiassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Myös Valioliigasta tuttu Enner Valencia on mukana maajoukkueluotsi Hernán Gómezin nimeämässä miehistössä. Valencia edusti Valioliigassa West Hamia ja Evertonia. Valencia siirtyi muutama vuosi sitten meksikolaisen Tigresin riveihin ja on tehnyt kuluvalla kaudella ennen Copa Américaa 15 maalia.

SEURAA HÄNTÄ: ANTONIO VALENCIA

Maajoukkueen kapteeni on luonnollisesti Ecuadorin suurin kulmakivi ja ainoa huippuluokan yksilö. Valencia poistui Manchester Unitedista päättyneen kauden jälkeen ja etsii itselleen parhaillaan uutta seuraa.

Kokeneen sotaratsun taidot ovat kaikilla tiedossa, eikä ilmaiseksi siirtyvältä Valencialta puutu tarjouksia, mutta kyseessä saattaa olla Valencian viimeinen arvoturnaus. Vajaat 100 ottelua A-maajoukkueessa pelannut Valencia on Ecuadorin kansallisylpeys ja se näkyy myös varmasti kisoissa.

Arvio: Uruguay lohkovoittajana jatkoon. Japani päätyy lohkossa toiseksi ja etenee pudotuspeleihin. Joukkueen sisäisistä ongelmista kärsivä Chile ei voita alkulohkossa otteluakaan ja lähtee Ecuadorin kanssa alkulohkon jälkeen kotimatkalle.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: tuukka_21


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!