Kun mietitään Romanian jalkapallohistorian suurimpia pelaajia, tulee varmasti lähestulkoon sadalle sadasta ensimmäisenä mieleen legendaarinen Gheorghe Hagi. Hagi mestaroi Romanian keskikentällä vuosina 1983-2000- aikana, jolloin Romania eli futishistoriansa suurimpia menestyksen hetkiä. 124 maaottelullaan Hagi on Romanian maaottelutilastossa kakkosena ja 35 maalillaan jaetulla ykköspaikalla.

Gheorghe Hagin peliura päättyi vuonna 2001, mutta mikään ei ole pitänyt häntä poissa jalkapallon parista sen jälkeenkään. Hagi ehti valmentaa muun muassa Bursasporia ja Galatasarayta, kunnes hän palasi kotimaahansa Romaniaan vuonna 2005. Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2009, Hagi perusti Viitorul Constanta -nimisen seuran, jonka omistaja ja valmentaja hän tänäkin päivänä on.

Viitorul tunnetaan erityisesti hyvästä kasvatustyöstään, ja seura tunnetaankin lempinimellä ”Hagin pojat”. Kaudella 2016-2017 Viitorul juhli ensimmäistä Romanian-mestaruutta, ja päättyneellä kaudella se valloitti Romanian Cupin.

Tänä kesänä Viitorul myi jo 20-vuotiaan Romanian maajoukkuepelaajan Tudor Balutan mukavalla 2,9 miljoonan euron siirtosummalla Valioliigan Brightoniin. Vieläkin suurempi timantti seuralla on kuitenkin hyppysissään Gheorghe Hagin pojassa, niin ikään 20-vuotiaassa Ianis Hagissa.

Ianis Hagi haki jo kaudella 2016-2017 tuntumaa huippuliigoihin Fiorentinasta, mutta ei onnistunut vielä lyömään läpi. Romanian pääsarjassa vauhti on kuitenkin kiihtynyt, ja onpa nuorukaisella vyöllään myös jo viisi A-maaottelua. Bildin mukaan Ianis Hagista tuli koko eurooppalaisen pääsarjahistorian nuorin kapteeni, kun Gheorge Hagi kääräisi kapteeninnauhan poikansa käsivarteen tämän ollessa vain 16-vuotias.

Ianis Hagin uuden siirron ulkomaille uskotaan olevan vain ajan kysymys, ja siirtosumma lienee ainakin tuplat seurakaveri Balutan siirtokorvaukseen nähden. Potentiaalisena ostajaehdokkaana on huhuissa mainittu Ajax. Transfermarkt arvioi Hagin arvoksi kuusi miljoonaa euroa, mutta hyvät esitykset alle 21-vuotiaiden EM-turnauksessa lienevät vain nostamassa hintaa.

Romania selvitti ensi kertaa historiassaan tiensä EM-välieriin, ja Ianis Hagi on ollut joukkueen ehdottomia johtopelaajia. Isänsä tavoin kymppipaitaa kantava Hagi on pelannut viittä minuuttia vaille täydet minuutit kisoissa, ja on tehnyt myös kaksi maalia. Tänään edessä on vielä vähän suurempi haaste, kun Romania kohtaa semifinaaleissa Saksan.

– Meillä on omat mahdollisuutemme, Ianis Hagi vakuuttaa Bildille.

[readmore from=U21-EM2019]

Isä-Gheorgheltakin herui pojalleen luontevat kehut.

– Ianis on suurenmoinen. Hän on synnynnäinen johtaja.

Kuten todettua, on Gheorghe Hagin akatemia niittänyt Romaniassa suurta mainetta juniorien kehittäjänä. Romanian palloliitto puolestaan teki päätöksen, joka velvoittaa jokaisen joukkueen peluuttamaan ainakin yhtä U21-ikäistä pelaajaa sarjaotteluissaan. Tästä Romania on nyt niittänyt kiitosta EM-turnauksessa.

Emanuel Roşu

@Emishor
The fabulous Hagi and his work + a great decision by the Romanian FA to force all 1st league clubs to use a U21 player in all their games brought Romania at this level. Manager Radoi did a fantastic job too, just like the players with a foreign education: Radu, Pascanu, Puscas.

Gheorghe Hagi laajentaisi mallin mieluusti kattamaan koko Eurooppaa.

– Minun mielestäni jokaisella Euroopan pääsarjaseuralla pitäisi olla velvollisuus nostaa joka vuosi ainakin yksi oma juniori edustusjoukkueeseensa. Se, joka ei siinä onnistu, ei tee hyvää työtä, Hagi jyrähtää.

Ottelu Saksa-Romania alkaa Italian paahtavassa helteessä kello 19, ja on nähtävissä Yle Areenassa. Samassa paikassa näkyy myös illan toinen välierä Espanja-Ranska kello 22 alkaen.