Ilveksen kannattajaryhmä kommentoi Cup-finaalin sumutuksia: ”Tapahtuman järjestäjät tai järjestyksenvalvojat eivät tehneet elettäkään ihmisten auttamiseksi”

© Kuva: Juha Tamminen

Ilveksen kannattajaryhmä Itäpääty on kommentoinut Suomen Cupin loppuottelun jälkeisiä tapahtumia.

Cupin mestaruuskannu palasi Ilveksen haltuun 29 vuoden tauon jälkeen, kun tamperelaiset voittivat IFK Mariehamnin lauantaina 2-0 Ahvenanmaalla.

Loppuvihellyksen jälkeen osa Ilveksen kannattajista yritti päästä vieraskatsomosta kentän puolelle juhlimaan. Turvallisuusyritys Safetorin järjestyksenvalvojat pysäyttivät kentälle pyrkineet voimakeinoin. Järjestyksenvalvojilla oli mukana myös sumutetta, jota otettiin käyttöön – monien mielestä täysin syyttä.

Sumutteesta saivat osansa myös sellaiset kannattajat, jotka eivät vaikuttaneet edes pyrkivän kentälle tai aiheuttavan minkäänlaista epäjärjestystä.

Ottelutapahtumasta vastannut Palloliitto kertoi sunnuntaina, että tapaus siirretään Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n selvitettäväksi.

Itäpääty kommentoi finaalin jälkeisiä tapahtumia sunnuntaina sosiaalisessa mediassa.

– Ymmärrämme, että kannattajien kentällemenon estäminen on osa järjestyksenvalvojien toimenkuvaa. Pippurisumutteen suihkuttaminen täpötäyteen katsomoon on kuitenkin paitsi täysin ylimitoitettua niin myös erittäin vaarallista, kommentoi Itäpääty Facebook-sivuillaan.

– Järjestyksenvalvojien toiminnan tuloksena kaksi Ilveksen kannattajaa joutui Maarianhaminan sairaalaan ja useat kymmenet muut altistuivat lievemmin sumutteelle. Yhden kannattajan silmävammat eivät ole vieläkään parantuneet.

– Ilmeisesti Safetorin järjestyksenvalvojien omastakaan mielestä toiminta ei kestänyt päivänvaloa, sillä tapahtumasta otettuja kuvia ja videoita vaadittiin jälkikäteen uhkaillen poistettaviksi.

– On myös kyseenalaista, miksi ottelun turvajärjestelyistä vastasi yksityisen turvayrityksen erikoisyksikkö, joka valmistautui tehtäväänsä julkaisemalla Instagramissaan kuvan saatesanoilla ”vissiin sotaan lähdössä”.

Itäpäädyn mukaan sumutteen käytöstä ei varoitettu etukäteen, ja sitä suihkittiin kannattajien päälle myös tilanteen rauhoituttua.

– Videoista on selkeästi nähtävissä, että sumutteella tähdätään tarkoituksellisesti myös aitojen takana olevia ja täysin sivullisia ihmisiä. Osa näistä on järjestyksenvalvojiin nähden jopa selkäpäin. Sumutteelle altistuivat myös lukuisat täysin syyttömät ihmiset, joiden joukossa oli myös runsaasti alaikäisiä. Myös Ilveksen voittoa juhlineet pelaajat saivat osansa ilmassa leijuneesta pippurisumusta.

Itäpäädyn mukaan apua ei ollut saatavilla, vaikka tilanne karkasi nopeasti käsistä.

– Emme saaneet tapahtuman järjestyksenvalvojilta tai toimihenkilöiltä ollenkaan ensiapua. Eräs järjestyksenvalvonnan esimiehistä totesi kysyttäessä, että hoitoa sumutteelle altistuneille henkilöille ei järjestetä ”ennen kuin te olette lähteneet täältä vittuun”.

– Myös pyynnöt veden saamisesta kasvojen huuhtelemiseen evättiin. Järjestyksenvalvojat eivät myöskään olleet halukkaita tilaamaan loukkaantuneille ambulanssia. Kun ambulanssi saatiin lopulta paikalle, sen ohjaaminen paikalle yritettiin sälyttää kannattajien tehtäväksi.

– Koska järjestävä taho tai järjestyksenvalvojat eivät olleet kiinnostuneita kaasulle altistuneiden kunnosta, kannattajat joutuivat antamaan ensiapua toisilleen. Pieniä määriä vettä onnistuttiin järjestämään paikalle muista katsomoista.

– Erillisen kiitoksen ansaitsee myös [Ilveksen] päävalmentaja Jarkko Wiss, joka huolehti loukkaantuneista voittohumusta huolimatta. On kuitenkin täysin käsittämätöntä, että tapahtuman järjestäjät tai järjestyksenvalvojat eivät tehneet elettäkään ihmisten auttamiseksi ja pyrkivät toimillaan pikemminkin vaikeuttamaan ensiavun saamista tai estämään sen kokonaan.

– Vaikka mielipuolinen sumusuihku jättikin eiliseen ikävän sivumaun, saatoimme kuitenkin poistua saarelta voittajina. Suomen Cupin mestaruutta ja europaikkaa kukaan ei voi ottaa meiltä pois!

Myös Safetor kommentoi ottelun jälkeisiä tapahtumia Facebookissa.

– Maarianhaminassa tapahtuneen tilanteen jälkipuinti on käynnissä. Safetor Oy Ltd tekee yhteistyötä Suomen urheilun eettisen keskuksen ja Suomen Palloliiton kanssa, jotta tämä saadaan selvitettyä.

– Emme lähde julkisesti lietsomaan tapahtunutta, vaan hyvässä yhteistyössä selvitämme tallenteiden ja muiden havaintojen avulla, mitä siellä on faktuaalisesti tapahtunut.

– Safetor Oy Ltd paheksuu voimakeinojen liiottelua eikä tue sellaista millään tavalla. Annamme viranomaisille täyden tuen, jotta he voivat selvittää tapahtuneen.

 


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!