Kuuma, kuumempi, Teemu Pukki – Huuhkajilta jäätävä esitys Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, Pukki säkenöi

© Kuva: Juha Tamminen
Keskiviikkona Veikkausliigan tipsimatsina FC Lahti - SJK! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Huuhkajat otti kotonaan, loppuunmyydyllä Ratinan stadionilla, upean 2-0-voiton kivenkovasta Bosnia-Hertsegovinasta. Teemu Pukin kaksi maalia osoitti, että Suomella on tällä hetkellä maailmanluokan ykköshyökkääjä.

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva oli tehnyt melko yllättäviä valintoja avauskokoonpanoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Kanerva oli muuttanut esimerkiksi ryhmitystä hieman totutusta, kun pelijärjestelmä oli 4-2-3-1.

Lisäksi pelaajavalinnoissa oli pienoisia yllätyksiä. Kanerva oli nostanut avaukseen kymppipaikalle Miedz Legnicassa vahvan kauden pelanneen Petteri Forsellin. Lisäksi Ruotsissa pelaava Simon Skrabb murtautui avauskokoonpanoon. Katso Huuhkajien avauskokoonpano alta tai tästä linkistä.

Bosnia-Hertsegovinalta puuttui avauksesta pelikiellossa oleva tähtipelaaja Miralem Pjanic. Lisäksi joukkueesta puuttui loukkaantumisen takia Sead Kolasinac. Bosnia-Hertsegovinan avauskokoonpano muodostui kuitenkin kovista pelimiehistä ympäri Euroopan huippusarjoja.

Bosnia-Hertsegoivnan avauskokoonpano

 • Sehic (MV)
 • Civic
 • Bicakcic
 • Besic
 • Visca
 • Duljevic
 • Dzeko (C)
 • Cimirot
 • Sunjic
 • Zukanovic
 • Saric

Tunnelma nousi Tampereella jo useita tunteja ennen ottelun avauspotkua. Ratinan läheisyydessä baarit täyttyivät Huuhkajien kannattajista. Myös Bosnia-Hertsegovinan kannattajia oli löytänyt paljon Tampereelle. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

Tasainen avausjakso

Suomi lähti otteluun aktiivisesti. Prässitaso oli alussa korkealla, ja se tuotti myös suuria vaikeuksia ajoittain Bosnia-Hertsegovinan pelinavaamiselle. Suomi sai pelisuunnitelmansa mukaan riistoja hyökkäysalueella ja pyrki nopeasti kohti maalia. Teemu Pukki pääsi laukomaan yhdeksän minuutin kohdalla riiston jälkeen, mutta vasemman jalan laukaus jäi heppoiseksi eikä tuottanut vaikeuksia Bosnia-vahti Ibrahim Sehicille.

Bosnia-Hertsegovina antoi aloitteen avauspuoliskolla Suomelle ja vetäytyi puolustaessaan matalaan blokkiin. Huuhkajat kierrätti hyvin palloa ja sai hallittua palloa melko hyvin. Suomen keskikentän keskustassa pelanneet Glen Kamara ja Tim Sparv pääsivät peliin hyvin sisään useiden pallokosketusten avulla.

Huuhkajat pääsi vartin kohdalla avauspuoliskon parhaimpaan tekopaikkaan. Vasemmalta laidalta pelattu hyökkäs tuotti boksin sisään paikan, mutta Bosnia-Hertsegovinan puolustus blokkasi laukaukset.

Bosnian hyökkäykset olivat vähissä avausjaksolla. Selkeä suunnitelma oli saada pallo kymppialueelta, josta se pelattiin nopeasti oikeaan laitaan. Laidalta haettiin keskityksellä joukkueen tähtihyökkääjää Edin Dzekoa. Kaksi kertaa Bosnia onnistui kuviossa ja toisella kerralla Dzeko pääsi jo puskemaan, mutta pallo viuhui yli maalin.

Huuhkajat kierrätti ja hallitsi palloa ajoittain pidempiä jaksoja. Varsinkin Kamaran liike keskustassa säväytti. Rangersin keskikenttäpelaaja teki oikeita ratkaisuja pallottomana ja pallollisena. Lisäksi mies uskalsi rohkeasti kääntyä ja haastaa 1vs1-tilanteissa. Sen sijaan avaukseen nostettu Petteri Forsell haki vielä avausjaksolla ratkaisevissa syötöissä itseään. Pelaamisessa näkyi ehkä hieman se, ettei Forsell ole pelannut niin paljon yhdessä Pukin ja Robin Lodin kanssa.

Forsellilla oli ottelussa myös pitkien rajaheittojen heittäjän rooli. Aina kun Suomi sai vähänkään lähempää Bosnian maalia rajaheiton, Forsell asteli heittämään pidempää palloa boksiin, jossa toppari Paulus Arajuuri oli kohdepelaajana.

Suomi koki pienoisen takaiskun 38. minuutilla, kun Kanerva joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa. Vasempana laitapuolustajana aloittanut Albin Granlund loukkasi ilmeisesti itseään ja hänen tilalleen tuli MLS:ssä Montreal Impactissa pelaava Jukka Raitala. Raitala oli potenut kuumetta alkuviikosta ja harjoitusviikko oli jäänyt hieman vajaaksi.

Avausjakson loppupuolella Bosnia pääsi paremmin peliin mukaan. Huuhkajien valmennus varoitteli ennen ottelua nimenomaan Bosnia-Hertsegovinan vaarallisista erikoistilanteista. Aivan ensimmäisen puoliajan loppuun Bosnia sai peräkkäin peräti kolme kulmapotkua, mutta Suomi selvitti Lukas Hradeckyn johdolla tilanteet hyvin.

Pukki repi taivaan auki

Toisella puoliajalla pelin kuva pysyi samanlaisena. Suomi pysyi aloitteellisena ja se palkittiin lopulta 56. minuutilla. Hradecky avasi korkealla pallolla Bosnian ensimmäisen linjan yli keskustaan. Kamara otti pallon upeasti haltuun, voitti oman 1vs1-tilanteensa ja pelasi eteenpäin Pukille.

Pukin temppu olikin sitten kaunista katsottavaa. Mies otti pallon haltuun ja haastoi rohkeasti toppari Toni Sunjicin. Sen jälkeen Bosnian puolustus repesi täysin ja Pukille avautui täydellinen kunniakuja kohti maalia. Pukin viimeistely oli Norwichista tältä kaudelta tuttua kauraa, täydellinen määrämittainen laukaus oikean tolpan kautta sisään.

Ratina repesi liitoksistaan ja vain pienen hetken kuluttua myös taivas repesi. Vettä alkoi tulla taivaalta kuin sangosta. Samalla myös peli avautui molempiin suuntiin ja keskikentän keskustasta löytyi todella suuria tiloja.

Maailmanluokan ykköshyökkääjä

Pitkään Suomen A-maajoukkueella oli tilanne, ettei hyökkäyksestä meinannut löytyä tehoja millään. Myös Teemu Pukki pelasi pitkän kuivan jakson Huuhkajissa ennen kuin löysi maalijyvän Islantia vastaan lokakuussa 2016.

Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Pukki osoitti jälleen, ettei Huuhkajilla tänä päivänä ole maalinteko-ongelmaa. Norwichissa 29 maalia Englannin Mestaruussarjassa tehnyt Pukki oli suorastaan murhaavan tehokas lauantaina.

Suomen avausmaalin jälkeen Bosnia joutui ottamaan riskejä hyökkäämisessään. Se avasi Suomelle ylivoimahyökkäyksiä. 68. minuutilla helähti jälleen. Suomi pääsi 3vs2-hyökkäykseen. Lod kuskasi kohti puolustuslinjaa, vasemmalla puolella vaihdosta sisään tullut Lassi Lappalainen teki oman juoksunsa ja samaan aikaan Pukki lähti puolustajien välistä pystyyn, jonne Lod laittoi mittatilauksena syötön.

Tällä kertaa Pukki nosti pallon komeasti yli maalivahti Sehicin. Loppuunmyyty Ratina repesi toisen kerran liitoksistaan, kun Nations Leaguessa tuhoa kylvänyt tehopari Lod-Pukki onnistui jälleen kerran. Nyt kaatosadekin oli jo lakannut, ja aurinko pilkotti pilvien takaa.

Suomen 2-0-johdossa Pukille avautui lisääkin tilanteita. Suomi pääsi useampaan otteeseen hyökkäämään vaarallisesti. Sisään tullut Lappalainen oli todella pirteä.

Pukki vei hyökkääjien taisteluparin lauantaina selvästi. AS Roman tähtihyökkääjä Edin Dzeko, 33, oli Bosnian selkeä kohde kaikissa laidoilta tulleissa keskityksissä, mutta ruuti oli kastunut ilmeisesti kaatosateen aikana. 77. minuutilla Dzeko pääsi puskemaan täydellisestä avopaikasta, mutta pusku suuntautui yli maalin.

Lauantaina Ratinan nurmella Valioliigassa ensi kaudella Norwichin kanssa pelaava Teemu Pukki, 29, oli maailmanluokan ykköshyökkääjä. Samaan ei pystynyt Serie A:ssa tällä kaudella yhdeksän maalia tehnyt ja urallaan kaksi Valioliigan mestaruutta voittanut Edin Dzeko.

Puolustus piti

Bosnia-Hertsegovinan loppukiri jäi vaisuksi. Keskityksiä sateli laidoilta, mutta Arajuuri-Toivio -topparipari hoiti tyylikkäästi tilanteet ilman suurempia ongelmia. Oikeastaan vaarallisimmat tekopaikat siunaantuivat Huuhkajille vastahyökkäyksistä, kun Bosnian kenttätasapaino oli totaalisesti hukassa.

Huikean pelin pelannut Glen Kamara pääsi loppuhetkillä vielä hyvään tekopaikkaan, mutta Sehic venyi kahteen komeaan torjuntaan. Kamaran esitys oli joka tapauksessa erinomainen. Turhaan ei ole Rangersin manageri Steven Gerrard kehunut suojattiaan Skotlannin Valioliigassa.

Markku Kanerva ansaitsi lauantain pelisuunnitelmastaan myös kehut. Huuhkajien tiivis puolustuspeli oli jälleen kerran todella toimivalla tasolla. Suomi sai Bosnian tähdet turhautumaan. Lisäksi Huuhkajat oli rohkea pallollisena. Pallosta ei luovuttu helpolla, mikä teki vastustajan pelaamisesta tappioasemassa todella vaikeaa.

Komea 2-0-voitto siivitti Suomen EM-karsintalohkossaan ohi Bosnia-Hertsegovinan. Tiistaina Huuhkajat kohtaa vieraissa Liechtensteinin.

Juho Hirvonen, Tampere
Twitter: @jkhirvonen

Keskiviikkona Veikkausliigan tipsimatsina FC Lahti - SJK! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!