Mestarien liiga -formaatille sapiskaa arvovaltaiselta taholta: ”Kukaan ei osaa selittää, miksi Espanjan neljäs pääsee suoraan mukaan”

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Mestarien liigaan ollaan suunnittelemassa suuria muutoksia, jotka tulisivat alustavasti voimaan kaudella 2024-2025. Jos suunnitelmat hyväksytään, pääsisi Mestarien liigaan entistä vähemmän joukkueita karsintojen kautta, ja kilpailussa otettaisiin käyttöön nousun ja putoamisen mahdollisuus.

Samaan aikaan UEFA suunnittelee myös uutta kilpailua nykyisten kahden lisäksi. Tuo kilpailu tunnetaan työnimellä ”Eurooppa-liiga 2”. ”Kolmannen sarjaportaan” on määrä käynnistyä kaudella 2021-2022.

Suunnitelmat ovat saaneet laajaa vastustusta muun muassa Valioliigan ja La Ligan taholta, ja kaikki bundesliigaseurat olivat äänestyksessä uudistusta vastaan. Siitä huolimatta Euroopan seurojen järjestö ECA ja sen puheenjohtaja, Juventus-pomo Andrea Agnelli ovat puolustaneet aktiivisesti reformin tarvetta.

Agnellin mukaan juuri muutos auttaa myös pieniä liigoja kasvamaan. Myös ECA:n varapuheenjohtaja, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti osoitti tukensa uudistusmielisyydelle. Riihilahti puhui Agnellin tavoin ECA:n kaksipäiväisessä kokouksessa Maltalla.

– Nykyinen järjestelmä ei toimi useimmille seuroille. Jos haluamme pitää ammattimaisen ja ruohonjuuritason jalkapallon hengissä, meidän täytyy tarkastella erilaisia paikallisia tilanteita samalla, kun kehitämme sitä korkeammilla tasoilla, Riihilahti totesi espanjalaislehti AS:n mukaan.

– Kilpaileminen tärkeämmissä kilpailuissa auttaisi pienten liigojen kasvua.

Hyvin painokkaasti suunnitelmia – ja myös nykyistä Mestarien liigan järjestelmää – vastaan on puhunut maalivahtilegenda Edwin van der Sar, joka toimii nykyisin Ajaxin toimitusjohtajana. Van der Sar puolusti keskisuurten liigojen mestarien oikeutta osallistua Mestarien liigaan, ja on yhdistänyt voimiaan muun muassa Celticin kanssa asiaa ajaakseen.

– Meidän täytyy antaa myös Puolasta, Portugalista, Kreikasta, Turkista ja Hollannista tuleville joukkueille mahdollisuus kasvaa Euroopan tasolla, Van der Sar jyrähti Voetbal Zonessa.

– Ajax ylsi kaksi vuotta sitten Eurooppa-liigan finaaliin ja aloitti taas kaksi kuukautta myöhemmin karsintakierroksilta. Jotta kasvu on mahdollista, tarvitaan enemmän vakautta. Se on tietysti helpompaa, jos pelaa vahvassa liigassa, mutta meidän täytyy miettiä myös muita.

– Tänä vuonna ylsimme Mestarien liigan välieriin ja olimme hiuskarvan päässä finaalista. Voitimme viiden vuoden tauon jälkeen sarjan sekä voitimme myös cupin. Silti meidän täytyy pelata taas kaksi karsintakierrosta. Se ei ole hyvä.

– Kukaan ei ole osannut selittää minulle, miksi Espanjan neljänneksi parhaalla joukkueella on suurempi oikeus osallistua Mestarien liigaan kuin Itävallan mestareilla, Van der Sar jatkoi.

Entinen Ajaxin ja Manchester Unitedin maalivahti peräänkuulutti tasa-arvoisempaa ja keskisuuret liigat paremmin huomioivaa mallia jo aiemmin The Timesin kolumnissaan.

– Euroopan viiden rikkaan liigan ja muiden sarjojen välillä on valtava ja koko ajan kasvava taloudellinen kuilu.

– Kun lisätään, että suurten liigojen seuroilla on taatut paikat lohkovaiheessa, saamme aikaan suljetun järjestelmän, jossa Benfican, Porton, PSV:n, Celticin, Galatasarayn ja Ajaxin kaltaiset suuret seurat joutuvat kamppailemaan jo pelkästä mukaanpääsystä.

Lähteet: ASFootball Scotland ja Voetbalzone

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS