Näitä otteluja et halua jättää välistä – Copa America tarjoaa huippujalkapallon juhlaa lähes kuukauden

© Kuva: Getty Images
Mestarien liigassa huippuottelu Barcelona - Napoli! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Jalkapallon ystävän ei tarvitse sydänkesälläkään kärvistellä kuningaslajin puutteessa. Kotimainen Veikkausliiga rullaa tuttuun tahtiin, Huuhkajat lataa akkuja syksyyn, Euroopan suurmaat eivät arvokisoja pelaa, mutta eturivin tähdet Lionel Messin, Sergio Agüeron, Alissonin, Roberto Firminon, Edinson Cavanin ja James Rodriquezin johdolla taistelevat Etelä-Amerikan mestaruudesta Brasiliassa pelattavassa Copa America -turnauksessa.

Kesän turnaus on historian 46. ja siihen on ensimmäistä kertaa kutsuttu mukaan myös Qatar ja Japani. 12 joukkuetta on jaettu kolmeen neljän maan lohkoon. Lohkojen ykkönen ja kakkonen sekä kaksi parasta lohkokolmosta etenevät pudotuspeleihin.

On selvää, että turnaus sisältää jo alkulohkovaiheessa lukuisia kesäyössä valvomisen arvoisia huippuotteluita. Poimitaan neljä esimerkkiä.

Argentiina-Kolumbia B-lohko 15.6.

Siitä asti, kun Kolumbia murskasi Argentiinan 5-0 Buenos Airesissa MM-karsintaottelussa vuonna 1993, tämä kaksikko on ollut yksi Etelä-Amerikan viihdyttävimpiä taistelupareja. Kiinnostavuutta lisää myös se, että Argentiina ja Kolumbia toimivat yhdessä vuoden 2020 Copa American kisaisäntinä.

Argentiinan kohdalla katseet kääntää luonnollisesti Lionel Messi. Maailman parhaan pelaajan statusta tahrivat nykyisin vain maajoukkuemenestyksen puute. Mahdollisuuksia voittaa maajoukkueessa ei Messin kohdalla ole enää monia jäljellä, joten Argentiinan pelin ja joukkueen tila onkin yksin kisojen seuratuimpia ilmiöitä.

Kesän 2018 MM-kisat päättyivät vähintään sekavien vaiheiden jälkeen neljännesvälierissä putoamiseen Ranskalle.

Molemmat joukkueet voittivat viimeisen turnaukseen valmistavan ottelun, mutta Sir Alex Fergusonin oikeana kätenä Manchester Unitedissakin tunnetun Carlos Quierozin valmentama Kolumbia on etukäteen harmonisempi. Avauskokoonpano on pitkälle tiedossa, toisin kuin Argentiinalla, jonka ympärillä pyörii jälleen peluutuksellisia kysymysmerkkejä.

Internazionalen 21-vuotias Lautaro Martínez on osunut harjoitusotteluissa tehokkaasti laittaen painetta päävalmentaja Lionel Scalonille hyökkääjävalintojen suhteen.

Brasilia-Venezuela A-lohko 18.6.

Brasilian ryhmä on kokenut muutoksia kesän 2018 MM-turnaukseen verrattuna. Real Madridin mukana sukeltanut laitapuolustaja Marcelo jäi kokonaan ulos joukkueesta samalla kun PSG:n supertähti Neymar loukkasi nilkkansa kohtalokkaasti turnausta edeltävissä otteluissa.

Päävalmentaja Tite nimesi joukkueeseen mukaan Ajaxin satumaisessa Mestarien liiga -keväässä hurmanneen 22-vuotiaan David Neresin. Yhdessä 21-vuotiaana Portosta Real Madridiin siirtyneen toppari Eder Militaon kanssa brassikaksikko edustaa kisojen kiinnostavinta nuorten lupausten eturiviä.

Tottenham-hyökkääjä Lucas Mouran putoamista voisi pitää yllättävänä, mutta Brasilian hyökkäyksen leveyttä tarkemmin tutkimalla valitsematta jättämisen ymmärtää.

Venezuela on todistanut olevansa Etelä-Amerikan suurille terävä piikki lihassa. Se on kaatanut harjoitusottelussa niin Argentiinan kuin Brasiliankin. Voittoa se ei ole kuitenkaan vielä onnistunut ottamaan Brasiliasta panoksellisissa otteluissa.

Joukkueen tähtäimen keskellä on vakaana sen historian ensimmäiset jalkapallon MM-kisat.

Salomon Rondón ja Josef Martinez muodostavat vaarallisen kärkiparin, joka on uhka myös Brasilialle. Martinez on ampunut MLS-sarjassa runsaasti maaleja ja Rondon teki päättyneellä Valioliigan kaudella komeat 11 osumaa Newcastlelle.

Chile-Uruguay C-lohko 25.6.

Tilastojen valossa Uruguay oli viime kesän paras Etelä-Amerikan joukkue. 72-vuotias Oscar Tabarez on valmentanut Uruguayta vuodesta 2006 asti. Tabarez on ajanut maajoukkueeseen sisään nuorempaa verta, erityisesti alle 20-vuotiaita.

Eurojalkapallon ystäville tutut Rodrigo Bentancur, Lucas Torreira ja Federico Valverde ovat jälleen vuoden kokeneempia pelaajia. Heidän varaansa Uruguay laskee.

Kysymysmerkkejä nostavat kuitenkin Luis Suárezin kadonnut maalinteon tahti ja Edinson Cavania runnelleet loukkaantumiset.

Turnauksen hallitseva tuplamestari vuosilta 2015 ja 2016 on Chile. Kultaisen sukupolven pelaajaurat ovat kuitenkin kääntyneet iltaan, eikä huippuluokan lahjakkuutta esimerkiksi hyökkäyspäähän tunnu löytyvän. Viime kesän MM-kisoista ulos jääminen oli joukkueelle katastrofi.

Pelillisen laskukäyrän lisäksi joukkuetta nakertavat sen keskinäiset huonot välit. Maalivahti Claudio Bravo jäi tästä syystä pois joukkueesta kokonaan.

Argentiina-Paraguay B-lohko 25.6.

Paraguaylla on hikinen työ, jos se meinaa punnertaa itsensä jatkoon B-lohkosta. Argentiina ja Kolumbia ovat lohkon ennakkosuosikit, mutta epäselvässä tilassa vuodesta toiseen vaeltava Argentiina on yllätettävissä.

Päävalmentaja Eduardo Berizzo teki monia yllättäneen ratkaisun ja jätti useamman tunnetun nimen pois turnauksesta. Muun muassa Antonio Sanabria, Roque Santa Cruz, Héctor Villalba ja Alejandro Romero Gamarra jäävät kotiin.

Tammikuussa Newcastleen siirtynyt Miguel Almirón lukeutui seuran päävalmentajan Rafael Benítezin suosikkeihin, vaikka ei kymmenessä ottelussa maaleja tehnytkään. Almirónin on osuttava alkulohkossa myös ”isoveljiä” vastaan, jos Paraguay mielii pudotuspeleihin.

Viasat ja Viaplay näyttävät jokaisen turnauksessa pelattavan ottelun.

Anssi Shemeikka


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.

Mestarien liigassa huippuottelu Barcelona - Napoli! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!