Näkökulma: Ensimmäinen kierros naisten MM-kisoista takana – tässä kisojen kuumimmat puheenaiheet

© Kuva: Getty Images

Ranskassa pelattavien naisten jalkapallon MM-kisojen ensimmäinen ottelukierros on nyt takana. Panokset kovenevat toisella kierroksella huomattavasti, sillä nyt vastakkain asettuvat monessa lohkossa lohkon kaksi suurinta suosikkia. Muun muassa jo tänään keskiviikkona pelataan huippuottelut Saksa-Espanja ja Ranska-Norja.

SuomiFutis kokoaa tähän juttuun yhteen maailmanmestaruuskisojen toistaiseksi tärkeimpiä puheenaiheita ja avauskierroksen mielenkiintoisimpia tapahtumia. Tulevina päivinä ja viikkoina tunnelma tullee entisestään lämpenemään.

Euroopan suurmailta räväkkää ja provokatiivista arvoturnausmainontaa

Naisfutiksen ja naisjalkapalloilijoiden suurin hidaste on yhä tänäkin päivänä väheksyntä ja aliarvostus. Nyt maailman huippufutaajat ja parhaat maajoukkueet tarttuivat härkää sarvista ja markkinoivat MM-kisoja erittäin räväkkään ja jopa provokatiiviseen tyyliin.

Kaikkein suurimman mediahuomion sai epäilemättä Saksan maajoukkueen yhdessä Deutsche Wellen kanssa toteuttama mainos.

– ”Tiedätkö, mikä minun nimeni on? Entä minun? Niin ajattelinkin”, Saksan supertähdet kysyvät videolla.

Sen jälkeen huijataan katsoja tietämään, että Saksa on kolminkertainen euroopanmestari. Mestaruuksia kun on todellisuudessa kahdeksan. Ensimmäisestä tittelistä pelaajat saivat palkinnokseen teeastiaston. Joukkue on taistellut alusta lähtien vastustajan ohella ”ennen kaikkea ennakkoluuloja vastaan”.

– ”Naisten tehtävä on synnyttää lapsia. Naisten paikka on pyykkituvassa. Kuin amatöörejä, mutta hidastettuna”, ennakkoluuloja listataan.

Seuraavaksi videolla tehdään jopa seksikkäitä vihjailuja, mutta sanoma on yksinkertaisuudessaan selkeä: Naisten omat esikuvat löytyvät peilistä.

Suurta huomiota ja saanut myös Niken komea kolmeminuuttinen mainosvideo Ranskan MM-turnauksesta. Kampanjavideon nimi on ”Dream Further”.

Englannissa puolestaan muistutettiin ”Kolmen naisleijonan” nimen alla, että ”Football’s coming home” myös tänä kesänä.

Boikotit ovat toinen tie

Räväköillä videoilla on kenties saatu monen kiinnostus heräämään. Kaikki eivät kuitenkaan tyydy osoittamaan tuohtumustaan vain videoilla, vaan maailman huipulla myös boikotoidaan.

Näkyvimmin tasa-arvoasioita on pitänyt esillä puolustava maailmanmestari ja kolmella mestaruudellaan naisfutiksen menestynein maa USA. Koko USA:n maajoukkue jätti maaliskuussa, kansainvälisenä naistenpäivänä, haasteen oikeuteen omalle lajiliitolleen. Naispelaajat vaativat liitolta yhtäläisiä korvauksia ja menestysbonuksia kuin USA:n miehet – jotka eivät viime vuoden MM-kisoihin selviytyneet – saavat.

Välillä on puhuttu boikotistakin, mutta USA kuitenkin kisoissa pelaa – pitäen toki tasa-arvoasioita näkyvästi esillä. Joukkueen kapteeni Megan Rapinoe oli ensimmäinen valkoihoinen urheilija, joka seurasi NFL-tähti Colin Kaepernickin esimerkkiä polvistua kansallislaulun aikana. Sittemmin hän on jatkanut protestiaan ja piti sanansa olla ainoana laulamatta USA:n kansallislaulua joukkueen avausottelun alla.

USA:n kokenut kapteeni Megan Rapinoe on johtava pelaaja myös kentän ulkopuolella ja yhteiskunnallisissa asioissa. Kuva: Getty Images

Oma lukunsa on tietysti hallitseva Ballon d’Or-voittaja, Norjan Ada Hegerberg. 23-vuotias naisfutiksen supertähti johdattaa Lyonin vuodesta toiseen Mestarien liigan voittoon, mutta Norjan maajoukkuetta Hegerberg boikotoi vuodesta 2017 lähtien. Jotkut pelkäävät protestin jatkuvan ikuisesti.

Skandaali saisi aivan toiset mittasuhteet, jos Lionel Messi tai Cristiano Ronaldo jättäytyisi boikottimielessä pois miesten MM-kisoista, mutta kyllä Hegerbergiäkin todella monet kaipaavat.

Hegerbergin boikotti johtuu osin tasa-arvoasioista, mutta hän myös kertoi aivan kisojen alla norjalaiselle Josimar-lehdelle olleensa maajoukkueen mukana ”henkisesti rikki” ja kärsineensä painajaisista. Muun muassa Megan Rapinoe on tukenut Hegerbergin oikeutta boikottiin, mutta Norjan miesten eturivin tähtiin lukeutuva Martin Ödegaard arvosteli Hegerbergin antaman haastattelun ajoitusta Instagram-tilillään. Ödegaardin mielestä Hegerberg ”tuhoaa Norjan maajoukkueen valmistautumisen”.

Yli miljoona myytyä pilettiä, mutta stadioneilla turhan väljää

MM-kisoissa ylitettiin tiistaina miljoonan myydyn pääsylipun raja. Alkulohkojen otteluissa stadioneilla on ollut ajoittain hyvinkin väljää, mutta kiinnostus on kasvamaan päin. Kaikki ei silti ole mennyt lipunmyynnissä putkeen. Perheiden jäseniä on sijoiteltu eri puolille stadionia, ja kaikkia varatuista lipuista ei ole lunastettu.

Miljoonan raja kuulostaa komealta, mutta fakta, että vain 14 ottelua 52:sta pelistä on myyty loppuun, jättää rehellisyyden nimissä toivomisen varaa. Ratkaisupelit pelataan kuitenkin jo varmuudella täysille katsomoille.

Ainakin Hollannin fanit pitivät selkeästi avausottelunsa alla hauskaa.

TV-katsojat tavoitettu upeasti

Englantilaisiin MM-huuma tuntuu ainakin iskeneen. Englannin avausottelua Skotlantia vastaan seurasi parhaimmillaan Englannissa 6,1 miljoonaa TV-katsojaa. Kyseessä on naisjalkapalloilun uusi ennätys maassa. Vertailun vuoksi miesten Nations Leaguen välierää Hollantia vastaan katsoi parhaimmillaan 2,5 miljoonaa TV-katsojaa ja pronssiotteua Sveitsiä vastaan vain 1,2 miljoonaa. Tosin miesten pelit näkyivät maksu-TV:llä ja naisten ottelu ilmaiskanavalla, joten sinänsä vertailukelpoisia luvut eivät ole.

Lukeman jalkoihin jäi joka tapauksessa muun muassa FA Cupin loppuottelu ja tammikuinen Manchester City-Liverpool, vaikkei tilastoissa näykään baareissa otteluita seuranneet katsojat.

Ennätys tehtiin myös Ranskassa emäntämaan avausottelun yhteydessä. Ranskan avauspeliä seurasi yhteensä 10,6 miljoonaa katsojaa (ilmaiskanava + maksu-TV), ja parhaimmillaan 10,9 miljoonaa. Miesten maajoukkueen avauspeliä seurasi viime kesän MM-kisoissa 12,6 miljoonaa katsojaa.

USA:ssa katsojaluvuissa on nähty 11 prosentin kasvu edellisiin, vuoden 2015 MM-kisoihin verrattuna ja peräti 79 prosentin kasvu vuoden 2011 kisoihin verrattuna.

Jamaika ei olisi kisoissa ilman Bob Marleyn perintöä

Yksi turnauksen neljästä ensikertalaisesta on Jamaika, joka tottelee maan miesjoukkuetta mukaillen lempinimeä ”Reggae Girlz”. Joukkueen taustalla vaikuttaa kuitenkin reggaen lisäksi myös kaksi muuta saarivaltion maineikasta instituutiota, eli Bob Marley ja Usain Bolt.

Jamaikan kisapaikan kohdalla voidaan puhua tuhkimotarinasta, sillä vain viisi vuotta aiemmin, vuonna 2014 naisten maajoukkue lakkautettiin jalkapalloliiton leikattua sen rahavaroja dramaattisesti. Pelastajaksi tuli reggae-ikoni Bob Marleyn tytär Cedella Marley, joka alkoi rahoittaa maajoukkueen toimintaa Bob Marley -säätiön kautta.
Usain Bolt näkyy puolestaan joukkueessa geeniperimänsä kautta, sillä Jamaikan joukkueessa pelaa pikajuoksijan serkku Chanel Hudson-Marks. Myös Hudson-Marksin vahvuudeksi luetaan vähemmän yllättäen juoksunopeus. Avauspelin Brasiliaa vastaan Hudson-Marks seurasi vaihtopenkiltä.

Kansallista sarjaa Jamaikalla ei ole, joten joukkue koostuu lähinnä USA:ssa ja Euroopassa pelaavista pelaajista. Reggae Girlzin tähti on 22-vuotias AS Roman Allison Swaby, joka valittiin viime vuonna CONCACAF:in toiseksi parhaaksi naispelaajaksi USA:n Alex Morganin jälkeen.

Brassikonkari Formiga teki huimaa kisahistoriaa

Jamaika-ottelussa historiallista ei ollut vain Reggae Girlzin MM-debyytti, vaan historiaa tehtiin myös Brasilian joukkueen puolelta. Komeimpaan saavutukseen ylsi PSG:n keskikenttäpelaaja Formiga, joka pelasi näin jo seitsemänsissä MM-kisoissaan. Kun nyt 41-vuotias Formiga debytoi MM-kisoissa vuonna 1995, ei tämänvuotisen MM-turnauksen pelaajista peräti 147 pelaajaa ollut vielä edes syntynyt. Kaikkiaan kisoihin on rekisteröity 552 pelaajaa, joten Formigan MM-debyytin jälkeen syntyneitä on yli neljäsosa kaikista pelaajista.

Formiga pelaa uskomattomasti seitsemänsissä MM-kisoissaan. Kuva: Getty Images

Yksikään toinen pelaaja ei ole pelannut seitsemissä eri aikuisten MM-kisoissa, ei naisten eikä miesten turnauksissa. Kuusissa naisten MM-kisoissa on pelannut japanilainen Homare Sawa. Miesten puolella enätystä pitävät meksikolaiset Rafael Márquez ja Antonio Carbajal sekä Saksan Lothar Matthäus, jotka kaikki pelasivat viidet MM-kisat.

Myös naisissa MM-kisoja on pelattu säännöllisesti neljän vuoden välein. Ensimmäisissä MM-kisoissaan Ruotsissa vuonna 1995 Formiga oli 17-vuotias.

Brasilian toinen legenda Marta ei ollut Jamaika-ottelussa pelikunnossa. Otsikoihin nousi sen sijaan 34-vuotias Cristiane, joka teki 3-0 -voitossa kaikki maalit. Cristiane vei samalla Cristiano Ronaldolta ennätyksen ollen MM-historian vanhin hattutemppuun pystynyt pelaaja.

Miten Saksa selviää avainpelaajan loukkaantumisesta?

Saksa lukeutuu aina yksiin kisojen suosikeista, mutta avausottelu Kiinaa vastaan oli nihkeä. 19-vuotias Giulia Gwinn pelasti kuitenkin maalillaan Saksan 1-0 -voittoon.

Keskiviikkoinen ottelu nousujohteisesti pelaavaa Espanjaa vastaan tulee olemaan jo paljon hankalampi koetinkivi, eikä Saksan tehtävää helpota lainkaan se, että huipputärkeä pelintekijä Dzsenifer Marozsan – joka operoi leipätyössään mahtiseura Lyonissa – joutui ainakin alkulohkon ajaksi sivuun varpaan murtuman takia. Saksassa toivotaan epäilemättä hartaasti, että Marozsan olisi käytettävissä taas pudotuspelivaiheessa.

Muillakin suosikeilla nihkeää

Vaisu oli startti myös muillakin otteluidensa suosikeilla. Niin Italia, Hollanti ja Ruotsi olivat peleissään matkalla tasapeliin, kunnes lopulta juhlittiin voittomaalia. Italia kaatoi Australian Barbara Bonansean lisäaikamaalilla, Hollanti Uuden-Seelannin Jill Roordin lisäaikamaalilla ja Ruotsi Chilen 2-0, vaikka oli tasapelissä vielä 82. minuutilla. Tärkeät kolme pistettä tulivat kuitenkin kullekin plakkariin, ja jatkossa voidaan hengittää vähän vapaammin.

Tuikiharvinainen 0-0 -tuloskin nähtiin

Erityisen hankalaa oli avauksessaan Japanilla, joka jäi maalittomaan tasapeliin Argentiinan kanssa. 0-0 -tulos on naisten MM-kisoissa harvinainen, sillä peräti 39 pelissä putkeen oltiin nähty vähintään yksi maali. Tulos oli viime kisojen finalistille Japanille melkoinen sokki, sillä Argentiina on maailmanrankingissa vasta sijalla 37, ja oli hävinnyt kaikki aiemmat MM-historian ottelunsa. Englantia ja Skotlantia vastaan Japanilta kysytään nyt kunnon ryhtiliikettä.

Avauskierroksen päätteeksi historiallinen murskavoitto

Ensimmäinen ottelukierros päättyi kisaennätykseen, sillä USA rökitti Thaimaata murskaavasti peräti maalein 13-0. Voitto on naisten MM-historian suurin.

Avausjaksolla maaleja nähtiin ”vain” kolme, mutta sitten alkoi tapahtua. Toisella jaksolla USA teki kuudessa minuutissa neljä maalia, ja ero repesi pahemman kerran. Toinen tehohetki seurasi lopussa, kun pallo pantiin 18 minuutissa kuusi kertaa Thaimaan verkkoon.

USA:n ylivoimasta ottelussa kertoo hyvin myös yksi kaikkien aikojen ylivoimaisimmista maaliodottamalaskelmista, joita xG-aikakaudella on nähty. Kartta kertoo karua kieltä, ja maaliodottamat tilastoitiin tylysti yhdysvaltalaisnaisten hyväksi 8,1-0,04.

Kapellimestarina hääräsi Alex Morgan, joka teki pelissä viisi toinen toistaan hienompaa maalia. Morganista tuli MM-historian toinen pelaaja, joka on pystynyt viiteen maaliin samassa pelissä. Hänen ja maannainen Michelle Akersin lisäksi kukaan muu ei ole pystynyt kolmea useampaan maaliin yhdessä ottelussa.

29-vuotias Alex Morgan lieneekin tätä vauhtia vahva ehdokas seuraavan Ballon d’Orin voittajaksi, kun Ada Hegerberg ei MM-kisoissa meriittejä keräile.

Keskiviikon MM-kisaohjelmassa on kolme ottelua: Nigeria-Etelä-Korea klo 16, Saksa-Espanja klo 18.45 ja Ranska-Norja klo 21.45. Yle näyttää ottelut Areenassa ja osin myös TV2:ssa.

Lähteet: Sky Sports, Washington Post, The Times, SportsPro, AS

Juttuun lisätty 12.6. kello 20.05 Thaimaa-USA -ottelun maaliodottamatwiitti.

Heikki Kuparinen

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!