Monella saattavat vielä olla verrattain tuoreessa muistissa Venäjän MM-kisat viime kesältä. Kahden MM-turnauksen väliin mahtuu poikkeuksellisesti reilusti yli neljä vuotta, sillä seuraavat kisat pelatan Qatarissa talvikuukausina maan ilmaston vuoksi.

Vuoden 2022 MM-kisojen alkuun on näin ollen vielä lähes 3,5 vuotta odotettavaa. Tarkkaan ottaen kisat alkavat 22. marraskuuta, joten tänään laskuri näyttää vielä 1 254 päivää, ennen kuin seuraava miesten MM-turnaus pääsee käyntiin.

Monelle saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että karsinnat kisoihin ovat jo käynnissä. Aasiassa päästiin esikarsinnan merkeissä käyntiin jo paljon muita maanosia aiemmin, ja itse asiassa viisi maata on jo saanut heittää toiveet – miten realistisia sitten ikinä olivatkaan? – Qatarin MM-kisoihin pääsystä.

Ihkaensimmäisenä kisoista karsiutui piskuinen Bhutan viime tiistaina, eli 1 258 päivää ennen kisojen alkua. Bhutan hävisi Guamille yhteismaalein 1-5, vaikka voittikin avausosan kotikentällään 1-0.

Gracenote Live

@GracenoteLive
🌏 - Bhutan🇧🇹 are the first eliminated from qualification for the 2022 FIFA World Cup in Qatar, almost 3,5 years before the start of the tournament. #Qatar2022 #AsianQualifiers

Bhutanin kohtalon kokivat myös Pakistan (tappio Kambodzhalle yhteismaalein 1-4), Itä-Timor (tappio Malesialle yhteismaalein 2-12), Laos (tappio Bangladeshille yhteismaalein 0-1) ja Brunei (tappio Mongolialle yhteismaalein 2-3).

Aasian karsintojen avauskierroksen kuudennen otteluparin avausosassa Macau voitti Sri Lankan 1-0. Otteluparin toinen osa kuitenkin peruttiin, koska Macaun joukkue ei matkustanut Sri Lankaan turvallisuussyihin ja äskettäisiin terrori-iskuin vedoten. FIFA ei ole tehnyt vielä päätöstä otteluparin pelaamisesa loppuun.

Seuraavaksi Aasiassa pelataan 40 joukkueen lohkovaihe kahdeksassa viiden maan lohkossa. Lohkot arvotaan 17. heinäkuuta Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Kyseisessä arvontatilaisuudessa arvotaan näillä näkymin myös UEFA:a lukuun ottamatta kaikkien muiden maanosaliittojen etenemistä. Muiden maanosien osalta arvonnassa arvotaan lohkoja ja ottelupareja, ja Etelä-Amerikan osalta karsinnan otteluohjelma.