Viimeinenkin afrikkalaisjoukkue turhautuneena ulos naisten MM-kisoista – tuomaritoiminta jälleen pääosissa

© Kuva: Getty Images

Kamerun hyvästeli sunnuntaina viimeisenä jäljelläolevana afrikkalaisena maana naisten jalkapallon MM-turnauksen. ”Lannistumattomien naarasleijonien” kotimatka alkoi, kun Englanti otti neljännesvälierissä selkeän ja ansaitun 3-0 -voiton.

Ottelun avausmaali syntyi jalkapallossa harvinaisesta epäsuorasta vapaapotkusta. Tuomari tulkitsi Kamerunin puolustajan palauttaneen pallon omalle maalivahdilleen, joka otti pallon käsiinsä. Kyse saattoi olla myös epäonnistuneesta haltuunotosta, mutta yhtä kaikki tuomarin tuomio oli järkkymätön. Kaikki Kamerunin 11 pelaajaa ryhmittyivät maaliviivalle, ja Manchester Cityn Stephanie Houghton täräytti pallon tarkasti taka-alanurkkaan.

Kovin tavanomainen ei ollut Englannin 2-0 -maalikaan. Tuomaristo liputti ensin paitsioksi Ellen Whiten kisojen neljännen maalin, mutta videotarkistuksen jälkeen tuomio muutettiin. Kamerunilaisia tämä ei miellyttänyt, vaan joukkue kokoontuikin keskiympyrän tuntumaan parin minuutin ”ylimääräiseen aikalisään”. Jostain syystä kiinalaistuomari tämän myös salli, ja jakson päätös venähti englantilaisten odotellessa, kunnes Kamerun olisi valmis. Avausjaksolla pelattiinkin yli seitsemän minuuttia lisäaikaa.

Toisen jakson alkajaisiksi Kamerun puolestaan sai pallon maaliin, mutta nyt VAR paljasti tilanteen olleen paitsio. Vihreäpaidoilla oli tänään videotuomarijärjestelmän kanssa kestämistä.

Pian tämän jälkeen Manchester Unitedin Alex Greenwood ohjasi kulmapotkukuviosta pallon vielä kerran Kamerunin verkkoon. Englanti hallitsi sen jälkeenkin peliä, mutta maaliin asti palloa ei enää saatu. Vartti ennen loppua Englannin odotettiin saavan VAR-tarkistuksen jälkeen rankkarin, mutta kiinalaistuomari ei katsonut englannittaren varpaille astumista pilkkutuomion veroiseksi. Hieman myöhemmin Kamerunin puolustaja puolestaan pelasti maaliviivan tuntumasta Jodie Taylorin hyvän yrityksen.

Toisella jaksolla lisäaikaa pelattiin peräti lähes kymmenen minuuttia, joten pelin kesto oli harvinaisen pitkä. Vielä aivan loppuhetkillä Kamerunin Alexandra Takounda kohteli tahallisesti ja ylimitoitetun kiihkeästi kaltoin Englannin Steph Houghtonia, jonka nilkan päälle hän sivurajan pallontavoittelussa rynni. Tästäkään tuomari ei ilman videotarkistusta osannut varoitusta nostaa, vaikkei punainen korttikaan olisi selkeä vääryys ollut.

Loppunumerot vastasivat hyvin pelitapahtumia, ja Phil Nevillen valmentama joukkue saa tuulettaa paikkaa MM-kisojen kahdeksan parhaan joukossa. Tuomaritoiminta jätti paljon toivomisen varaa.

Englanti kohtaa torstaina pelattavassa puolivälierässään Norjan.