Vuoden 2009 Suomen ja Liechtensteinin kohtaaminen oli synkkä hetki jalkapallolle – erotuomari myi uransa 52 000 dollarilla: ”Litmanen ja kaikki hämmästyivät”

© Kuva: Juha Tamminen

Liechtenstein ja Suomi kohtasivat MM-karsintaottelussa 9.9.2009 ja sen pelin jälkipyykkiä puitiin oikeudessa vielä vuosien ajan.

Ottelu pelattiin Vaduzissa, missä joukkueet kohtaavat myös tänä iltana EM-karsintaottelussa.

– Vaduzin syksyn 2009 1-1-peli, se oli surullinen näytelmä. Ei voida paeta sitä faktaa mitä oli tapahtunut. Saksan maalla oli vedonlyöntiin erikoistunut liiga, muun muassa Chämppärikarsinnoissa voideltiin tuomareita ja pelaajia. Viidakon lait, oli aika hurjaa, muistelee Viasatin selostaja Mikko Innanen Suplan Week of Football -podcastissa.

Liechtensteinin ja Suomen välinen kohtaaminen päättyi omituisten tapahtumien jälkeen 1-1-tasatulokseen.

– Maalittomassa tilanteessa mentiin tauolle, Suomen peli ei vakuuttanut missään vaiheessa. Oli lyöty vetoa, että toisella puoliajalla tulee kaksi maalia. Suomi sai rankkarin ihan tyhjästä. Ihan pienen pieni naurettava hipaisu. Bosnialaistuomari joka oli lahjottu, näytti pilkkua. (Jari) Litmanen, pelaajat kentällä ja kaikki vaihtopenkillä hämmästyivät, että mitä tässä tapahtui. Litmanen astelee pilkulle, pallo sisään.

– Suomen pelaajat täydellisessä shokissa, sitten keskipistealoitus ja siitä tulee nopea hyökkäys, Polverino veti kunniakujaa pitkin ja pani pallon maaliin, Innanen kuvailee.

Sopupelioikeudenkäynnissä vastaajana ollut Ante Sapina todisti lahjoneensa bosnialaiserotuomarin järjestämään Liechtensteinin ja Suomen välisen MM-karsintaottelun tuloksen. Hän kertoi tavanneensa erotuomari Novo Panicin hotellin parkkipaikalla Sarajevossa ja keskustelleensa ottelutuloksen manipuloinnista. Sapinan mukaan hän maksoi Panicille yli 40 000 euroa tuloksen järjestämisestä.

– Hän myi käytännössä uransa 52 000 dollarilla. Yksi liigan pääjehu oli mennyt tapaamaan ja sovittu, että toisella puoliajalla tulee kaksi maalia. Rangaistuspotku oli osa sitä näytelmää. Kaksi liigan päätekijää sai viisi ja puoli vuotta linnaa ja tämän erotuomarin ura meni sen sileän tien. Tutkimukset olivat valtavan laajoja, Aasiassa oli lyöty vetoja ja rikolliset saivat mitä ansaitsivat, Innanen toteaa.

Suomen ja Liechtensteinin välinen ottelu alkaa klo 21.45 Suomen alkavaa ja se näkyy Viasat Jalkapallo -kanavalla, suoratoistopalvelu Viaplayssa ja Viafreessa.