Näkökulma: Veikkausliigan sarjakärki törmäsi bussiin – FC Lahti näytti, miten Ilves voitetaan

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan sarjakärki Ilves hävisi sunnuntai-iltana FC Lahdelle vieraissa. Tappio oli vasta tamperelaisten toinen tämän kauden sarjassa.

Ilveksen tappio teki hyvää Veikkausliigan mestaruustaistelulle – FC Honka, Inter, HJK ja KuPS kiittelevät varmasti FC Lahden otteita ja Ilveksen kompastumista.

Ottelussa näkyi se, milloin sarjakärki Ilves on epämukavuusalueellaan ja millaiset heidän suurimmat heikkoutensa ovat. FC Lahden Sami Ristilä löysi toimivat aseet Ilveksen kaatamiseen. Muut Veikkausliigan valmentajat katsonevat ottelun tarkasti nauhalta ja miettivät, mitä elementtejä he voisivat poimia FC Lahden ottelusuunnitelmasta, kun kohtaavat Ilveksen.

FC Lahden peli perustui hyvin tiiviisen oman kolmanneksen puolustusblokkiin. Ilves hyökkäsi pitkällä hyökkäyksellään Lahden sumppua vastaan. Ilves ei ole vahvimmillaan, kun siltä viedään nopeat vastaiskut pois sen repertuaarista. FC Lahti vetäytyi välittömästi menetystensä jälkeen ja otti tilat pois omasta selustasta.

Lahden muoto oli 5-2-1-2, kun se tukki Ilveksen etenemiset sisäkaistoja ja keskikaistaa pitkin. Lahti jätti etenkin ensimmäisellä jaksolla rohkeasti Ilveksen laitapuolustajat Felipe Aspegrenin ja vasemmalla pelanneen Matias Ojalan vapaaksi. Ristilä laski, että he ovat Ilveksen heikoimmat lenkit ylöspäin – ja se laskutoimitus piti kutinsa.

Jarkko Wiss reagoi toisella jaksolla. Ilves muutti muotoaan tutusta 4-4-1-1-muodosta 3-1-6-muotoon. Ilves halusi selvän kolme vastaan kaksi-asetelman alas ja paljon pelaajia ylös.

Muutos toi numeraalista voimaa Lahden viimeistä linjaa vastaan, mutta ei tuottanut maaleja. Tässä Wiss teki kenties virheen. Olisiko toimivampi muutos ollut asettaa numeraalista voimaa keskikaistan sijaan laitakaistoille, eli ylivoimatilanteita Lahden yksinäisiä wing-backeja vastaan?

Ilveksen peli meni etenkin toisella jaksolla rajuksi puskemiseksi. Se sai vaaralliset paikat vasta pelin lopussa jyrätessään palloja Lahden boksiin, mutta Lahti kesti.

Ottelu herätti kaksi isoa kysymystä. Ensimmäinen on se, että pystyvätkö Ilveksen vastustajat viemään Ilveksen epämukavuusalueelle useamminkin tällä kaudella? Lahti näytti, että jos Ilves ei pääse juoksemaan isoille alueille vastaiskuja tai puolinopeita etenemisiä, on sillä ongelmia luoda maalipaikkoja.

Ilveksellä ei ole niin laajaa pallonhallinnan ja etenemisen työkalupakkia, kuin Hongalla, Interillä, KuPS:lla ja HJK:lla.

Lisäksi Ilves ampuu todella paljon matalien todennäköisyyksien laukauksia, jolloin monissa hyökkäyksissä toivotaan olevan onnea mukana.

Lahden ”bussi” oli tiivis, mutta ei mahdoton kierrettävä.

Toinen kysymys on tietysti se, että mitä Ilveksen kaatanut FC Lahti tekee hyökkäyspelinsä organisoinnille? Tänään se voitti pelkästään puolustamalla.

Jussi Leppälahti