Mestarien liigan karsinta tarjosi jättiyllätyksiä – vakiovieras Porto putosi La Liga -jättien rinnalta

© Kuva: Getty Images

Mestarien liigan karsinnat tarjosivat tiistai-iltana muutaman todella mehukkaan yllätyksen. Kaikkein suurin näistä oli viime kaudella Portugalin liigan kakkoseksi sijoittuneen FC Porton putoaminen kilpailun lohkovaiheesta. Porto oli voittanut venäläisen Krasnodarin vieraissa 1-0, mutta koska Krasnodar haki Portugalista 3-2 -voiton, eteni se vierasmaalisäännön turvin playoff-kierrokselle. Krasnodar johti peliä avausjakson jälkeen jo 3-0. Venäläisseuran suuri sankari oli vasta 19-vuotias laitahyökkääjä Shapi Suleymanov, joka teki kaksi joukkueensa maaleista.

Porto oli ollut mukana lohkovaiheessa kahdeksalla kaudella peräkkäin, joten komea putki meni nyt poikki. Viimeisellä kolmella kaudella se oli nähty myös pudotuspelivaiheessa, ja viime keväänä aina puolivälierävaiheessa saakka. Nyt muun muassa Pepen, Moussa Maregan ja Jesús Coronan tähdittämä Porto saa tyytyä paikkaan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Porton kestomenestyjän statusta vain alleviivaa se, että ainoastaan kaksi joukkuetta – La Liga -jätit Barcelona ja Real Madrid – on nähty vuonna 1992 perustetun Mestarien liigan lohkovaiheessa sitä useammin. Tai itse asiassa nähdään. Barcelonalle ja Real Madridille tämä kausi on lohkovaiheessa 24:s, kun Portolla lohkovaihekausia on takana 23. Porton rinnalle nousee tällä kaudella Bayern München. Rankingin viidentenä on Manchester United, joka on nähty lohkovaiheessa 22 kertaa, mutta tällä kaudella Red Devils saa tyytyä Eurooppa-liigaan.

Muitakin nimekkäitä uhreja tiistai-ilta tarjosi. Porton tavoin Euroopan parhaaksi seurajoukkueeksi (vuonna 1967) kruunattu Celtic saa seurata lohkovaiheen pelejä niin ikään sivusta. Kymmenen kertaa lohkovaiheessa nähty Celtic taipui romanialaiselle CFR Clujlle kotikentällään maalein 3-4. Avausosa Romaniassa päättyi 1-1 -tasapeliin. Celtic oli useaan otteeseen jatkopaikassa kiinni, mutta sinnikäs Cluj kampesi kerta toisensa jälkeen rinnalle ja ohi.

Pettyä sai myös FC Basel, joka oli ollut viimeisten 11 kauden aikana seitsemän kertaa mukana lohkovaiheessa. Baselin pudotti jatkosta itävaltalainen LASK Linz yhteismaalein 5-2. Tärkeän vierasmaalin Baselissa pelatussa avausosassa viimeisteli Linzille HJK:ssa viime kaudella pelannut Klauss. Klauss siirtyi Linziin tammikuussa – edelleen Hoffenheimin lainapelaajana – ja on jatkanut Itävallassa Veikkausliigasta tutulla hyvällä vireellään. 20 Linzissä pelaamassaan ottelussa 22-vuotias Klauss on tehnyt kahdeksan maalia, ja hän oli avauksessa myös molemmissa Basel-otteluissa.

Suurta draamaa koettiin Kööpenhaminassa, kun FC Kööpenhaminan ja Belgradin Punaisen Tähden väliset molemmat ottelut päättyivät 1-1 -tasapeliin. Kun jatko-ottelussakaan ei maaleja nähty, mentiin rankkarikisaan. Pilkuilta nähtiin lukuisia epäonnistumisia, mahdollisesti kentän surkeasta kunnosta johtuen.

Ratkaisu nähtiin lopulta 11. parissa. Koska molemmilta joukkueilta oltiin ajettu yhdet pelaajat ulos, olivat maalivahditkin jo käyneet kokeilemassa. Epäonnensoturiksi joutuikin 20-vuotias Jonas Wind. Wind oli pelannut huippuottelun (ja loistavan alkukauden), ja onnistunut rankkarikisan ensimmäisenä Kööpenhaminan laukojana, mutta toisella yrittämällä hän veti vesiperän. Eurooppa-liigan playoff-kierroksella FC Kööpenhamina kohtaa HJK:n.

Tukala oli myös viime kevään UCL-semifinalisti Ajaxin ilta, mutta lopulta Amsterdamissa nähtiin 3-2 -kotivoitto, ja Ajax jatkaa yhteismaalein 5-4 playoff-kierrokselle. Viime keväänä Mestarien liigan pudotuspeleissä loistanut Dusan Tadic pääsi ampumaan ottelussa kolme rankkaria, joista hän onnistui kahdessa.

Mestarien liigan playoff-kierroksella pelataan seuraavat otteluparit:

Dinamo Zagreb-Rosenborg
CFR Cluj-Slavia Praha
Young Boys Bern-Belgradin Punainen Tähti
APOEL-Ajax
LASK Linz-Club Brugge
Olympiakos-Krasnodar

Otteluparien voittajat selviytyvät Mestarien liigan lohkovaiheeseen, ja häviäjien pelit jatkuvat Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Pelit pelataan 20.-21.8. ja 27.-28.8. C More näyttää ottelut.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.