Näkökulma: Veikkausliigassa käydään hurja taisto paikasta auringossa – tässä ovat ratkaisuotteluiden mielenkiintoisimmat pointit

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan runkosarja päättyy viikonloppuna. Mestaruus on täysin auki ja se tullaan ratkaisemaan vasta ylemmän loppusarjan viimeisillä kierroksilla. Myös putoamistaistelu pysynee avonaisena loppuun asti, joskin RoPS on nyt nykäissyt itseään hieman turvaan.

Tällä hetkellä suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, mikä joukkue liittyy yläloppusarjaan loppukaudeksi – IFK Mariehamn, SJK vai FC Lahti.

Nämä seurat lähtevät viimeiselle runkosarjan kierrokselle tasapisteistä ja yksi niistä pääsee ylempään loppusarjaan. Peter Lundbergin valmentama IFK Mariehamn on vahvoilla. Saarelaisten maaliero on viiden maalin verran plussalla, kun Brian Pagen SJK:n ja Sami Ristilän FC Lahden vastaava on miinuksella.

SJK:n olisi saatava voitto KuPS:sta juuri heikon maalieronsa takia. Se ei ole helppo asia. Brian Page lähti nopeuttamaan SJK:n rakentelun etenemisvauhtia, mikä saattaa sataa KuPS:n laariin. KuPS on sarjan vaarallisin joukkue, kun vastustajan hyökkäyspelin ainoa ulottuvuus on pystysuunta. Jos pelistä tulee vauhtifutista, on KuPS vahvoilla.

On helpointa tehdä oletus, että SJK ei voita KuPS:ia, jolloin ratkaisu nähtäisiin Lahti-IFK Mariehamn-ottelussa. FC Lahti ja IFK Mariehamn pelaavat siis keskenään. Tasapelillä IFK Mariehamn menee ylempään loppusarjaan, jos SJK ei voita. Lahden pitää voittaa.

Tähän otteluun kohdistuvat siis valtavat panokset sekä mielenkiinto. Ottelu on taktisesti erittäin mielenkiintoinen – etenkin sarjataulukon aiheuttamien asetelmien takia.

Ensimmäinen asia on se, ettei IFK Mariehamnin kannata pelata ottelusta tasapeliä. Jos se niin tekisi, sitä uhkaisi mentaalinen sekä teknistaktinen passivoituminen. IFK Mariehamnin on mentaalisella tasolla parasta lähteä tuohon otteluun, kuin mihin tahansa sarjakamppailuun.

Miten IFK Mariehamn sitten hoitaa homman Lahtea vastaan?

Vastaus on heidän omassa identiteetissään ja heidän tärkeimmässä pelaajassaan. Veikkausliigan yksi parhaista defensiivisistä keskikenttäpelaajista on ollut tällä kaudella Daniel Sjölund. Hänen on saatava jatkaa IFK Mariehamnin 4-5-1-muodostelman sydämessä.

Sjölundin kyky rytmittää IFK Mariehamnin hyökkäyspelaamista omilla valinnoillaan on elintärkeä asia joukkueelle. Mitä enemmän hän on rakenteluvaiheessa pallossa kiinni, sitä paremmat mahdollisuudet IFK Mariehamnilla on. Hän osaa myös puolustaa valtavaa aluetta pitää IFK Mariehamnin blokin kasassa. Ja kun blokki pysyy Lahtea vastaan kasassa ja edes puolittain aggressiivisena, ei Lahti löydä pallonhallinnassaan aseita edetä.

Entä mitä Lahden pitää tehdä, jotta he ottavat tärkeän voiton?

Lahden pitää keksiä jonkilaisia aseita oman pallonhallintansa tehostamiseksi. Ristilän miehet ovat tehneet vain yhden maalin ottelua kohden tämän kauden aikana. Viimeksi tuli takkiin puhtaasti 0-3-RoPS:lta.

Ongelma on Lahdella ollut pallonhallintavaiheen organisoinnissa. Lahti pelaa kolmen miehen puolustuslinjalla, jolloin sen pitäisi pystyä pääsemään vastustajan ensimmäisestä prässilinjasta yhdellä sivuttaissuuntaisella syötöllä ohi. Sen jälkeen pitäisi löytää vapaa pelaaja leveydestä tai keskikentältä sen mukaan, minkä pelipaikan pelaaja vastustajan ryhmityksestä nousee pallolliseen toppariin.

Tällaista rakentelun havaintoketjua Lahden pelaamisessa systemaattisella tavalla ei näy, jolloin rakentelu menee liian usein päämäärättömien syöttöjen antamiseksi.

IFK Mariehamnin isoin uhka ovat runsaat keskitykset. Lahden isoin ase on sen vastaiskupelaaminen. Näitä aseita joukkueet pyrkivät varmasti toisiltaan neutralisoimaan.

Siinä ovat lähtökohdat otteluun, jossa toinen joukkue saa loppukaudeksi ison energialisän ja toinen joutuu tyytymään alempaan loppusarjaan.

Jussi Leppälahti


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.