Veikkausliigan ensimmäinen kiinalaispelaaja enne futiksen tulevaisuudesta? – Sponsori rahoitti sopimuksen Espanjaan

© Kuva: Juha Tamminen

Lo nunca visto. ”Ennennäkemätöntä”. Näin aloittaa espanjalaislehti Marca juttunsa kiinalaisesta Leilei Gaosta, joka on saanut juuri pelaajasopimuksen Espanjan toiselle sarjatasolle nousseeseen SD Ponferradinaan. Kypsällä 39 vuoden iällä.

Leilei Gao voi hyvinkin olla myös suomalaisille tuttu pelaaja, sillä hän pelasi kaudella 2007 Veikkausliigaa Mypan riveissä – sarjan ensimmäisenä kiinalaispelaajana. Välillä Gao kävi uusiseelantilaisessa Wellington Phoenixissa, kunnes palasi kaudella 2009 takaisin Suomeen ja KooTeePeehen. Suomen, Uuden-Seelannin ja Kiinan lisäksi pekingiläislähtöinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja on pelannut lyhyen aikaa Yhdysvalloissa sekä vuodesta 2016 lähtien Espanjassa.

Mikä Gaon tuoreesta sopimuksesta sitten tekee ennennäkemättömän – jos jätetään pelaajan korkea ikä kokonaan huomiotta? Se, että Gao liittyy Ponferradinan joukkueeseen tyystin joukkueen uuden kiinalaissponsorin rahoittamana. Tuore sponsorisopimus nimittäin ”velvoitti” Ponferradinan tekemään sopimuksen pelaajan kanssa. Häivähdys jalkapalloilun tulevaisuutta?

Sponsorisopimuksen tavoitteena on luonnollisesti avata markkinarako Kiinan suuntaan myös pidemmällä aikajänteellä. Leilei Gao on Kiinassa hyvin arvostettu ja suosittu pelaaja, joten Ponferradina herättänee Kiinassa huomattavasti lisää huomiota. Pelaajan sopimus on puolivuotinen, mutta siihen sisältyy myös optio kevätkaudesta 2020. Leilei Gaon palkan maksaa kokonaisuudessaan seuran uusi kiinalaissponsori.

– Tämä on suurenmoinen tilaisuus avata reitti Kiinan markkinoille, joilla on runsaasti intohimoa jalkapalloiluun, Ponferradinan puheenjohtaja José Fernández Nieto totesi radiokanava COPE:lle.

Nieto perusteli uuden kansainvälisen sponsorin tärkeyttä Ponferradinan seudun taloudellisella ahdingolla.

– Seutu on kaivoskriisin takia erittäin pahassa lamassa, ja tämä on mahdollisuus tehdä El Bierzon aluetta tunnetuksi. Meidän täytyy etsiä epätavallisia tulonlähteitä, Fernández Nieto jatkaa.

Vaikka Gao on pelannut Espanjan kolmannella sarjaportaalla jo vuoden 2016 alusta lähtien, ei hän ole saanut peliaikaa kuin yhdeksässä ottelussa. Peliaikavelvoitetta ei kuulu myöskään Ponferradinan kanssa solmittuun sopimukseen.

– Jos valmentaja päättää peluuttaa Gaoa, on hän käytettävissä, Fernández Nieto toteaa.

Sponsori on luvannut Ponferradinalle pitävänsä huolen siitä, että joukkueen otteluita tullaan näkemään livelähetyksinä myös Kiinassa.

Espanjassa on havaittu Kiinan kasvavat futismarkkinat aina pääsarjatasoa myöten. La Liga -seura Espanyol kiinnitti tammikuussa riveihinsä Kiinan suuren tähden, 27-vuotiaan Lei Wun. 27-vuotias Lei Wu on tehnyt barcelonalaisseuralle 21 ottelussa neljä maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä. Hän oli Espanyolin avauskokoonpanossa myös viime viikolla alkaneen La Liga -kauden avausottelussa.

Kaikkein merkittävin anti Espanyolille on ollut kuitenkin Wu Lein tuoma markkinointiarvo. Lei rikkoi lyhyessä ajassa Espanyolin paitamyyntiennätyksen ja hänen La Liga -debyyttiään seurasi Kiinassa televisiosta noin 40 miljoonaa katsojaa. Espanyolista onkin tullut nopeasti yksi Kiinan suosituimmista ulkomaalaisseuroista.

– En todellakaan odottanut näkeväni tuollaisia lukemia. Nykyään jokaisiin harjoituksiimme saapuu kiinalaisia faneja. Siitä lähtien pelikaverini vitsailevat aina, että ”yhä useammat fanit Kiinassa tuntevat nyt myös meidän nimemme”, Wu lei totesi taannoin Transfermarktin haastattelussa.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.