Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan delegaatio on käynyt Iranissa keskustelemassa naisten päästämisestä jalkapallokatsomoihin.

Aiemmin tässä kuussa iranilainen nainen Sahar Khodayari sytytti itsensä tuleen oikeustalon edessä Teheranissa. Khodayaria uhkasi vankeusrangaistus, koska hän yritti päästä jalkapallo-otteluun mieheksi pukeutuneena. Hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Khodayarin kuolema on herättänyt paljon huomiota kansainvälisesti. Sosiaalisessa mediassa on vaadittu, että Fifa erottaisi tai hyllyttäisi Iranin.

Fifa kertoi tänä viikonloppuna raportissaan, että se on vaatinut Irania päästämään naiset katsomoihin. Fifan presidentin Gianni Infantinon mukaan Iranin viranomaiset ovat vakuuttaneet, että naiset tullaan päästämään stadionille, kun Iranin miesten maajoukkue kohtaa Kambodžan MM-karsintojen ensimmäisessä kotiottelussaan 10. lokakuuta. Fifa sanoo tekevänsä yhteistyötä Iranin jalkapalloliiton kanssa, jotta naiset pääsisivät vapaasti katsomaan myös maan pääsarjan otteluita.

Iran on kieltänyt naisia seuraamasta miesten urheilua stadioneilla jo noin 40 vuoden ajan. Poikkeuksia on tehty hyvin harvoin.

Lähteet: Reuters, AP, Fifa