HS: Teemu Pukin debyytti aikuisten tasolla tapahtui karnevaalitunnelmissa

© Kuva: Getty Images

Norwichin ja Huuhkajien hyökkääjälle Teemu Pukille on tätä nykyä ihan tuttua kauraa, että yleisö mylvii ja pitää ääntä hänen ollessa kentällä. Olosuhteet olivat jokseenkin vastaavat, mutta hieman eri mittakaavassa ja eri syistä, kun hän debytoi aikuisten edustustasolla kesäkuun 23. päivä vuonna 2005.

Tuolloin Helsingissä pelattiin Suomen cupin viidennen kierroksen ottelu kolmannen divisioonan SAPA:n ja Veikkausliigan kotkalaisen KooTeePeen välillä. Kotkalaisten kokoonpanossa oli 15-vuotias Pukki, joka pääsi vaihdosta kentälle 66. minuutilla.

– Teme treenasi jo tuolloin edustusjoukkueen kanssa, mutta normaalisti hän pelasi B-junioreissa, kertoo KooTeePeen silloinen päävalmentaja Janne Hyppönen Helsingin Sanomille, jonka artikkelista löytyy myös kuva nuoresta Pukista.

– Teme oli hentoinen kikkaratukka, jolle futis oli kivaa.

Hyppönen seuraa luonnollisesti Pukin otteita nykyäänkin suurella mielenkiinnolla.

– Voin sanoa, että jopa ylpeänä seuraan, ja viimeaikaisten pelien jälkeen on jo hämmentynyt olo.

SAPA:n ja KooTeePeen ottelussa riitti tunnelmaa. Kyseessä oli samalla SAPA:n 35-vuotisjuhlaottelu, ja olihan pääsarjatason ryhmä saapunut helsinkiläisen divarijoukkueen vieraaksi.

– Muistan hyvin tuon ottelun. Se pelattiin Kumpulanlaakson kentällä. Kenttäalueellahan soihdut ja savupommit ovat kiellettyjä, mutta SAPA:n kannattajat olivat aidan takana puistoalueella, muistelee Hyppönen.

– Kun ottelu oli alkamassa, savua tuprusi ja tunnelma oli mahtava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki oli SAPA:n kolmosmaalivahti ja toimi ottelussa järjestyksenvalvojana. Hän kirjoitti Palloliitolle vastineen erotuomari Tommi Grönmanin kerrottua raportissaan, että ilotulitteiden lisäksi kotijoukkueen kentälle lensi myös kaksi wc-paperirullaa kotikannattajien toimesta.

– Kirjoitin vastineen, jossa todettiin, että meillä ei ole mahdollisuutta puuttua siihen, mitä tapahtuu kevyen liikenteen väylän toisella puolella. Totesin myös, että Palloliitto on osoittanut kentän, jonka molemmin puolin kulkee kevyen liikenteen väylä, eikä meillä ollut mahdollisuutta katkaista liikennettä tai valvoa, mitä tapahtuu puistoalueella.

Palloliiton kaavailemat sakot soihduista ja pommeista kumoutuivat, mutta alkoholin nauttimisesta tuli huomautus.

– Erotuomariraportin mukaan katsomossa oli nautittu alkoholia, mikä tietysti oli yllättävää juhannuksen aatonaattona Kumpulanlaaksossa, Arhinmäki kommentoi ja nauraa.

KooTeePee voitti ottelun 4-0.