Iranilaisnaista ei päästetty jalkapallostadionille – sytytti itsensä tuleen vankilatuomion alla

© Kuva: Getty Images

Iranilainen nainen, Sahar Khodayari, on tehnyt itsemurhan sytytettyään itsensä tuleen. Hän oli saamassa vähintään puolen vuoden vankilatuomion, koska hän yritti mennä jalkapallostadionille katsomaan lempiseuransa ottelua paikan päältä.

Viime maaliskuussa 29-vuotias Khodayari pukeutui mieheksi päästäkseen katsomaan Esteghlal FC:n ottelua Teheranissa. Hänen pyrkimyksensä kuitenkin estettiin jo ennen stadionille pääsyä, jonka jälkeen hänet pidätettiin.

Oltuaan kolme päivää pidätettynä, nainen vapautettiin odottamaan tuomiota. Viime viikon oikeudenkäynnissä selvisi, että hänen mahdollinen rangaistuksensa tulisi olemaan 6-24 kuukauden vankilatuomio.

Nainen sytytti itsensä tuleen protestina, menehtyen sairaalassa kärsittyään useita vakavia palovammoja.

Iranissa naiset eivät ole saaneet mennä stadioneille katsomaan miesten urheilua vuoden 1981 jälkeen. Viime vuonna kielto otettiin poikkeuksellisesti pois käytöstä, kun naisille annettin lupa katsoa MM-kisoja Teheranin jalkapallostadionin jättinäytöltä.

Iranilaiset ovat vaatineet stadionikiellon poistamista jo pitkän aikaa. FIFA on aiemmin vaatinut Iranilta lupaa päästää naiset stadioneille, asettaen vaatimukselleen aikarajan elokuun loppuun. Valtio ei kuitenkaan ole pystynyt takaamaan toivottua sääntömuutosta.

– Olemme tietoisia tästä tragediasta ja pahoittelemme sitä syvästi. FIFA ilmaisee osanottonsa Saharin perheelle ja ystäville, ja toistamme kehotuksemme Iranin viranomaisille varmistaa kaikkien naisten vapaus ja turvallisuus, jotka osallistuvat tähän lailliseen taisteluun Iranin naisten stadionikiellon lopettamiseksi, FIFA tiedotti.

Lähde: BBC


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.