Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA suunnittelee muutoksia pelaajasiirtoihin. Syynissä ovat pelaaja-agenttien saamat palkkiot sekä mahdolliset rajoitukset pelaajien lainasiirtoihin. Harkinnassa olevista muutoksista kertoo Sky Sports.

Muutosehdotukset otetaan FIFA:n neuvoston käsittelyyn 24. lokakuuta pidettävässä kokouksessa.

Mikäli esitykset hyväksytään, voivat pelaaja-agentit saada myyvältä seuralta jatkossa siirroista korvauksekseen korkeintaan 10 prosentin osuutta vastaavan summan pelaajasta maksettavasta siirtosummasta. Lisäksi agentit voisivat saada korkeintaan kolmen prosentin osuuden pelaajan siirron yhteydessä saamasta korvauksesta. Ostava seura saisi maksaa agenteille niin ikään korkeintaan kolme prosenttia pelaajan saamasta korvauksesta.

Muutoksella olisi vaikutusta ennen kaikkea koko jalkapallomaailman tuntemien niin sanottujen ”superagenttien” työhön. Tunnetuimpana esimerkkinä on pidetty Mino Raiolaa, joka sai korvauksekseen yli 45 miljoonaa euroa, kun hänen asiakkaansa Paul Pogba siirtyi Juventuksesta Manchester Unitediin vuonna 2016.

Ehdotuksessa on myös keskeistä se, että FIFA:a suositellaan asettamaan määräys, joka kieltää agentteja edustamasta siirrosssa samanaikaisesti useampia osapuolia. Näin halutaan välttyä eturistiriidoilta. Lisäksi agenteille halutaan perustaa pakollinen lisenssijärjestelmä. Samoin halutaan perustaa jonkinlainen välitystuomioistuin, joka ratkaisee agenttien, pelaajien ja seurojen välisiä kiistoja.

Toisena asiana FIFA:lle ehdotetaan kansainvälisten lainasiirtojen rajoittamista kahdeksaan pelaajaan per seura jo kaudelle 2020-2021. Kaksi vuotta myöhemmin määrä pudotettaisiin kuuteen. Esimerkiksi Chelsean sopimuspelaajista on tällä hetkellä 15 lainalla ulkomaalaisissa seuroissa.

Lisäksi korkeintaan kolme pelaajaa saisi liikkua saman kahden seuran välillä yhden aikana.

Lainapelaajien määrän rajoittamisella halutaan estää seuroja haalimasta nuoria pelaajia riveihinsä ylenpalttisesti. Näin pelaajan kehitys ajaisi kaupallisen voiton edelle.