Helmarit jatkoi EM-karsintataivaltaan todella murskaavasti, kun se kaatoi Albanian Vaasassa pelatussa ottelussa murskaavasti peräti 8-1. Näin Suomi jatkaa EM-karsintalohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä ja maalierolla 11-1.

Samat joukkueet kohtasivat syyskuussa Albaniassa, ja tuolloin Suomi voitti pelin 3-0. Helmarit lähti siis karsintojen kotiavaukseensa hyvällä itseluottamuksella. Myös pelaajatilanne oli hyvä, sillä avainpelaajista sivussa olivat vain Juventuksen kokenut Tuija Hyyrynen sekä Chelsean Adelina Engman.

Helmarit

@HelmaritFI
Helmareiden avaus Vaasan Elisa Stadionilla klo 19.00 alkavaan EM-karsintaotteluun Albaniaa vastaan. 🇫🇮🇦🇱 Ottelu näkyy suorana @YLETV2 ja @yleareena klo 18.45 alkaen. #Helmarit #FINALB

Suomi aloitti ottelun räväkästi, kun Sanni Franssi pääsi kokeilemaan maalintekoa jo 17 sekunnin kohdalla. Franssin kuti meni kuitenkin vasemman tolpan ohi.

Myrskyvaroitus oli annettu, ja jo kolmannella peliminuutilla Albanian verkossa helähti. Suomi sai kulmapotkun, jonka toppari Anna Westerlund puski maaliin. Maali oli kokeneelle puolustajalle maajoukkueuran kolmas. Kulmapotkun tarjoili Nora Heroum.

Ottelu ehti edetä vain yhdeksännelle minuutille, kun Albanian puolustus sai taipua jälleen. Sanni Franssi löysi maalin edustalta täysin vapaaksi unohtuneen Heidi Kollasen. Kollanen sai katsella rauhassa ja sijoitti pallon varmasti maaliin: 2-0.

Suomen kolmas maali teki upeasti kunniaa Hannu Tihisen legendaariselle ”San Siron takavasaralle”. Linda Sällström syötti oikealta ja Franssi sijoitti taidokkaasti etutolpalta maalin verkkoon. Tällöin pelattiin ottelun 17. minuuttia.

Helmarit

@HelmaritFI
JA TAAS 🌪🌪 Linda Sällström keskitti matalana etutolpalle ja Sanni Franssi siirsi pallon ”takavasaralla” taka-alakulmaan - tilanne jo 3-0!
Mahtavaa naiset ❤ #Helmarit #FINALB

Eikä tästä maalistakaan ehtinyt kuluta kuin kaksi minuuttia, kun numeroiksi muuttui jo 4-0. Maalin esityön teki jälleen Sällström, ja nyt pallon pani alanurkkaan Ria Öling.

Vasta 4-0 -tilanteessa Albanian puolustus alkoi hieman ryhdistäytyä ja vetäytyä alemmas, mutta edelleen Helmarit hallitsi täydellisesti peliä. Maalipaikkoja syntyi edelleen solkenaan muun muassa Franssille ja Sällströmille.

35. minuutilla koitti vihdoin myös Linda Sällströmin vuoro. Upean ottelun pelannut Sanni Franssi vapautti Sällströmin läpiajoon, ja Paris FC:n hyökkääjä viimeisteli varmasti maajoukkueuransa 40. maalin. Tauolle mentiin Suomen murskaavassa 5-0 -johdossa.

Helmarit

@HelmaritFI
Suomi on täysin suvereeni Vaasan illassa 🤩 Johto on tauolla jo 5-0 ja lukemat kuvaavat täysin pelitapahtumia. Mitä jalkapallojuhlaa 💃🏼💥 #Helmarit #FINALB

Toisella puoliajalla Helmarit nosti jalkaa kaasulta, mutta ilman maaleja ei silti jääty. Nyt pääosiin nousi Linda Sällström.

75. minuutilla koettiin historiallinen hetki. Ria Öling vapautti Linda Sällströmin jälleen maalipaikkaan, eikä maalitykki erehtynyt. Maajoukkueuransa 41. maalilla Sällström nousi naisten A-maajoukkueen kaikkien aikojen maalitilaston jaetulle ykköspaikalle yhdessä legendaarisen Laura Österberg Kalmarin kanssa.

Kolme minuuttia Sällströmin toisesta maalista sai Suomikin kokea ensimmäisen takaiskumaalinsa näissä karsinnoissa. Albanialle maali oli niin ikään karsintojen ensimmäinen. Maalissa oli Suomen kannalta epäonnea, sillä Natalia Kuikka ohjasi pallon omaan verkkoon.

Vielä viimeisellä kymmenminuuttisella Sällström pääsi yrittämään hattutemppua, mutta sijoitus meni hivenen tolpan ohi. Onnekseen hyökkääjä sai kuitenkin vielä uudemman tilaisuuden. Juliette Kemppi keskitti vasemmalta ja Linda Sällström siirtyi illan kolmannella maalillaan Suomen kaikkien aikojen maalintekijäksi.

Helmarit

@HelmaritFI
Linda Sällström on päässyt vauhtiin, eikä malta lopettaa ❤ Kaikkien aikojen maali numero 42 ja illan kolmas syntyi Kaisa Collinin ja Juliette Kempin esityöstä. Upeaa Linda ja koko joukkue! #Helmarit #FINALB

Ja kun vauhtiin oli päästy, niin miksikäs lopettamaan. Vielä lisäajan viimeisellä minuutilla Sällström puski kulmapotkusta ottelun neljännen maalinsa ja loppunumeroiksi 8-1. Sällström teki siis Suomen viimeiset neljä maalia ja liisi kertaheitolla Österberg Kalmarin rinnalle ja ohi.

– Jos tällainen tarjoilu on jatkossakin, niin miksei 50 maaliakin syntyisi. Ehkä se menee rikki jo marraskuun Kypros-ottelussa. Nälkä kasvaa syödessä, hyväntuulinen Sällström heitti Ylen TV-haastattelussa viitaten selostaja Matti Härkösen heittämään haasteeseen.

Helmarien koko joukkueen esitys oli kertakaikkiaan upea, ja voitto enemmän kuin ansaittu. Ilta lienee ollut koko paikalla olleelle yleisölle ikimuistoinen.