Honka tarrasi kiinni europaikkaan Maarianhaminan mutakentällä

© Kuva: Juha Tamminen

Honka tarrasi kiinni Veikkausliigan eurolopputurnauksen voittoon keskiviikkona, kun se voitti IFK Mariehamnin kaksiosaisen loppuottelun avausosassa 2-1 vieraskentällä.

Maarianhaminan kentän huono kunto tuotti vaikeuksia kummallekin joukkueelle. Maalivahdit saivat olla tarkkoina pomppivien laukausten kanssa ja taistelu pallosta oli ajoittain hieman koomisen näköistä, kun pelaajat liukastelivat vuoron perään hankalalla alustalla.

Espoolaisvieraat siirtyivät johtoon vajaan vartin kohdalla. Demba Savage ujutti pallon Aapo Mäenpään jalkojen välistä Macoumba Kandjille, joka ajoitti liikkeensä loistavasti ja pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä. 0-1.

Kotijoukkue vaati itselleen pilkkua, kun Gustaf Backaliden meni rangaistusalueella nurin Jonas Leväsen ahdistamana, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä.

Mariehamn aiheutti Hongalle päänvaivaa erikoistilanteillaan. Pallo oli kertaalleen Robin Buwaldan puskusta jo maaliviivan yllä, mutta Timothy Murrayn loistava torjunta pelasti espoolaiset.

Honka sai puolen tunnin kohdalla vapaapotkun aivan rangaistusalueen tuntumasta. Javier Hervásin kuti kiersi hieman takatolpasta ohi.

Hetkeä myöhemmin Honka onnistui erikoistilanteessaan. Lucas Kaufmannin mainio vapaapotku syvältä keskikentältä löysi Henri Aallon, joka puski pallon etutolpan juuresta sisään. 0-2.

IFK kavensi kuitenkin heti seuraavasta hyökkäyksestä. Robbie Crawford pujotteli kahden puolustajan välistä rangaistusalueelle ja pysähtyi vasta, kun Gideon Baah taklasi häneltä jalat alta. IFK sai rangaistuspotkun ja pallon taakse asteli Amos Ekhalie. Hän kaatui laukoessaan, mutta onnistui maalinteossa. Hongan pelaajien mielestä Ekhalie osui palloon myös tukijalallaan, mutta osuma hyväksyttiin. 1-2.

Toinen puoliaika alkoi tasaisesti. IFK:n ensimmäinen vaarallinen tekopaikka syntyi noin tunnin kohdalla, kun Keaton Isaksson laukoi tempokuljetuksensa päätteeksi. Murray oli maalillaan hereillä ja selvitti tilanteen varmoin käsin.

Kotijoukkueen pinkojat pitivät Hongan puolustuksen kiireisenä. Riku Sjöroos pääsi vasemmalta laidaltaan hyvään vetopaikkaan, mutta maanuoliainen meni takatolpan puolelta ohi.

IFK oli toisella jaksolla joukkueista aktiivisempi hyökkäyssuuntaan, mutta Honka piti isännät enimmäkseen hyvin kurissa.

Dylan Murnane oli 85. minuutilla lähellä tasoitusta tulisella kudillaan ja hetkeä myöhemmin Murray joutui tosissaan torjuntahommiin, kun Ekhalie tykitti oikealta laidalta.

Savage luuli jo iskeneensä Hongalle kolmannen maalin hieman ennen loppuvihellystä, mutta hän olikin paitsiossa, joten osuma hylättiin.

Otteluparin toinen osa pelataan Espoossa Tapiolan urheilupuistossa sunnuntaina kello 13.00. Voittaja pääsee ensi kauden Eurooppa-liigan karsintaan.