Turusta tuli äkillisesti suomalaisen jalkapallon keskipiste – huumalla myös valtava taloudellinen merkitys: ”Siitä voi jokainen laskea”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomalaisessa jalkapallossa eletään seuraavan viikon ajan erittäin mielenkiintoisia hetkiä. Kotimainen futistunnelma keskittyy suureksi osaksi Turun Veritas-stadionille, jolla pelataan lyhyen ajan sisään kolme mielenkiintoista ja hyvin merkityksellistä ottelua.

Päähuomion Kupittaalla vievät tiistaina 15.10. pelattava Suomen jalkapallomaajoukkueen ja Armenian välinen EM-karsintakohtaaminen sekä neljä päivää myöhemmin lauantaina luvassa oleva FC Interin ja KuPSin välinen Veikkausliigan ratkaiseva mestaruustaistelu. Merkillepantavaa molemmissa otteluissa on se, että ne ovat molemmat loppuunvarattuja.

Myös Huuhkajien kotipelissä saattaa olla tiistaina paljon pelissä. Silloin Markku Kanervan luotsaama A-maajoukkue saattaa varmistaa historiallisen paikan ensi kesän EM-kisoissa. Sitä ennen Huuhkajat pelaa lauantaina 12.10. vieraissa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Veritas-stadionin ottelurupeama käynnistyy tänään torstaina, kun Suomen alle 21-vuotiaiden miesten maajoukkue pelaa EM-karsintapelin Maltaa vastaan. Veritaksella pelataan siis kolme merkittävää ottelua kymmenen päivän sisään. Lisäksi Ykkösessä toiseksi sijoittuva TPS pelaa noususta Veikkausliigaan KPV:tä vastaan 24.10.

Veritas-stadionin tapahtumapäällikön tehtäviä hoitava Kari Lehtinen myöntää, että tulevien otteluiden ympärillä riittää tekemistä.

– Tietysti silloin, kun Veikkausliiga on käynnissä, tarjoamme tämän paikan ja palvelut. Silloinkin on Veikkausliigan ja Ykkösen pelejä. Kesälläkin oli tilanne, että oli neljään päivään kolme peliä: Veikkausliigaa, Ykköstä ja Eurooppa-liigan karsintaa, Lehtinen selittää SuomiFutis-sivustolle.

– Määrällisesti, nyt kun meillä on stadion myyty täyteen Armenia-peliin ja Veikkausliigan huipennukseen, niin se on tietysti upeaa, mutta tietysti se työllistää meitä paljon, jotta kaikki asiat saadaan toimimaan niin, että pystymme palvelemaan asiakkata sekä myynnillisesti että palvelullisesti. Tarjoamaan elämyksiä, mitä ihmiset tulevat täältä hakemaan.

– Onhan se haaste, mutta toisaalta onhan tämä huippujuttu. Sitä vartenhan tätä tehdään, että tällaisiin tilaisuuksiin päästään.

Kun väkeä piisaa ja palveluilla riittää kysyntää, niin myös kassavirta kiittää.

– Kyllähän tämä on valtavan hyvä juttu. Siitä voi jokainen laskea, että jos meillä on täällä vajaat 10 000 ihmistä ja halutaan syödä, juoda ja ostaa kaikkea muuta, niin totta kai sillä on iso merkitys taloudellisesti meidän tekemiseen, Lehtinen kertoo.

Katsojakeskiarvo on ollut Lehtisen mukaan aiemmin tällä kaudella noin 3000 ihmisen luokkaa.

Kun Suomen jalkapallokausi alkaa olla ohi, myös kentät ovat ajoittain huonommassa kunnossa. Lehtinen ei kuitenkaan ole huolissaan siitä, etteikö Veritaksen nurmi olisi hyvä läpi tulevien huippupelien. Hänen käsityksensä mukaan luvassa ei ole varsinaisia erityistoimenpiteitä nurmen kunnossapidon suhteen.

– Tämä kenttä on tosi upeassa kunnossa. Kaupunki pitää hyvää huolta kentästä ja jos minulta kysytään, niin tämä on Suomen mittakaavassa maan paras nurmikenttä, Lehtinen kehuu.

– Se haaste tulee tietenkin siitä, kun näin lyhyellä jaksolla tulee näin paljon pelejä, ja Suomen syksy voi tietysti olla aika arvaamaton. Mutta tällä hetkellä kenttä on hyvässä kunnossa ja kenttähenkilökunta on myös luvannut, että se myös pysyy hyvässä kunnossa. Kaikki pelit saadaan pelata ihan loistavissa olosuhteissa sen suhteen.

Tarkkaa määrää hän ei osannut sanoa U21-maajoukkueen illan peliin myydyistä lipuista, mutta arvioi työlukuna puhuttavan 2000 katsojasta.

Inter-KuPSissa nähdään varmuudella enemmän katsojia kuin ensi tiistain EM-karsintaottelussa Suomi-Armenia. Veikkausliigapeleissä voidaan nimittäin käyttää tarvittaessa myös seisomakatsomoita, mutta maaotteluissa kaikilla katsojilla pitää olla istumapaikka.

Veritas-stadionin istumakapasiteetti on 8072 paikkaa, jonka lisäksi stadionilta löytyy 1300 seisomapaikkaa. Stadionin kokonaiskapasiteetti on siis 9372 katsojaa.

On mahdollista, että stadionin nykyinen yleisöennätys rikkoontuu lauantaina 19.10. Veritaksen nykyinen yleisöennätys on vuodelta 2009, silloin TPS:n ja Interin välistä ottelua seurasi paikan päällä 9089 katsojaa.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.