Huuhkajien ex-luotsi Antti Muurinen kertoo Ylelle, miksi Suomi selviytyi EM-kisoihin: ”Se sopii kuin nyrkki päähän”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen miesten A-maajoukkueen entinen päävalmentaja Antti Muurinen kertoo Yle Urheilun haastattelussa näkemyksensä siitä, miksi Huuhkajat eteni ensimmäistä kertaa mukaan arvoturnaukseen.

Paikka ensi kesän EM-lopputurnauksessa varmistui, kun Markku Kanervan valmentama Suomi kukisti Liechtensteinin 3–0 perjantai-iltana Helsingissä. Muurinen, 65, nostaa tasaisen hyvästä joukkueesta esiin kaksi huippunimeä.

– Ketään alentamatta, niin kyllähän meidän kaksikkomme Lukas HradeckyTeemu Pukki on ollut ihan loistava, hän sanoo Ylelle.

Muurinen luotsasi maajoukkuetta 2000–2005, jolloin mukana oli Jari Litmasen, Sami Hyypiän, Antti Niemen, Mikael Forssellin ja Teemu Tainion kaltaisia pelaajia. Silti ovi arvokisoihin ei avautunut.

– Ensinnäkin nämä kaikki pelaajat pelaavat nykyään ulkomailla. He ovat kaikki taito-tempoltaan erittäin nopeita ja hyviä pelaajia. Jotenkin se taktiikka, mikä ”Rivellä” on – hyvä puolustaminen, joukkuepuolustaminen, vastaiskupeli – se sopii kuin nyrkki päähän näille pelaajille, toteaa Muurinen.

Suomi on kerännyt J-lohkossa yhdeksässä ottelussaan 18 pistettä. Lohkon selvästi paras joukkue on ollut Italia, joka on selvittänyt urakkansa puhtaalla pelillä.

Suomi oli lähellä lopputurnauspaikkaa jo EM2008-karsinnoissa Roy Hodgsonin alaisuudessa. Voitto viimeisessä kamppailussa Portugalia vastaan olisi vienyt Huuhkajat kisoihin, mutta tuloksena oli maaliton tasapeli.