Espanja haluaa auttaa Saudi-Arabiaa muutoksessa – naiset pääsevät vapaasti uuteen Supercopaan

© Kuva: Getty Images

Espanjan Supercup, paikallisella kielellä Supercopa, kokee suuren mullistuksen. Supercopaa ei pelata enää kahden joukkueen (tavallisesti La Liga -mestari ja Copa del Reyn voittaja) kesken, vaan jatkossa se on neljän joukkueen miniturnaus. Uudistunut kilpailu pelataan 8.-12. tammikuuta, ja siihen osallistuvat La Ligan viime kauden kolme parasta Barcelona, Atlético Madrid ja Real Madrid sekä cup-voittaja Valencia.

Kenties suurin mullistus on kuitenkin se, ettei turnausta pelata Espanjassa, vaan saudiarabialaisessa Jeddassa. Espanjan jalkapalloliiton mukaan ulkomaille siirtyminen oli välttämätöntä, sillä vaihtoehtona oli vain ”antaa supercopan kuolla”.

Supercopa tullaan pelaamaan Saudi-Arabiassa seuraavien kolmen vuoden ajan. Espanjan jalkapalloliiton päätös on herättänyt myös runsasta arvostelua Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Liitosta puolustellaankin tehtyä ratkaisua ”yrityksenä auttaa maata muuttumaan”.

– Uskomme, että tällaisissa tilanteissa jalkapallo voi auttaa. Se on parempi väline kuin torjunta, liitosta kommentoitiin.

Konkreettisena esimerkkinä tästä muutoksesta Espanjan jalkapalloliitto ja Saudi-Arabian viranomaiset ovat sopineet, että naiskatsojat pääsevät vapaasti King Abdullah -stadionille. Naiset voivat sijoittua mihin tahansa katsomonosaan ja pukeutua siten, miten parhaaksi katsovat.

Tilanne ei ollut sama, kun Saudi-Arabiassa pelattiin aiemmin Italian Supercup, mutta espanjalaiset olivat tässä suhteessa ehdottomampia. Näin ollen paikalle matkustavien espanjalaisten naiskatsojien ei tarvitse sopeutua saudiarabialaisiin pukeutumisnormeihin. Saudiarabialaisilta odotetaan kuitenkin maansa lakien noudattamista.

Lisäksi Espanjan jalkapalloliitto on sitoutunut kehittämään Saudi-Arabian naisten jalkapalloliigaa. Myös naisten harjoitusmaaottelu Espanjan ja Saudi-Arabian maajoukkueiden välillä on harkinnassa.

Saudi-Arabia maksaa Espanjan jalkapalloliitolle yhteistyöstä 40 miljoonaa euroa per vuosi. Tästä summasta jaetaan myös osallistuvien seurojen palkintorahat.

Lähde: Marca