Rasismi on ollut yksi jalkapallosyksyn teemoista Euroopassa. Italian Serie A:ssa tapauksia on ollut useita, ja myös muun muassa Ranskassa otteluita on keskeytetty rasististen huuteluiden takia. Rasismi on puhuttanut myös EM-karsinnoissa, sillä muun muassa Englannin pelaajia on solvattu rasistisesti ja niin sanotuin ”apinaääntelyin” ainakin Bulgariassa.

Maaottelutauon aikana rasismi nosti rumaa päätään myös Hollannin toisen divisioonan ottelussa FC Den Boschin ja Excelsiorin välillä. Den Boschia edustaa myös Leo Väisänen, joka oli tosin ottelusta sivussa maajoukkuetehtävien vuoksi.

Hollannin tiistaisessa karsintapelissä Viroa vastaan Oranjea kipparoinut Liverpoolin Georginio Wijnaldum ja Barcelonan Frenkie de Jong suorittivat väkevän kannanoton rasismia vastaan. Wijnaldum teki ottelun avausmaalin kuudennella peliminuutilla, ja heti osuman jälkeen Wijnaldum ja De Jong kävelivät tuulettamisen sijaan TV-kameran eteen, pannen käsivartensa rinnakkain. ”Me olemme kaikki samanlaisia”, lienee ollut tähtipelaajien viesti.

Wijnaldum teki pelissä lopulta hattutempun ja Hollanti voitti Viron maalein 5-0.

Soccer AM

@SoccerAM
Gini Wijnaldum and Frankie De Jong came together with a powerful ant-racism celebration last night ❤️

Universo do Desporto

@U_Desporto
Somos todos iguais. Uma bonita mensagem anti-racismo de Wijnaldum e Frenkie de Jong nos festejos de um golo da Holanda. 🧡

– Minä haluan muutosta. Maailmassa on ongelma. Toivon, että me hollantilaiset voimme taklata ongelman siten, ettei samaa enää tapahdu täällä, Wijnaldum kommentoi pelin jälkeen.

Jo ennen ottelua Wijnaldum oli ottanut kantaa Eerste Divisie -ottelun tapahtumiin.

[readmore from=Rasismi]

– Kyse on sosiaalisesta ongelmasta, jostain, joka täytyy hoitaa poliittisesti. Jotain toimenpiteitä täytyy tehdä tällaista vastaan, Wijnaldum sanoi Hollannin lehdistötilaisuudessa Sportin mukaan.

– Hollannissa emme katso ihonväriä. Me kaikki pukeudumme oranssiin pelipaitaan ja haluamme tehdä ihmiset iloisiksi.