Hollannin miesten A-maajoukkueen entinen tähtihyökkääjä ja apuvalmentaja Marco van Basten on pyytänyt anteeksi, että sanoi suorassa televisiolähetyksessä natsitervehdyksen.

Tapaus sattui lauantaina ennen Heraclesin ja Ajaxin välistä Hollannin pääsarjan ottelua. Fox Sportsin toimittaja Hans Kraay haastatteli Heraclesin päävalmentajaa Frank Wormuthia saksaksi, mutta van Bastenin, 55, mielestä toimittajan saksan kieli ei ollut parhaasta päästä.

– Ei niin kaunista, Sieg Heil, pfannkuchen (pannukakku), heitti van Basten haastattelun jälkeen.

”Sieg heil” on tervehdys, jota käytettiin Natsi-Saksassa ennen toista maailmansotaa ja sen aikana.

Van Bastenin töräytys sai runsaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, ja hollantilaislegenda pyysi anteeksi.

– Tarkoitukseni ei ollut järkyttää ihmisiä. Halusin vain pilkata Hansin saksaa, mutta olen pahoillani, kommentoi van Basten Goalin mukaan.

Van Bastenin heitto oli mauttoman vitsin lisäksi myös erityisen heikko ajoitukseltaan, sillä hollantilaisseuroja on juuri tänä viikonloppuna pyydetty ottamaan kantaa rasismia vastaan. Viime sunnuntaina Excelsiorin hyökkääjä Ahmad Mendes Moreira joutui rasististen huutojen kohteeksi ottelussa Den Boschia vastaan Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Protestiksi rasismia vastaan pelaajat seisovat ensimmäisen minuutin ajan paikallaan jokaisessa Hollannin kahden ylimmän sarjaportaan ottelussa tänä viikonloppuna.

Fox Sports julkaisi tiedotteen van Bastenin möläytyksestä ja painotti, että hollantilaislegendan kommentti ei ollut sopimaton ainoastaan ajankohtansa vuoksi.