Liverpoolilta ponteva päätös – kieltäytyi qatarilaisesta luksushotellista riistotyön takia

Liverpoolilla on joulukuussa edessään seurahistoriansa toinen seurajoukkueiden MM-turnaus. Edellisen kerran se pelasi kyseisessä turnauksessa vuonna 2005, ollen tuolloin turnauksen kakkonen.

Kisoja isännöi tänä ja seuraavana vuonna vuoden 2022 kiistelty MM-isäntä Qatar. Vuonna 2021 siirrytäänkin sitten uudenlaiseen formaattiin.

Liverpool ei ole seurana ottanut erityisen näkyvästi kantaa Qatarin rakennusprojektien laajalti arvosteltuihin orjuutta muistuttaviin työskentelyolosuhteisiin. Sen sijaan omilla turnausjärjestelyvalinnoillaan se on osoittanut tyytymättömyytensä qatarilaiseen riistotyöhön. Asiasta kertoo The Athletic -sivusto.

The Athleticin mukaan Liverpool kieltäytyi majoittumasta sille Qatarissa osoitettuun viiden tähden luksushotelliin. Päätös perustuu eettisiin syihin.

Matka on Liverpoolin ensimmäinen Qatariin, ja seurassa on haluttu selvittää järjestelyt ja olosuhteet tarkoin. FIFA oli osoittanut Liverpoolin majapaikaksi keinotekoisella Pearlin saarella sijaitsevan viiden tähden hotellin Marsa Malaz Kempinskin. Liverpool ei kuitenkaan halunnut hotellissa majoittua, sillä sen taustat ovat synkät.

Guardianin syksyllä 2018 toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, ettei työlainsäädäntöä ole noudatettu loistohotellin siirtotyöläisten kohdalla, eikä heille maksettu edes minimipalkkaa.

Liverpool ilmoitti FIFA:lle päätöksensä, ja niipä joukkue majoittuukin mantereen puolella sijaitsevassa hotellissa, jossa vastaavia huolenaiheita ei ole noussut esiin.

Daily Mailin mukaan Marsa Malaz Kempinskin turvallisuushenkilöstö on tehnyt 12 tunnin työvuoroja 45 asteen lämpötiloissa ja saanut palkakseen vain reilut 9 euroa päivässä. Lisäksi joidenkin hotellin siirtotyöläisten on väitetty joutuneen tekemään töitä yhtä soittoa kolme tai neljä kuukautta ilman ainuttakaan vapaapäivää. Työpaikalla nukkumisesta on mätkäisty työntekijöille tuntuvat sakot.

Liverpool pelaa turnauksessa kaksi ottelua, välierän 18. joulukuuta ja joko loppu- tai pronssiottelun 21. joulukuuta.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!