”Me ollaan sankareita kaikki” – Tässä Huuhkajien historiallinen joukkue pelaaja pelaajalta

© Kuva: Juha Tamminen

2020 tullaan muistamaan vuotena, jolloin Suomi pelasi ensimmäisen kerran jalkapallon miesten arvoturnauksessa. Kisojen alkuun on aikaa vielä vajaat seitsemän kuukautta, mutta juhlat pantiin pystyyn jo viime perjantaina. Tuolloin Suomi kukisti Helsingissä Liechtensteinin 3-0 ja lunasti lippunsa EM-kisoihin.

Huuhkajien joukkuetta on kuvailtu pelaajien itsensäkin toimesta ”kaveriporukaksi” ja saavutusta pidetään ennen kaikkea kollektiivin voittona. Siitä huolimatta esiin nousivat ennen kaikkea Teemu Pukin yhdeksän maalia ja Lukas Hradeckyn kuusi nollapeliä. Nämä hienot yksilösaavutukset eivät kuitenkaan sitä estä, etteikö koko joukkue taustoineen olisi sankareita, kuten alla lauletaan.

Otamme nyt pikaesittelyyn kaikki Huuhkajien kisapaikan takana olleet pelaajat, pelipaikka kerrallaan.

Maalivahdit

Lukas Hradecky, 29, Bayer Leverkusen (9 peliä/810 minuuttia) 

Kuusi voittoa, kuusi nollapeliä. Tällä saldolla ei jää epäselväksi, kuinka tärkeä palanen ”Luke” Suomen menestyksessä on. Vaikka kolmessa tappiopelissä pallo menikin selän taakse kahdeksan kertaa, on tällä viikolla 30 vuotta täyttävä turkulainen Huuhkajien selkäranka.

Oluesta nauttiva ilopilleri ja ”vara-capo” on myös fanien suuri suosikki, joka kantoi karsintojen aikana myös kapteenin nauhaa. Myös Mestarien liigaa pelaavassa seurajoukkueessaan Bayer Leverkusenissa täysin suvereeni ykkösvahti.

Kuva: Juha Tamminen

Jesse Joronen, 26, Brescia (1/90) 

Se, että Serie A -maalivahti ei mahdu Huuhkajissa pelaamaan, saa muistelemaan lämmöllä myös Antti Niemen ja Jussi Jääskeläisen välistä kilpailutilannetta. Koko ajan kehittynyt Joronen takaa kuitenkin sen, ettei Huuhkajat Hradeckyn sairastumiseen kaatuisi. Sai vuoronsa päätöskierroksella Kreikassa. Vaikka Suomi hävisikin, onnistui Joronen hyvin.

Joukkueen epävirallinen ”lukutoukka” on saanut runsaasti kehuja otteistaan Serie A:ssa, vaikka sarjanousija Brescia onkin sarjan hännänhuippu.

Anssi Jaakkola, 32, Bristol Rovers (0/0) 

Lähes kaksimetrinen kemiläinen debytoi A-maajoukkueessa jo vuonna 2011, mutta on pelannut vuosien saatossa vain kolme maaottelua. Eteläafrikkalaisessa Ajax Cape Townissa kolmen kauden ajan marinoitunut Jaakkola oli Pikkuhuuhkajien ykkösvahti vuoden 2009 EM-turnauksessa. On aina valmis Huuhkajien uskolliseksi sparraajaksi, vaikka Bristol Roversilla on maaottelutaukojen aikanakin sarjaotteluita. Heijastus Huuhkajien hienosta joukkuehengestä.

Puolustajat

Joona Toivio, 31, Häcken (10/869) 

Pitkän linjan Huuhkajia, sillä Toivio pelasi jo viidennet arvokisakarsintansa enemmän tai vähemmän suuressa roolissa. Tällä kertaa enemmän, sillä Toivio oli yksi neljästä kaikissa otteluissa pelanneista Huuhkajista. Ennen päätöskierrosta ei ollut huilannut minuuttiakaan, mutta otettiin Kreikassa vaihtoon vajaan tunnin kohdalla.

Viimeistään näissä kisoissa Toiviosta kasvoi myös suuri pelillinen johtaja. Liki virheetöntä tekemistä läpi koko karsintojen. Lisäksi topparille harvinaisesti saa myös erikoistilannevastuuta. Suuri työn sankari ansaitsee leipänsä ruotsalaisessa Häckenissä, jossa sopimus jatkuu vielä kaksi kautta.

Kuva: Juha Tamminen

Paulus Arajuuri, 31, Pafos FC (8/661) 

Toivion ikätoveri pelasi niin ikään loistavat karsinnat. Arajuuren leveä, poikamainen hymy Maamme-laulun aikana on piirtynyt varmasti jokaisen Huuhkaja-fanin verkkokalvoille. Ottaa ja antaa iskuja, eikä luovuta koskaan. Arajuurta kolhitaan, mutta kentältä mies poistuu vasta, kun on aivan pakko. Myös erikoistilannepelote.

Siirtyi kesällä Tanskasta Kyproksen pääsarjaan, ja monia saattaa huolettaa, miten taso säilyy heikompitasoisessa sarjassa.

Jukka Raitala, 31, Montreal Impact (7/588) 

Jo vuonna 2009 A-maajoukkueessa debytoinut Raitala on yksi taannoisen Pikkuhuuhkajien EM-kisajoukkueen viidestä jäsenestä nyky-Huuhkajissa. Tätä nykyä Raitala ei ole enää minkään sortin varamies, vaan selkeä profiilipelaaja avaukseen jommalle kummalle laidalle. Yleensä oikealle, vaikka omin laita onkin vasen.

Sai seurajoukkueessa uudeksi valmentajakseen legendaarisen Thierry Henryn. Pelannut jo kolme kautta MLS:ssä, jossa pelaa paljon myös topparina. Erityisen etevä puolustussuuntaan, ja anti hyökkäyspäähän saisi olla isompikin. 47 A-maaottelua, ei vielä maalia.

Jere Uronen, 25, KRC Genk (6/540) 

TPS-lähtöinen puolustaja on avauksessa aina terveenä ollessaan, mutta näissäkin karsinnoissa Uronen oli neljästä pelistä sivussa. Nousee mielellään vasemmalta laidaltaan tukemaan ja rakentelemaan hyökkäyksiä. Joukkueen runkopelaajia luultavasti vielä monien karsintojen ajan.

Voitti viime kaudella Belgian-mestaruuden ja pelaa tällä kaudella Mestarien liigaa muun muassa Liverpoolia ja Napolia vastaan. Huhuttu vuosien saatossa myös Valioliigaan.

Sauli Väisänen, 25, Chievo (5/419)

Huuhkajien kolmostoppari pelasi avauksessa puolessa karsintojen otteluista, ja pelasi muun muassa molemmissa Italia-otteluissa täydet minuutit. Oli surullisen hahmon ritari aiheutettuaan Italian rankkarin Tampereella, joskaan useimpien mielestä tilanteesta ei olisi ikinä pitänyt käsivirhettä tuomita. Hamuaa jatkuvasti isompaa roolia A-maajoukkueessa. Hongan kasvatti pelaa Italiassa kolmatta kauttaan. Avauksen toppari Serie A -nousua tavoittelevassa Chievossa.

Albin Granlund, 30, Örebro (4/300) 

Paraisista lähtöisin oleva puolustaja on Huuhkajissa melkoinen outolintu, sillä Granlund ei pelannut ainuttakaan nuorisomaaottelua ja nousi A-maajoukkueeseen vasta kypsässä 27 vuoden iässä. On pelannut Suomen paidassa vain ja ainoastaan Markku Kanervan valmennuksessa.

Granlund on luotettava paikkaaja oikealle laidalle, jos jompikumpi laitapuolustuksen vakiomiehistä on sivussa. Onnistui hyvin muun muassa Bosnia-Hertsegovinaa ja Italiaa vastaan. Entisellä veikkausliigajyrällä takana kaksi kautta Allsvenskanissa. Pelaa sarjan keskikastiin vuodesta toiseen kuuluvassa Örebrossa kolmen topparin systeemissä säännöllisesti. Sopimus kattaa vielä ensi kauden.

Kuva: Juha Tamminen

Juha Pirinen, 28, Tromsø (3/270) 

Pirinen ei Granlundin tavoin pelannut ainuttakaan juniorimaaottelua. Nousi A-maajoukkueeseen Hans Backen murheen vuonna 2016, mutta Kanervan aikakaudella rooli on hiljalleen kasvanut. Hakan kasvatti pelasi karsinta-avauksessa Italiassa ja sai juhlia pelitamineet päällään ratkaisevaa voittoa Liechtensteinista.

Hakan kasvatti on offensiivinen laitapakki/wing-back, joka on ilmeisen pidetty kaveri ja hauskuuttaja joukkueen sisällä. Kausi jatkuu vielä parissa tärkeässä ottelussa, jotta Tromsø säilyttäisi sarjapaikkansa. Pirisen sopimus kattaa vielä ensi kauden.

Leo Väisänen, 22, FC Den Bosch (2/94) 

Väisäset muodostivat yhdessä toppariparin päätösottelussa Kreikassa, ja etenkin pikkuveli sai kehuja otteistaan. Leo Väisänen debytoi näiden karsintojen vieraspelissä Liechtensteinissa Huuhkajissa. On Hollannin kakkostasolla pelaavan Den Boschin profiilipelaajia – ja tehnyt jopa useita maaleja – mutta on todennut haastattelussa haluavansa korkeammalle sarjatasolle mahdollisesti jo tammikuussa.

Thomas Lam, 25, Zwolle (1/31) 

Thomas Lam oli huomattavasti suuremmassa roolissa edellisissä MM-karsinnoissa kuin nyt. Kärsi syksyn aikana loukkaantumisesta ja oli siksi sivussa Huuhkajien menestystaipaleelta. Kellotti ainoat minuuttinsa maanantaina Kreikassa.

Jos pysyy jatkossa terveenä, taistelee monipuolisena pelaajana paikasta kisajoukkueeseen. Isossa roolissa Eredivisien Zwollessa, palasi heti toivuttuaan avauskokoonpanoon. Sopimusta seurassa ensi kesään.

Kuva: Juha Tamminen

Mikko Sumusalo, 29, Honka (0/0) 

Ilmeisesti uutta seuraa etsivä Sumusalo oli Huuhkajien matkassa maaliskuussa Italiassa ja Armeniassa. Pelannut viisi A-maaottelua, joista neljä tammikuun harjoitusleireillä.

Niko Markkula, 29, FC Inter Turku (0/0) 

Upean veikkausliigakauden pelannut laitapuolustaja pääsi syyskuussa mukaan Huuhkajien rinkiin, mutta ei saanut peliminuutteja. On mediatietojen mukaan siirtymässä SJK:hon. Ei vielä minuutteja A-maajoukkueessa.

Daniel O’Shaughnessy, 25, HJK (0/0) 

HJK:n puolustaja nousi marraskuun maaotteluihin varatoppariksi ja pääsi juhlimaan joukkueen kanssa kisapaikkaa. Pelannut kolme A-maaottelua tammikuun harjoitusleireillä. Jatkaa Klubissa myös ensi kaudella.

Keskikenttäpelaajat

Robin Lod, 26, Minnesota United (10/897) 

Joukkueen peliaikakuningas yhdessä Glen Kamaran kanssa. Pelaamatta jäivät vain ensimmäisen Armenia-pelin viimeiset minuutit. Lod on malliesimerkki pelaajasta, joka tuntuu nousevan korkeammalle tasolle Huuhkajissa kuin seurajoukkueissaan. Ei onnistunut Sporting Gijónissa, eikä ole Minnesotassakaan vielä johtava pelaaja. Huuhkajissa sen sijaan ehdoton Kanervan luottomies. Antoi kolme maalisyöttöä karsintojen aikana. Yhteispeli toimii etenkin Teemu Pukin kanssa loistavasti.

Glen Kamara, 24, Glasgow Rangers (10/897) 

Huuhkajien suurimpia onnistujia karsinnoissa, ja lähtökohtaisesti myös ehdoton avainpelaaja ensi kesän lopputurnauksessa. Ei pidä meteliä itsestään, vaan antaa näyttöjen kentällä puhua. Tuntuu välillä tekevän pelkkiä oikeita ratkaisuja. Huilasi lokakuun Armenia-pelissä kolme minuuttia, mutta muuten vain ysikymppisiä. Tilastoihin kaksi maalisyöttöä.

Kamaralla on Rangersin kanssa sopimusta vuoteen 2023, mutta aina aika ajoin miestä huhutaan mm. Valioliigaan. Silloin siirtosumma tulee olemaan miljoonia.

Kuva: Juha Tamminen

Tim Sparv, 32, FC Midtjylland (7/563) 

Fiksu, hyväkäytöksinen ja esimerkillinen kapteeni, joka osaa valaa joukkueeseen optimismia ja taisteluhenkeä. Oli Suomen kapteeni jo U21-EM-kisoissa vuonna 2009, ja ampui tuolloin rankkarista Pikkuhuuhkajien turnauksen ainoan maalin.

Kuudennet arvokisakarsintansa pelannut Sparv oli sivussa kahdesta pelistä loukkaantumisen ja Italia-ottelusta pelikiellon takia, mutta muuten aina saletti avauksen pelaaja. Tilastot kertovat paljon: Kun Sparv on kentällä, tuppaa Suomi voittamaan. Midtjylland-sopimuksen viimeinen kausi meneillään, ja maisema vaihtunee viimeistään kesällä. Rooli Tanskassa hieman pienentynyt, osin myös loukkaantumisista johtuen.

Pyry Soiri, 25, Esbjerg (9/312) 

Syksyllä 2017 MM-karsinnoissa ryminällä esiin noussut Soiri pelasi Nations Leaguessa avauksessa, mutta palasi nyt ”tutumpaan” super-subin rooliin. Nopea ja yritteliäs laitamenijä teki maaliskuun Armenia-pelissä tärkeän 2-0 -maalin. Peliajatta jääminen Itävallassa vähän hidasti Soirin vauhtia, mutta sai hyvän siirron Tanskan Superliigan Esbjergiin, jossa vastuuta tulee oikein mukavasti. Sopimusta vuoteen 2022.

Rasmus Schüller, 28, Minnesota United (7/223) 

Schüller on pelannut jo neljissä arvokisakarsinnoissa luotettavana rotaatiopelaajana, mutta ei ole noussut vakioavaajaksi vieläkään. Näissä karsinnoissa keskimäärin 32 minuuttia per peli. Avaukseen Schüller pääsi kahdesti. Käynnisti muutamia hienoja, tuloksen tuottaneita vastahyökkäyksiä Suomen puolustusalueelta ja kirjautti lokakuussa yhden maalisyötönkin.

MLS:n parhaisiin pallorosvoihin ja taklaajiin lukeutunut Schüller siirtynee ensi kevääksi Eurooppaan. Veikkausliigakin lienee mahdollinen, mutta Allsvenskan kenties todennäköisin vaihtoehto. Schüller suorittaa parhaillaan asevelvollisuuttaan, joten siirto keskiseen Eurooppaan voisi olla vähän mutkikkaampi juttu.

Joni Kauko, 29, Esbjerg (5/221) 

Lisänimen ”Tanskan Messi” saanut Kauko oli viime kaudella Esbjergin menestyksen kulmakivi ja jatkaa seuran profiilipelaajana edelleen. Huuhkajissa peliaika on ollut tiukemmassa, mutta Kauko on aina valmis vastuuseen, kun kutsu kentälle käy.

Seurajoukkuenäytöt olisivat puoltaneet isompaa tonttia Huuhkajissa jo pidempään, mutta tilaisuuksia on alkanut tulla vasta viime aikoina. Oli erinomainen lokakuun Armenia-voitossa ja pääsi kokeilemaan maanantaina Kreikassa hyökkäävämmässä roolissa. Maajoukkueuran avausmaalikin oli lähellä.

Fredrik Jensen, 22, Augsburg (4/138) 

Suomen joukkueen nuorimpia, muttei suinkaan vähäisimpiä. Ampui maaliskuussa Suomen karsintojen ensimmäisellä maalilla alkutahdit hienolle taipaleelle ja osui syksyllä toistamiseen Armenian verkkoon. Kaksi tehtyä maalia riittivät Suomen sisäisen maalipörssin kakkostilaan.

Ansaitsee leipänsä tasokkaassa Bundesliigassa, jossa minuutit kuitenkin tiukassa, osin lukuisten pikkuvammojenkin takia. Pelannut kuitenkin tällä kaudella sarjan kärkipään Mönchengladbachia, Borussia Dortmundia ja Bayern Müncheniä vastaan.

Kuva: Juha Tamminen

Kasper Hämäläinen, 33, FK Jablonec (2/127

Kuusien arvokisakarsintojen konkarin maajoukkueuran loppu on lähellä. Hämäläinen pelasi avauksessa molemmissa maaliskuun otteluissa, mutta jäi ilman kutsua tulevissa peleissä. Tähän vaikutti varmasti myös se, ettei Hämäläisellä ollut seurajoukkuetta.

60 A-maaottelua pelannut ”Kappe” löysi syyskuussa uuden seuran Tshekin pääsarjasta, mutta on toistaiseksi jäänyt jäännösminuuteille. On tullut kentälle vaihdosta kolmessa ottelussa. Kova urakka mahtua ensi kesän kisaryhmään, ellei jopa toivoton.

Petteri Forsell, 29, HJK (1/63) 

Forsell on pelannut maaotteluita kaikkiaan seitsemänä perättäisenä vuonna, muttei yhtenäkään yli kahta ottelua (A-maaotteluita yhteensä 12). Näiden karsintojen ainoat minuutit tulivat kesäkuussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Kenties maanantaina olisi tullut lisää, jos Forsellin nimi ei olisi unohtunut pelaajaluettelosta.

Kovapotkuinen pallotaituri elää tehoistaan eikä sopivuus Kanervan pelitapaan ole saletti. Ensi kauden seura auki: palaako Puolaan, jatkaako HJK:ssa vai vaihtaako joukkuetta?

Robert Taylor, 25, Tromsø (1/3) 

Toisen polven jalkapalloilija oli Huuhkajien kokoonpanossa viidessä ottelussa kymmenestä, mutta minuutit jäivät vain kolmeen. Ne tulivat tilille maaliskuussa Armeniassa. Monipuolisuutensa ansiosta voi silti olla vahvasti mukana kisajoukkuekaavailuissa. Seurajoukkueessaan Tromsøssä isossa roolissa.

Hyökkääjät

Teemu Pukki, 29, Norwich (10/882)

Kymmenen ottelua, kymmenen maalia, ja ennen viimeistä karsintapäivää koko EM-karsintojen maalitilaston neljäntenä. Saldo ei jätä ketään kylmäksi. ”Teemu Pukki baby” -chantit raikasivat pelistä toiseen, kun Pukin maalit toivat Suomelle voittoja.

On kehittynyt Tanskassa ja Englannissa todella kliiniseksi viimeistelijäksi, joka lähestyy jo Huuhkajien kaikkien aikojen maalitilastonkin kärkeä. Suomi elää huippuhyökkääjästään ja ykköstykistään, sillä vaikka puolustus pitääkin, on ilman maaleja vaikea voittaa. Saanee laajaa mediahuomiota koko Euroopassa, kun EM-kisat alkavat lähestyä.

Kuva: Juha Tamminen

Jasse Tuominen, 24, BATE (4/282) 

Tuominen oli Kanervan nosto maajoukkueeseen vuonna 2017. Lahtelaislähtöinen hyökkääjä pelasi Nations Leaguessa lähes täydet peliminuutit, mutta missasi EM-karsintojen lähtösuoran loukkaantumisen takia. Palasi avauksen mieheksi karsintojen puolivälissä ja sai oman annoksensa sankaruutta tehtyään A-maajoukkueuransa avausmaalin perjantaina Liechtensteinia vastaan.

Tuominen ei tehoile, mutta uutterana ja väsymättömästi puolustavana pelaajana sopii Kanervan palapeliin loistavasti. Luotettava pari Pukille. Siirtynee uuteen seuraan ja liigaan tammikuun siirtoikkunassa.

Lassi Lappalainen, 21, Montreal Impact (5/257) 

Markku Kanerva ajoi koko juniorimaajoukkuepolun läpi kolunneen Lappalaisen sisään Huuhkajiin tammikuun Qatarin-leirillä. Edelliskaudella Veikkausliigassa häikäissyt Lappalainen teki niin hyvän vaikutuksen, että seuraava peli olikin sitten EM-karsintapeli vieraissa Italiaa vastaan.

Suomen nuorisokaartin johtava pelaaja oli avauksessa kolmessa pelissä, ja terveenä ollessaan olisi varmaan pelannut enemmänkin. Tilastoihin yksi maalisyöttö. Tehnyt väkevän sisääntulon myös MLS-liigaan. Suuri tulevaisuus.

Simon Skrabb, 24, IFK Norrköping (3/173)

Skrabb oli juniorina todellinen suurlupaus, mutta ihan kunnon läpimurtoa aikuisten tasolla ei ole vielä nähty. Pelasi näissä karsinnoissa Huuhkajien avauksessa kahdesti. A-maaotteluja yhteensä nyt 13, mutta maalitili on yhä avaamatta.

Lähestulkoon ”Allsvenskan-jyräksi” asemoitunut Skrabb herätti Ruotsissa taannoin huomiotta hienolla skorpionimaalillaan. Sopimusta Norrköpingin kanssa vielä ensi vuosi, mutta siirto Keski-Eurooppaan tammikuussa ei olisi suuri yllätys.

Benjamin Källman, 21, Viking Stavanger (1/90

Benjamin Källman pääsi EM-karsinnoissa avaukseen hieman ennen 21-vuotispäiväänsä kesäkuussa Liechtensteinissa, pelasi täydet minuutit ja teki yhden maalin. Ottelu jäi Källmanin ainoaksi, sillä muuten hän pelasi Pikkuhuuhkajissa. Joka tapauksessa näyttävä ja mieleenpainuva sisääntulo Huuhkajiin oli tehty.

Mukana myös kisajoukkuespekulaatioissa, vaikka ensi kauden seura auki. Lunastaako Viking Stavanger osto-option, palaako Interiin vai löytyykö jostain muualta uusi joukkue?

Kuva: Juha Tamminen

Joel Pohjanpalo, 25, Bayer Leverkusen (2/81) 

Sitkeästä jalkavammasta kärsinyt Pohjanpalo palasi kentille yli puolentoista vuoden poissaolon jälkeen lokakuussa ja nousi heti suureksi sankariksi. ”Jolle” teki Suomen ainokaisen Bosnian verkkoon ja syötti yhden Teemu Pukin maaleista Turussa Armeniaa vastaan.

Pohjanpalo janosi taatusti lisää onnistumisia marraskuussa, mutta tekonurmeen takertuminen aiheutti uuden loukkaantumisen. Karsintajuhliin hyökkääjä sentään pääsi mukaan. On vaikeassa tilanteessa: terveenä ja kunnon pelituntumalla selkeä valinta kisajoukkueeseen, mutta loukkaantumiskierteen takia tilaisuuksia Leverkusenissa vaikea saada. Pääsisikö tervehtyessään kevätkauden ajaksi jonnekin lainalle?

Rasmus Karjalainen, 23, Fortuna Sittard (3/18) 

KuPS:ssa maaleja mättänyt ”Rasse” siirtyi kesällä Eredivisieen, jossa minuutit ovat olleet vielä tiukassa. Vaihtopenkki on tullut turhankin tutuksi. Huuhkajissakin vasta sisäänajovaihe meneillään.

Heikki Kuparinen