Mestarivalmentaja Jani Honkavaaran urasuunnitelmat menivät kesällä uusiksi – aikoi pitää välivuoden, mutta halusikin lopulta myrskyn silmään: ”Jos saan joskus potkut, niin sitten on aikaa niille”

© Kuva: Juha Tamminen

KuPS:ssa mestaruuden voittanut päävalmentaja Jani Honkavaara oli torstain Captain’s Ball -gaalan juhlituimpia henkilöitä. Honkavaara on kulkenut pitkän tien amatöörijalkapallosta Veikkausliigan mestarivalmentajaksi. Torstaina Helsingin Scandic Park -hotellissa oli sadonkorjuun aika.

Honkavaaran kolmen vuoden pesti Kuopiossa päättyi parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikkinensa Honkavaaran saldo KuPS:n päävalmentajana oli vakuuttava. Ensimmäisenä vuotena tuli hopeaa, toisena pronssia ja viimeisenä mestaruus.

Torstaina Honkavaara putsasi pöydän valmentajapalkinnoista yhdessä Joonas Rantasen kanssa. Rantanen johdatti HJK:n Naisten liigan mestaruuteen. Valtava työmäärä tiivistyi torstain Captain’s Ball -gaalailtaan.

– Oli hyvä vuosi, mutta se on vähän niin kuin tämä Suomen menestys, että kun lopulta päästiin kisoihin, niin tässä on korostettu sitä, että tämän eteen on tehty aika pitkään töitä. Minulla on vähän sama. Olen aloittanut kolmosdivarista vuonna 2007 Vuosaaren Viikinkien kakkosjengistä. Sieltä olen sitten kolunnut kaikki sarjatasot hitaasti ylöspäin. Minun tieni on ollut aika pitkä ja sitä tietä edelleen kuljetaan, Honkavaara kertoi SuomiFutis-sivustolle torstaina Captain’s Ball -gaalassa.

Jani Honkavaara juhlimassa HIFK:n nousua liigaan vuonna 2014. Kuva: Juha Tamminen.

Niin, tie vie ensi kaudeksi Honkavaaran kotikonnuille Seinäjoelle, mutta ei mennä vielä ensi kauteen. On mielenkiintoista, miten HIFK:n Veikkausliigaan vuonna 2014 nostanut Honkavaara on hilannut itsensä Suomen parhaiden valmentajien eliittijoukkoon.

– Olen aina pitänyt korvat ja silmät auki ja olen aina ollut valmis kehittämään itseäni. Viime vuosina olen pystynyt omistautumaan lajille sataprosenttisesti, mikä on mahdollistanut paljon omalta kohdaltani.

– Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että olen kahlannut sen amatöörijalkapallon läpi. Olen oppinut niistä ihmisistä ja olemaan aika nöyrä pelin edessä. Samalla on oppinut olemaan myös aika kärsivällinen, Honkavaara kertoi.

Honkavaara todella tietää mistä puhuu. Hän kertoi aikanaan Pallokerho-podcastissa roolistaan HIFK:ssa, jossa kaikesta oli pulaa. Viime vuosina Honkavaara on päässyt valmentamaan seurassa, jossa resurssit ovat olleet kunnossa.

Toisaalta ei suomalaisessa jalkapallossa vieläkään resursseilla juhlita. Esimerkiksi Honkavaara sai vasta kesken viime kauden apuvalmentajan, kun Keith Armstrong liittyi KuPS:n valmennukseen. Honkavaara paljasti havitelleensa torstain toista juhlakalua, Joonas Rantasta, apuvalmentajakseen ennen kauden alkua.

– On ollut kiva nähdä näitä, esimerkiksi Joonas Rantanen, hän on minun vanha pelaajani. Minä olen taas toisaalta ”Riven” (Markku Kanerva) vanha pelaaja.

– Olen todella tyytyväinen Joonaksen puolesta. Siinä on sellainen nyanssi, että yritin houkutella häntä minun kakkosvalmentajakseni tämän kauden alkaessa, kun minulla ei vielä sellaista silloin ollut. Me vähän puhuimme siitä asiasta. Siitä näkee, että elämä on valintoja täynnä, ja Joonas valitsi ihan hyvin, Honkavaara kehui Rantasta, joka juhli HJK:n kanssa Naisten liigan mestaruutta.

Kohti myrskyn silmää

Nyt on aika siirtyä tulevaan. Honkavaara ottaa ensi kaudella kontolleen Veikkausliigan kriisipesäkkeen SJK:n. Seinäjoella valmentajan palli on ollut luvalla sanottuna tuulinen paikka. Simo Valakarin saatua potkut vuonna 2017 on SJK:ssa onneaan kokeillut neljä eri päävalmentajaa, jotka kaikki ovat saaneet potkut.

Honkavaaran yhteistyö Keith Armstrongin kanssa päättyi mestaruuteen. Kuva: Juha Tamminen.

Honkavaara kertoi olevansa kartalla siitä, mihin on suuntaamassa. Lopullista päätöstä piti kuitenkin sulatella pitkään. Vielä kesällä Honkavaaran suunnitelmissa oli aivan muut asiat kuin valmentaminen kaudella 2020 Veikkausliigassa.

– Minulla oli ajatus, että olisin antanut itselleni aikaa kehittyä ilman työtä. Tässä on nyt aina menty joka vuosi niin, että työ kehittää ja työn ohessa yritetään löytää lajista lisää piirteitä, mikä on kiva tapa, mutta välillä tuntuu, ettei ole omalle kehitykselle riittävästi aikaa.

Honkavaaralla oli jo suunnitelmat valmiina vapaan herran elämälle, kuten valmentaja itse asian muotoili.

– Suunnitelmat olivat jo valmiina, mitä paikkoja kierrän maailmalla ja oli suunnitelmissa lähteä Lissaboniin, Portugaliin opiskelemaan valmentamista. Ne siirtyvät nyt eteenpäin. Ehkä sitten karrikoidusti, jos saan joskus potkut, niin sitten on aikaa niille, mies kertoi naureskellen.

SJK ja potkut ovat kieltämättä tilastojen valossa todennäköinen skenaario. Honkavaara selvästi tiedostaa tämän, vaikka vitsailikin aiheesta. Pitkät keskustelut kuitenkin saivat Honkavaaran vakuuttumaan siitä, että SJK:ssa on opittu jotain viime vuosien virheistä.

– Juttelin Seinäjoella olevien laji-ihmisten kanssa ja ensimmäisenä halusin selvittää sen, että kuinka hyvin siellä tiedostetaan mitä on tapahtunut. Se oli minulle tärkeää, että siellä myönnettiin, että jokin asia ei ole mennyt aivan nappiin. Se on mielestäni aina kasvamisen mahdollisuus, että asiat myönnetään, Honkavaara sanoi.

Pelkkä virheiden myöntäminen ei vielä riitä. SJK on hakenut suuntaa hyvin erinäköisillä valmentajapalkkauksilla. Myös Honkavaara halusi päästä seuran kanssa samalle sivulle siitä, mihin päin SJK:ta lähdetään viemään.

– Piti itse löytää se juttu, että mitä siellä nyt ollaan tekemässä. Se oli pitkällinen prosessi. Voin sanoa, että kyllä siinä meni reilu kuukausi, kun mietin asioita.

– Oikeastaan siinä vaiheessa valmennuspesti kääntyi houkuttelevaksi, kun totesin, että pystyn siellä kehittymään valmentajana. Siellä valmentamisen infrastruktuuri on niin hyvällä tasolla olosuhteiden myötä. Valmentamisen suhteen siellä on kaikki niin sanotusta paikoillaan. Se jeesaa minua ja voin antaa vielä enemmän pelaajille kentällä, Honkavaara avasi.

Usein koetaan, että rajuilma olisi pahimmillaan nimenomaan myrskyn silmässä, mutta se ei pidä paikkaansa. Myrskyn silmä on nimittäin hirmumyrskyn keskelle muodostuva tyyni ja pilvetön alue, jota rajuilma kiertää. Honkavaara pyrkii SJK:ssa kohti myrskyn silmää tuomalla seuraan linjakkuutta ja rauhallisuutta vellovan kaaoksen ympäröimänä. Nähtäväksi jää, minkälaisia voimia vastaan Vuoden liigavalmentaja joutuu Seinäjoella taistelemaan.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen