Etelä-Amerikan herruus palasi lauantaina pitkän tauon jälkeen brasilialaiselle Flamengolle, joka voitti Copa Libertadoresin loppuottelussa kilpailun viime vuoden mestarin, argentiinalaisen River Platen, 2-1. Finaali pelattiin Perun pääkaupungissa Limassa.

Flamengo oli viimeksi voittanut Libertadoresin vuonna 1981.

Mestaruuden taustalla oli portugalilainen konkarivalmentaja Jorge Jesus, joka siirtyi Flamengoon viime kesäkuussa valmennettuaan aiemmin vain kotimaassaan ja yhden kauden ajan Saudi-Arabiassa. Hänestä tuli samalla vasta toinen Etelä-Amerikan ulkopuolelta tullut valmentaja, joka on voittanut Copa Libertadoresin. Ensimmäisenä siinä onnistui kroatialainen Mirko Jozić, joka luotsasi chileläisen Colo Colon mestaruuteen vuonna 1991.

Lauantain ottelu alkoi Flamengon kannalta kehnosti, sillä se joutui tappioasemaan jo vartin kohdalla. River Platen hyökkääjä Rafael Santos Borré sai brasilialaisten puolustuksen sekoilun seurauksena pallon aitiopaikalle ja latasi sen ensikosketuksellaan verkkoon.

Flamengo oli koko avausjakson suurissa vaikeuksissa ja sai aikaiseksi vain yhden vedon, joka suuntautui lisäksi maalin ohi.

Toisella puoliajalla nähtiin hyökkäyksiä tasaisesti kummassakin päädyssä, mutta Flamengon maaleja saatiin odottaa aivan ottelun viime hetkille saakka. Kummastakin osumasta vastasi hyökkääjä Gabriel ”Gabigol” Barbosa, joka voitti turnaksen maalipörssin yhdeksällä maalillaan. Brassikärjen ensimmäinen osuma syntyi 89. minuutilla ja toinen kolme minuuttia myöhemmin. Koko kauden aikana Gabigol, 23, on pelannut 38 ottelua, joissa hän on tehnyt yhteensä 31 maalia ja syöttänyt kymmenen.

Hänet poistettiin vielä 95. minuutilla suoralla punaisella kortilla kentältä epäurheilijamaisen käytöksen takia joukkueiden välisten tunteiden kuumetessa. Ilmeisesti Gabigol suuttui tuomarille ja taputti tälle sarkastisesti. Hetkeä aiemmin kentältä ulos lensi myös Riverin Exequiel Palacios, joka potkaisi maassa maannutta Flamengon Bruno Henriqueä selkään.

Euroopan kentiltä tutut Filipe Luís ja Diego juhlivat mestaruuspokaalin kanssa. Kuva: Getty Images

– Tämä oli kuin se Manchester Unitedin ja Bayern Münchenin välinen [Mestarien liigan] loppuottelu 20 vuoden takaa, eikö ollutkin? kyseli Flamengon keskikenttäpelaaja ja kapteeni Everton Ribeiro toimittajilta pelin jälkeen. Vuonna 1999 United voitti Bayernin 2-1 kahdella lisäajan maalilla.

Riverin päävalmentaja Marcelo Gallardo oli musertunut.

– Minuun sattuu, koska olimme niin lähellä voittaa. Minuun sattuu yhtä paljon kuin kannattajiimme, kommentoi kyynelehtinyt Gallardo lehdistötilaisuudessa.

Vastapuolen valmentaja Jorge Jesus taas säteili onnesta. Hän voitti ensimmäistä kertaa urallaan maanosan mestaruusturnauksen hävittyään portugalilaisen Benfican kanssa Eurooppa-liigan loppuottelussa kahdesti. Muita pokaaleja hänelle oli ennen lauantaita kertynyt jo toistakymmentä.

– Tämä on varmasti urani tärkein mestaruus. Tätä loppuottelua katsottiin 176 maassa, ja miljoonat ihmiset ovat nyt nähneet näiden kahden mahtavan joukkueen taidot. Kumpi tahansa olisi voinut voittaa.

Jorge Jesus johdatti Flamengon pitkän tauon jälkeen Libertadoresin mestariksi. Kuva: Getty Images

Flamengon suuri sankari Gabigol uhkasi laittaa Brasiliassa kaikkien aikojen bileet pystyyn.

– Huomenna Rio on meidän. Haluan kaikki Flamengon kannattajat kaduille, me valtaamme Rion, julisti hyökkääjä.

Gabigol pelaa Flamengossa lainalla Italian suurseurasta Internazionale Milanosta, jossa hän on ollut kirjoilla kesästä 2016 lähtien. Hänen lainapestinsä päättyy vuodenvaihteessa, mutta Gabigolin odotetaan jäävän Flamengoon.

Tämä vuosi on ollut Gabigolin, mutta Italiassa ja Interissä hänet muistetaan lähinnä floppina – jos ollenkaan. Hän siirtyi Internazionaleen kolme ja puoli vuotta sitten suurten odotusten saattelemana kasvattajaseurastaan Santosista, mutta hän on tähän päivään mennessä pelannut Interissä vain kymmenen ottelua ja tehnyt yhden maalin.

Inter lainasi hänet ensin portugalilaiseen Benficaan, jossa pelejä tuli vielä vähemmän, ja viime vuodeksi hän palasi lainalle Santosiin.

Ennen lauantain loppuottelua Gabigol antoi haastattelun AS:lle ja sanoi, että uskoo voivansa onnistua Euroopassa vielä jonain päivänä.

– Opin paljon Interissä, vaikka sain rajatusti mahdollisuuksia näyttää osaamistani. Menin sinne erittäin motivoituneena ja halusin näyttää, mihin minusta on. Tein kovaa töitä ja yritin oppia uudessa ympäristössä jokaisen valmentajan filosofian.

Gabigol on tykittänyt maaleja Brasiliassa Euroopan-reissunsa jälkeen. Kuva: Getty Images

– Tarinani Interissä olisi voinut olla täysin erilainen, jos olisin suoriutunut hieman johdonmukaisemmin. Kunnioitin aina valmentajan päätöksiä, vaikka minusta tuntui, että minun olisikin pitänyt pelata useammin.

– Tänä päivänä olen aikuistuneempi. Se on normaalia, että minun oli ehkä vaikeampi sopeutua toiseen sarjaan kuin siihen, jossa vartuin. Mutta elämässä pitää tehdä päätöksiä ja ottaa riskejä. En kadu mitään. En olisi tässä tänään ilman niitä kokemuksia.

– Tunnen olevani valmis tekemään maaleja Brasiliassa, Englannissa Saksassa tai Espanjassa. [Espanjan] La Liga on sarja, josta erityisesti pidän. Siellä on maailmanluokan joukkueita, kuten Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid ja Valencia.

Lähteet: ESPN, Opta, Daily Mail, AS