Suomalainen hyökkääjälupaus pelaa Englannissa niin hyvin, että se huolettaa seuran omia faneja: ”Olisimme ilman häntä jälleen vaikeuksissa”

© Kuva: Getty Images

Suomalaishyökkääjä Marcus Forss harjoittaa ammattiaan tällä hetkellä Englannin kolmannella sarjatasolla, Ykkösliigassa, mutta hänen nimensä tiedetään nykyään aina Valioliigassa asti.

Forss, 20, edustaa toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla, Mestaruussarjassa, pelaavaa Brentfordia, mutta tämän kauden hän pelaa lainalla porrasta alempana AFC Wimbledonissa.

Kautta on vielä runsaasti jäljellä, mutta Wimbledonille siitä on tulossa lähes yhtä synkkä kuin edellisestäkin. Viime sesongilla joukkue säilyi sarjassa vain maalieron ansiosta, eikä voittoja ole tullut tälläkään kaudella kuin vasta kolme kappaletta.

Kaiken lisäksi, joukkueen pudottamiselta pelastanut manageri Wally Downes menetti työpaikkansa viime kuussa rikottuaan Englannin jalkapalloliiton vedonlyöntiä koskevia sääntöjä.

Forss on ollut yksi Wimbledonin harvoista valopilkuista kuluvalla kaudella. Hän on pelannut tällä kaudella Wimbledonissa kymmenen ottelua ja tehnyt seitsemän maalia, joista ensimmäinen syntyi heti hänen debyytissään. Sky Sportsin mukaan suomalaiskärki on herättänyt Valioliigassa pelaavien West Hamin ja Southamptonin kiinnostuksen.

Forss (vas.) teki lokakuun alussa Rochdalea vastaan yhden maalin. Kuva: Getty Images

Brentfordin apuvalmentaja Kevin O’Connor, joka valmensi Forssia jo seuran kakkosjoukkueessa, kuvaili Sky Sportsille, millainen pelaaja Forss oikein on.

– Hän oli hieman puolikuntoinen, kun hän liittyi seuraamme, mutta hänen lahjakkuutensa oli nähtävissä.

– Hän on mielenkiintoinen tyyppi. Hän on varsin ujo ja pidättyväinen. Mutta hän on todella päättäväinen ja ajoittain määrätietoinen, mikä on mielestäni hyvä asia hyökkääjän kohdalla.

– Hänestä näki, että hän on hyvä pelaaja, kunhan saimme hänet pelikuntoon, etenkin kakkosjoukkuetta varten. Hänestä näki heti, että hän on viimeistelijä ja todella hyvä molemmilla jaloilla. Uskon, että se oli vain ajan kysymys, milloin hän pääsee ykkösjoukkueeseen.

Osa Brentfordin kannattajista on saattanut ihmetellä, miksi Forss ylipäätään lähetettiin lainalle, sillä joukkueen hyökkäyspään vaihtoehdot jäivät hänen siirtonsa jälkeen vähäisiksi.

Brentford myi ranskalaisen Neal Maupayn 20 miljoonalla punnalla Valioliigan Brightoniin, mutta Forss lähetettiin silti lainalle. O’Connorin mukaan tälle on yksinkertainen selitys.

– En usko, että Marcus on ihan vielä valmis pelaamaan 46 peliä Mestaruussarjassa. Ymmärrän argumentin sen puolesta, että hänet olisi pidetty joukkueessa, mutta samaan aikaan me haluamme hänen kehittyvän ja hän tarvitsee peliaikaa.

– Joten olisimme ehkä hieman itsekkäitä, jos pitäisimme hänet täällä ja antaisimme silloin tällöin 20 minuuttia peliaikaa, kun hänellä on mahdollisuus pelata ja tulla takaisin toivottavasti parempana hyökkääjänä. Siitä me voimme hyötyä.

O’Connorin mukaan kakkosjoukkueessa pelaaminen ei olisi kehittänyt Forssia riittävästi.

– Halusimme, että hän pääsee pelaamaan miesten jalkapalloa. Kakkosjoukkueessa ei aina pääse pelaamaan miehiä vastaan, varsinkaan hänen pelipaikallaan, joten me halusimme altistaa hänet isoille, vahvoille, fyysisille puolustajille, jotta hän voi oppia ja tulla näyttämään meille, kuinka paljon hän on kehittynyt.

– Pelasimme harjoituskaudella Wimbledonia vastaan. Tiedän, että kiinnostusta oli muualtakin, mutta Marcus päätti mennä sinne. Uskon sen sopivan hänelle, sillä hän voi pysyä kotona, eikä se ole liian kaukana, joten me pystymme tarkkailemaan häntä läheltä.

– Hän on ruvennut tekemään todella kovaa töitä. Hän pystyy pitämään palloa, hän pystyy kääntymään, hän on vahva ja kun hän saa tilaisuuden, odotan hänen tekevän maalin. Hän on fiksu, hän tähtää puolustajan jalkoihin. Hän siirtää palloa ja odottaa heidän siirtävän jalkojaan ja sitten hän laukoo aina heidän jalkojensa välistä, joten maalivahdeilla ei ole aikaa reagoida. Hän on todella älykäs viimeistelijä.

Wimbledonissa nautitaan tällä hetkellä Forssin otteista täysin rinnoin, mutta samalla seurassa pelätään, että suomalaisen lainapesti on jäämässä vain puolikkaan kauden mittaiseksi. Forssia estettiin pelaamasta Wimbledonin kanssa FA Cupin ensimmäisellä kierroksella, jotta hän voisi myöhemmin tällä kaudella mahdollisesti pelata kilpailussa Brentfordin kanssa.

Huhujen mukaan Brentford saattaa kutsua Forssin lainalta takaisin, mutta O’Connor ei vahvistanut tai kiistänyt väitettä.

– En ole varma, onko hän Wimbledonissa kauden loppuun vai tammikuuhun asti, mutta jos hän jatkaa samaa menoa, niin uskon, että hän taistelee paikasta ykkösjoukkueessa heti palatessaan.

AFC Wimbledonin kannattaja Arash Rezai kuvaili seuran kannattajakunnan tuntoja Forssista Sky Sportsille. Fanit toivovat luonnollisesti, että joukkueen paras maalintekijä pysyisi Wimbledonin vahvuudessa kauden loppuun asti.

– Kun hankimme Marcuksen lainalle, olin varsin innoissani siitä, että (Brentfordin manageri Thomas) Frank sanoi häntä Brentfordin parhaaksi viimeistelijäksi.

Forss ei ole tänä syksynä pelannut ollenkaan Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, koska hän on kieltäytynyt kutsuista jatkaakseen pelaamista Wimbledonissa. Suomen valmennusjohto on antanut ymmärtää, että Forssin olisi toivottu valitsevan toisin, mutta Wimbledonissa se teki hyökkääjälupauksesta entistä suositumman.

– Viime kaudella suurin ongelmamme oli maalinteko. Teimme 46 sarjapelissä vain 42 maalia, viisi vähemmän kuin mikään muu Ykkösliigan joukkue. Luotimme pitkälti maalien suhteen Joe Pigottiin, joka teki 15. Seuraavana oli James Hanson viidellä maalilla. Pigott ei ole oikein päässyt vauhtiin tällä kaudella, joten siitä tuli valtava huolenaihe ensimmäisen kuukauden aikana. Veikkaan, että olisimme ilman nuorta suomalaista jälleen vaikeuksissa maalinteon kanssa, kommentoi Rezai.

– Hän pelaa niin hyvin, että Brentford saattaa kutsua hänet takaisin tammikussa, mikä huolettaa meitä. Mutta minun mielestäni tämä on loistava seura hänen kehityksensä kannalta. Hän on jo ykkösvaihtoehtomme hyökkäykseen, joten hän saa mahdollisimman paljon peliaikaa, mikä vain auttaa hänen kehitystään.

– Jos Brentford antaisi hänen pelata koko kauden Wimbledonissa, hän voisi tehdä vielä enemmän maaleja ja saada minuutteja vyölleen ja palata takaisin valmiimpana hyökkääjänä.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!