Uutistoimisto jututti futisjohtajia Huuhkajien h-hetkestä – ”Pukki vie meidät luvattuun maahan”

© Kuva: Juha Tamminen

Jos ovat Suomi ja suomalaiset innoissaan Huuhkajien historiallisesta saumasta varmistaa perjantaina maamme ensimmäinen miesten arvoturnauspaikka, niin alkaa A-maajoukkueen nousu herättää huomiota myös maailmalla. Merkittävä kansainvälinen uutistoimisto AP teki kattavan jutun Huuhkajien noususta arvokisojen kynnykselle. AP kyseli muun muassa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahdelta ja Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrandelta, miten tähän on tultu, ja mitä kisapaikka merkitsisi suomalaisille.

– Koettuaan niin monta pettymystä historiassaan, tämä on päivä, jonka pohjoisen maan – joka tunnetaan paremmin jääkiekkojoukkueestaan, rallikuskeistaan ja keihäänheittäjistään – 5,5 miljoonaa asukasta eivät uskoneet koskaan saapuvan, AP News kirjoittaa dramaattisesti.

Sivusto arvelee, että kisapaikka voisi vaikuttaa koko kansan luonteeseen, eikä entinen maajoukkuepelaaja Aki Riihilahti ajatusta tyrmää.

– Sellaisia skeptikkoja, jotka toteavat aina ”äh, eivät he onnistu siinä kuitenkaan”, on oikeastaan kaikessa, mitä teemme. Onpa kyse sitten musiikista tai mistä tahansa, Riihilahti toteaa.

– Suomalainen luonne on, että vasta kun saavutukseen liittyy ulkoapäin tulevaa arvostusta, kannatamme sitä. Tämän merkitys voikin olla suurempi henkisesti kuin konkreettisesti.

AP listaa takavuosien huippupelaajista ”Ajaxin silkkisen pelintekijän” Jari Litmasen sekä Liverpoolin puolustuksen tukipilarin Sami Hyypiän, ja muistuttaa siitä, että maailmantähdistä huolimatta arvokisoihin pääsy on jäänyt haaveeksi yli 80 vuoden ajan. Yhdeksi muutoksen syyksi AP tarjoaa peruskoulun opettajan Markku Kanervan palkkaamista Huuhkajien peräsimeen.

Vaikka Roman Eremenko saikin kahden vuoden doping-pannan ja Perparim Hetemaj vetäytyi maajoukkueesta, Kanervan käytännönläheinen ajattelumalli ja suoraviivainen 4-4-2 -pelitapa tekivät ihmeitä. Tuloksia on tullut niin Nations Leaguessa kuin EM-karsinnoissakin, ja kisapaikka on enää Liechtensteinin kaatamisesta kiinni.

– Tämä (futiksen arvokisapaikka) on palapelin puuttuva palanen, Marco Casagrande viittaa Suomen kokemaan urheilumenestykseen.

– Olemme onnistuneet saavuttamaan urheilussa kaiken muun, mutta vain tämä erottaa meidät siitä, että olisimme oikea urheilumaa.

Suomen nousua on verrattu kansainvälisessä mediassa usein Islantiin, joka oli mukana sekä vuoden 2016 EM-kisoissa että viime vuoden MM-turnauksessa. Casagrande kertoo jutelleensa Islannin palloliiton edustajien kanssa ja tiedustelleen näiltä Islannin menestyksen salaisuutta.

– Se ei auttanut. Kaikki vain sanoivat: ”Te häviätte kaikki pelit ja Islanti menee EM-kisoihin. Mitä te oikein teette?”

AP muistuttaa myös siitä, kuinka maalitykki Teemu Pukki on ottanut Huuhkajat kantaakseen, kun maaleja on tarvittu.

– Jokainen tuntuu rakastavan Teemu Pukkia. Hän on kuin Suomen pelastaja, joka vie meidät luvattuun maahan, Riihilahti muotoilee ja varoittaa edessä olevan mahdollisesti massiiviset bileet, jos Liechtenstein huomenna kaatuu.

– Suomalaiset juhlisivat sitä kuin isoa festivaalia. Kansa menisi sekaisin.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.