Boxing Day tarjoaa Britteinsaarilla peräti kaksi suomalaisten välistä kohtaamista – mikä on Boxing Dayn tarina?

© Kuva: Getty Images

Englannissa tapaninpäivä on tunnetusti suuri jalkapallopäivä. Boxing Daynä Britteinsaarilla nähdään myös todellisia suomalaiskamppailuja.

Boxing Day -nimelle on useita eri selityksiä. Yhden uskomuksen mukaan nimi tulee siitä, että Englannissa tapaninpäivänä oli aikanaan tapana antaa lahjoja palvelijoille. Laatikoissa viedyt lahjat sisälsivät esimerkiksi ruokaa ja erilaisia lahjoja.

Toisen selityksen mukaan nimi tulee siitä, että kirkot tarjosivat viktoriaanisella aikakaudella laatikoita, joihin seurakuntalaiset laittoivat lahjoituksiaan. Kolmannen selityksen mukaan kauppiaat keräsivät ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen rahasta tai lahjoista koostuneita joululaatikoita. Joka tapauksessa Boxing Day on pitkälti ollut Englannissa työväen juhla.

Myös jalkapallon ja Boxing Dayn yhteydellä on useita eri selityksiä. Aikanaan jalkapallokierros pelattiin vielä joulupäivänä, mutta 1950-luvun lopulla kierros siirtyi pysyvästi tapaninpäivälle. Boxing Dayn ottelut pyritään laatimaan niin, että vierasjoukkueiden kannattajat joutuisivat matkustamaan mahdollisimman vähän.

Yksi selitys Boxing Dayn yhteydestä jalkapalloon löytyy ensimmäisestä maailmansodasta. Tarinan mukaan englantilaiset ja saksalaiset sotilaat riisuivat aseensa yhdeksi päiväksi ja ryhtyivät pelaamaan jalkapalloa. Vuonna 2014 Englannin jalkapalloliitto järjesti niin kutsutun ”Aselevon ottelun”, jossa pelasi Iso-Britannian ja Saksan sotilaita.

Tapaninpäivä onkin Britteinsaarilla jalkapallon täyteinen. Skotlannissa pelataan täysi kierros. Englannissa Valioliiga vie toki suurimman huomion, mutta myös muilla sarjatasoilla pelataan, kuten Englannin Ykkösliigassa, jossa Marcus Forssin edustama AFC Wimbledon ja Anssi Jaakkolan Bristol Rovers ottavat yhteen kello 17.

Forssin ja Jaakkolan kohtaaminen ei suinkaan ole ainoa suomalaiskohtaaminen Boxing Daynä. Glen Kamaran Rangers kohtaa Skotlannin Valioliigassa torstaina Niko Hämäläisen edustaman Kilmarnockin.

Myös Englannin Mestaruussarjassa Aapo Halme on ainakin oletetusti kentällä, kun Barnsley isännöi West Bromwichia. Jaakko Oksanen saatetaan nähdä Brentfordin vaihtopenkillä Swanseata vastaan.

Valioliigassa Teemu Pukin Norwich kohtaa elintärkeässä putoamistaistelussa toisen sarjanousijan Aston Villan vieraskentällä. Norwichin ottelu käynnistyy kello 17. Viaplay näyttää kaikki Valioliigan Boxing Dayn ottelut suorina lähetyksinä. Boxing Day käynnistyi kello 14.30 alkaneella Tottenhamin ja Brightonin välisellä kamppailulla.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.