Kaksi jalkapalloilijaa ehdolla Vuoden Urheilijaksi – päättyykö pitkä kuiva kausi?

© Kuva: Juho Hirvonen

Jalkapalloilija on valittu Suomessa Vuoden Urheilijaksi kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla valinta osui Jari Litmaseen vuonna 1995. Litmanen voitti tuona vuonna Mestarien liigan ja sijoittui Ballon d’Or -äänestyksessä kolmanneksi.

Sami Hyypiä toisti Litmasen tempun kuusi vuotta myöhemmin, kun hän sai toisena jalkapalloilijana pokata Vuoden Urheilija -pystin. Hyypiä saavutti tuona vuonna viisi pokaalia, joista merkittävin oli UEFA Cupin voitto. Hänet valittiin myös UEFA:n vuoden tähdistojoukkueeseen.

Moni saattaa nyt miettiä, olisiko jälleen jalkapalloilijan vuoro, sillä kuningaspeli sai kaksi edustajaansa ehdolle Vuoden 2019 urheilijaksi. Nuo valitut ovat Teemu Pukki ja Lukas Hradecky.

Urheilijatoimittajain Liitto julkaisi keskiviikkona 25 ehdokastaan Vuoden Urheilijaksi. Listan on koonnut valiokunta. Ehdokkaista 11 on naisia ja 14 miehiä. Aiempina vuosina käytössä on ollut laajempi ehdokaslista, mutta nyt kokeillaan suppeampaa mallia.

Vuoden Urheilijan valitsevat urheilutoimittajat. Lomakkeelle saa nostaa vähintään viisi ja enintään kymmenen ehdokasta. Edelleen on mahdollista äänestää yhtä omaa ehdokasta valmiin ehdokaslistan ulkopuolelta. Vuoden Urheilija paljastetaan Urheilugaalassa 16. tammikuuta.

Vuoden Urheilijaksi on valittu kahtena vuonna peräkkäin maastohiihtäjä Iivo Niskanen. Niskasen viime kauden paras saavutus oli MM-pronssi 15 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla.

Vuoden Urheilija 2019 -ehdokkaat:

Marko Anttila, jääkiekko
Aleksander Barkov, jääkiekko
Valtteri Bottas, autourheilu
Venla Harju, suunnistus
Lukas Hradecky, jalkapallo
Titta Keinänen, karate
Lauri Kerminen, lentopallo
Henri Kontinen, tennis
Amanda Kotaja, yleisurheilu
Elias Kuosmanen, paini
Viveca Lindfors, taitoluistelu
Lauri Markkanen, koripallo
Satu Mäkelä-Nummela, ampumaurheilu
Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto
Iivo Niskanen, maastohiihto
Sanna Pasanen, keilailu
Mira Potkonen, nyrkkeily
Teemu Pukki, jalkapallo
Mikko Rantanen, jääkiekko
Rene Rinnekangas, lumilautailu
Noora Räty, jääkiekko
Kaisa Sali, triathlon
Emil Soravuo, voimistelu
Leo-Pekka Tähti, yleisurheilu
Eva Wahlström, nyrkkeily

Futaajat vahvoilla myös Vuoden Valmentaja- ja Vuoden Joukkue -kategorioissa?

Jos ovat Vuoden Urheilijan palkinnot ovat jalkapalloilijoille ja ylipäätään joukkueurheilijoille erittäin tiukassa (muiden palloilulajien edustajat eivät ole voittaneet tunnustusta kertaakaan), niin toisin on ollut laita Vuoden Valmentajaa valittaessa. Jalkapallovalmentaja on valittu Vuoden Valmentajaksi seitsemän kertaa, ja voi olla, että viime vuoden voittaja Markku Kanerva on tänäkin vuonna lähellä kolmatta valintaansa.

Myös Vuoden Valmentajaksi valiokunta määritteli etukäteen viiden ehdokkaan listan. Tässä äänestyksessä omaa ehdokasta ei listan ulkopuolelta voi äänestää. Huuhkajat EM-kisoihin luotsannut 55-vuotias Kanerva kisaa palkinnosta yhdessä Jukka Jalosen (jääkiekko), Pasi Mustosen (jääkiekko), Tuomas Sammelvuon (lentopallo) ja Maria Wahlroosin (cheerleading) kanssa.

Jalkapallojoukkue on valittu Vuoden Joukkueeksi vuosien saatossa kahdeksan kertaa. Miesten A-maajoukkue ei ole voittanut kyseistä palkintoa koskaan, mutta EM-kisapaikan myötä mahdollisuudet ovat nyt hyvät.

Myös Vuoden Joukkue -äänestykseen valittii viisi ehdokasta. Omaa ehdokasta ei tässäkään kategoriassa voi äänestää. Ehdokkaat ovat:

  • Cheerleadingin naisten MM-kultajoukkue
  • Jalkapallon miesten A-maajoukkue
  • Jääkiekon miesten MM-kultajoukkue
  • Jääkiekon naisten MM-hopeajoukkue
  • Suunnistuksen miesten MM-hopeaviestijoukkue

Viime vuonna Vuoden Joukkueeksi valittiin salibandyn miesten MM-kultajoukkue.

Kaikkien ehdokkaiden esittelyt löytyvät täältä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.