Brasilian pääsarjan Serie A:n sunnuntaisella päätöskierroksella koettiin historiallinen hetki. Nelinkertainen brasilianmestari Cruzeiro putosi ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana pois pääsarjasta. Cruzeiron putoaminen ratkesi, kun se hävisi Palmeirasille 0-2.

Cruzeiro voitti Serie A:n mestaruudet viimeksi vuosina 2013 ja 2014. Se on myös voittanut kahdesti ”Etelä-Amerikan Mestarien liigan” Copa Libertadoresin. Cruzeiro tunnetaan myös seurana, jossa yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, Ronaldo teki läpimurtonsa ennen kuin aloitti Euroopan-valloituksensa PSV Eindhovenissa.

Cruzeiro oli ennen sunnuntaita yksi neljästä seurasta, jotka eivät koskaan olleet pudonneet kakkostasolle. Nyt kvartetti kutistui Flamengon, Santosin ja São Paulon muodostamaksi trioksi.

Kun Cruzeiron putoaminen alkoi näyttää varmalta toisen puoliajan edetessä, katsomossa nähtiin monien fanien itkevän vuolaasti. Jotkut purkivat turhautumistaan myös väkivalloin. Estadio Mineirolla syntyi tappeluita, paukkupommeja pamauteltiin ja kentälle heitettiin tuoleja. Niinpä erotuomarin oli pakko keskeyttää ottelu jo 85 minuutin pelin jälkeen.

Cruzeiron ohella Serie A:sta putosivat Avai, Chapecoense ja CSA. Chapecoensen putoaminen varmistui jo marraskuun lopulla, liki päivälleen kolme vuotta sen jälkeen, kun miltei koko joukkue menehtyi traagisessa lento-onnettomuudessa. Turmassa kuoli kaikkiaan 71 henkilöä lentokoneen 77 matkustajasta. Chapecoense oli onnettomuuden sattuessa matkalla Kolumbiaan Copa Sudamericanan loppuotteluun.

[readmore from=Brasilian-Serie-A]

– Minun täytyy pyytää faneilta anteeksi. Täällä työskentelevät ihmiset ovat hyviä ammattilaisia. Tämä on aidon Chapecoensen jälleenrakennusta – siltä minusta tuntuu. Olen varma, että Chapecoense palaa pääsarjaan paljon vanhempana, joukkueen valmentaja Marquinhos totesi putoamisen varmistuttua.

Sarjan mestaruuden voitti ylivoimaiseen tapaan Flamengo, joka juhli myös Copa Libertadoresin voittoa. Päätöskierroksella Flamengo sai kuitenkin taipua Santosille tylysti maalein 0-4. Ottelu saattoi jäädä mestarivalmentaja Jorge Jesúsin ja sarjan maalikuningas Gabriel ”Gabigol” Barbosan (25 maalia) viimeiseksi Serie A -peliksi Flamengossa. Seuraavaksi Flamengo matkustaa seurajoukkueiden MM-turnaukseen.

Lähde: AS