Kyproksella piti pelata viikonvaihteessa – lauantaista maanantaihin – maan jalkapalloilun pääsarjan vuoden kolmas ja kauden 17. ottelukierros. Toisin kuitenkin kävi, sillä Kyproksen jalkapalloliitto päätti perua perjantaina koko kierroksen ja siirtää ottelun myöhemmin pelattaviksi. Näin muun muassa Paulus Arajuuren Pafos FC ei maanantaista peliään Olympiakos Nikosiaa vastaan pelaa.

Kierroksen peruutuksen syynä on maan erotuomarien lakko. Myös lakkoon on hyvin ymmärrettävä ja perusteltu selitys, joskin myös äärimmäisen valitettava. Tuomarit nimittäin päättyivät ryhtyä lakkoon, koska erään tuomarikollegan autossa räjähti pommi.

Autopommi räjähti Larnacan kaupungissa, 33-vuotiaan tuomarin Andreas Constantinoun autossa. Henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta Constantinoun auto vaurioitui pahoin. Jalkapalloliitto julisti autopommin ”terroriteoksi”. Se myös totesi tuomarien keskuudessa vallitsevan ”pelon ilmapiirin”.

Tuomarien yhdistys sanoi tukevansa kollegaansa ja tämän perhettä ja kehotti mediaa olla ”kaatamatta bensaa liekkeihin” tuomareita kritisoimalla. Johonkin erotuomariin kohdistettu autopommi ja sitä seurannut kierroksen peruutus tapahtui Kyproksella jo kolmannen kerran kuuden vuoden sisällä.

Tuomarilakko ei ole ainoa Kyproksen jalkapallon huolenaihe tällä hetkellä, vaan maata ravistelevat myös ottelumanipulaatioskandaalit. UEFA ilmoitti maanantaina viidestä poikkeavuudesta kyproslaisten ottelujen vedonlyöntikäyttäytymisessä. Kyproksen poliisi tutkii tapauksia.

Kyproslaisen median mukaan UEFA on huomauttanut maata kaikkiaan 84 ottelumanipulaatioepäilystä vuodesta 2011 lähtien, mutta yhtään tuomiota tapauksista ei ole langetettu.

Yksi maan pääsarjaseuroista, usein eurokentilläkin nähty Omonia, vetosi aiemmin tammikuussa UEFA:an ja FIFA:an, jotta nämä puuttuisivat korruptioon kyproslaisessa jalkapalloilussa. Omonia ehdotti, että UEFA voisi sulkea kyproslaiset joukkueet europeleistä tutkimusten ajaksi.

– Olemme keränneet vuosien varrella riittävästi todisteita taivutellaksemme UEFA:n ja FIFA:n avaamaan tutkimukset kyproslaisesta jalkapalloilusta, Omonia sanoi tiedotteessaan.

Kyproksen erotuomarien lakon päättymisen aikataulusta ei ole vielä mitään tietoa. Jalkapalloliiton ja erotuomarien edustajat tapaavat toisensa maanantaina.

Kyproksen pääsarjassa pelaa Arajuuren lisäksi suomalaisista myös Berat Sadik (Anorthosis) ja Samu Volotinen (Apollon Limassolin kolmosvahti).

Lähteet: Worldfootball.net, Financial Mirror ja Washington Times