Eilen tiistaina, 21. tammikuuta tuli kuluneeksi tasan vuosi argentiinalaishyökkääjä Emiliano Salan traagisesta lentoturmasta. Sala kuoli, kun häntä kuljettanut pienkone putosi Englannin kanaaliin matkalla Ranskan Nantesista Cardiffiin, jonne Sala oli juuri siirtynyt vain pari päivää aikaisemmin.

Nantes, jossa Sala futismaailman tietoisuuteen nousi, kunnioittaa entistä pelaajaansa sunnuntain Ligue 1 -ottelussaa Bordeaux’ta vastaan. Nantes pelaa tuossa pelissä Argentiinan sinivalkoisissa väreissä tutun kelta-vihreän paitansa sijaan. Erikoispaidan myyntituotot ohjataan kokonaisuudessaan Salan vanhoille seuroille Argentiinassa.

– Koska Sala unelmoi Argentiinan paidassa pelaamisesta, Nantesin pelaajat vaihtavat tavallisen kelta-vihreän paitansa valkoiseen ja siniseen peliasuun, Nantes totesi lausunnossaan Fox Sportsin mukaan.

Lisäksi Bordeaux-ottelussa annetaan Salalle minuutin mittaiset aplodit ja Salan kuva asetellaan Nantesin stadionin keskiympyrään.

Emiliano Salan perheessä ja argentiinalaisessa 2 000 asukkaan Progreson kylässä pelaajan kuolema on yhä vahvasti läsnä. Kaikki Progresossa tunsivat ”El Emin”, ja kadut täyttyivät surevista ihmisistä, kun Salan ruumisarkku tuotiin viime keväänä kotiin.

– Kun Emi oli 15, hän istui vanhan kotimme keittiössä ja sanoi minulle: ”Äiti, minä haluan olla jalkapalloilija”, Salan Mercedes-äiti kertoi BBC:n laatimassa haastattelussa.

– Hän halusi sitä niin paljon ja seuratakseen sitä unelmaa hänen piti muuttaa San Franciscoon, Cordoban maakuntaan.

– Oli vaikea nähdä hänen lähtevän, mutta hän oli niin päättäväinen ja vakuuttunut siitä, että se onnistuisi. Se oli hänen unelmansa, ja hän toteutti sen. Hän rakasti jalkapalloa, ja oli silloin niin innostunut Valioliigassa pelaamisesta.

Vuodesta 2015 kuolemaansa saakka Nantesissa pelannutta Salaa rakastettiin Ranskassa. Jotkut Nantesin fanit matkustivat Progresoon Salan kuoleman jälkeen, ja jopa hänen parturinsa kävi vierailemassa perheen luona.

– Emiliano oli ujo, mutta hän pysähtyi aina fanien odottaessa häntä, avasi autonsa ikkunat ja alkoi kirjoittaa nimmareita, Mercedes kertoo.

– Haluan kiittää kaikkia noita faneja, sillä he lähettävät minulle yhä kuvia, joita en ole ennen nähnyt. Saan niin paljon tavaraa Ranskasta, Englannista ja ympäri Argentiinaa.

Salasta tuli muutama päivä ennen kuolemaansa Cardiffin ennätyshankinta, joskin Cardiff ja Nantes riitelevät siirtokorvauksen maksamisesta edelleen. Hyökkääjä kuoli 28 vuoden ikäisenä, eikä saanut koskaan toteuttaa unelmaansa Argentiinan maajoukkueessa pelaamisesta.

– Puhuimme aina maajoukkueesta kuin kaksi fania, Emilianon Dario-veli muistelee.

– Hän tiesi, että joukkueeseen olisi hyvin vaikeaa päästä, sillä Argentiinalla on paljon hyviä hyökkääjiä. Hän ei kuitenkaan koskaan menettänyt toivoaan.

– Argentiinan paidassa pelaaminen oli luonnollinen toive. Me kuvittelimme sitä, kuinka hän tekisi maalin (Lionel) Messin syötöstä. Kukapa ei kuvittelisi?

Salan syntymäpäivän aikoihin lokakuussa hänen kasvattajaseuransa kotistadion nimettiin pelaajan mukaan. San Martínissa paljastettiin myös valtava Salaa esittävä seinämaalaus.

– Se on todella hieno seinämaalaus, erittäin realistinen ja koskettava, Dario totesi.

Huomionosoitukset eivät jääneet siihenkään, sillä San Martínin punamustissa pelipaidoissa on myös Salan kuva, ja koko paikallinen sarja nimettiin uudelleen Liga Emiliano Salaksi. Kaikista koskettavista kunnianosoituksista huolimatta Mercedes-äidin tuska ei ole helpottanut.

[readmore from=Sala-Emiliano]

– En valitettavasti voi sanoa, että olisin löytänyt rauhan. Vaikka olenkin elossa, olen käytännössä kuin kuollut. Tämä on ollut hirvittävä vuosi. Rakastin häntä niin paljon.