Myös SJK ja Honka olivat Roope Riskin perässä, mutta HJK:n tarjouksesta kieltäytyminen ei käynyt edes mielessä – ”Tämä on minulle unelmasiirto”

© Kuva: Juha Tamminen

Roope Riski liittyi uuden joukkueensa HJK:n harjoitusryhmään tammikuussa. 28-vuotias hyökkääjä solmi 2+1-vuotisen sopimuksen Klubin kanssa jo viime vuonna mutta edusti vuoden loppuun saakka silloista seuraansa, itävaltalaista St. Pölteniä.

Riski aloitti kauden Itävallassa isossa roolissa Bundesliigassa, vaikka toisin olisi voinut kuvitella. Edeltävän kauden hän nimittäin vietti lainasopimuksella Kreikan toisen sarjatason Chania Kissamikosksessa.

Täksi kaudeksi Riski palasi valmentajaa vaihtaneeseen Pölteniin, ja muutos vaikutti suomalaisen kannalta lupaavalta. Peliaikaa tuli jo kesällä harjoituskaudella, ja sama jatkui alkukaudella sarjapeleissä.

– Pelasin seitsemän ensimmäistä sarjapeliä ihan ensimmäistä lukuun ottamatta loukkaantumisen takia. Olin avauksen pelaaja, mutta en tehnyt maaleja eikä joukkue voittanut. Sitten tipuin avauskokoonpanosta ja aloin etsiä itselleni uutta seuraa, Riski referoi SuomiFutis-sivustolle.

Penkkikomennuksen aikaan elettiin syksyä. Jo aiemmin Riskille oli tullut selväksi, että hänestä on kiinnostusta Suomessa, jossa hän oli edustanut veikkausliigataipaleellaan kasvattiseuraansa TPS:aa ja viimeisimpänä SJK:ta.

– HJK oli kiinnostunut minusta jo kesällä – ja pari muutakin suomalaista seuraa.

Pölten ei vaatinut siirtokorvausta

Ei ole yllätys, että yksi hänestä kiinnostuneista seuroista oli juuri SJK, jonka riveissä Riski voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden kaudella 2016.

– SJK totta kai ja Honka, ja kyselyitä tuli vähän mistä vaan.

Kesällä Riski ei kuitenkaan halunnut vielä vaihtaa maisemaa.

– Sanoin, että en halua lähteä vielä mihinkään, koska näytti siltä, että pelaan Itävallassa avauksessa, Riski avasi.

– Pölten tiesi sen, että minut halutaan Suomessa takaisin ja he kysyivät haluanko jäädä. Sanoin haluavani jäädä Pölteniin ja todistaa pystyväni pelaamaan avauksessa. Kun tipuin penkille, he sanoivat, että jos nyt tammikuussa haluan lähteä, niin voin lähteä Suomeen ilmaiseksi. Muuten he olisivat yrittäneet myydä minut.

Neljä A-maaottelua Huuhkajissa pelanneella Riskillä oli hyvät välit Pöltenin urheilutoimenjohtajaan, ja seura oli Riskille siirtosaagassa reilu. Turkulainen arvostaakin elettä.

– Jos Klubi olisi joutunut minusta jotain maksamaan, niin se olisi varmaan ollut pois omasta palkastani. Siinä mielessä se oli ihan hyvä ratkaisu kaikkien kannalta.

”Unelmasiirto”

SJK:ssa pelatun nappikauden 2016 jälkeen Riski siirtyi Saksan Kolmosbundesliigassa pelanneen Paderbornin joukkueeseen ja heti seuraavana kautena Pölteniin. Avauskaudella 2017-18 hän pelasi 25 Itävallan liigan ottelua ja teki niissä viisi maalia. Sen jälkeen eteen tulikin lainasiirto Kreikkaan, jonka jälkeen Riski halusi päästä vielä ainakin kerran kokeilemaan kynsiään Pöltenissä.

– Sain yrittää Itävallassa, se oli ainoa mitä toivoin kun menin sinne takaisin Kreikasta. Että saisin mahdollisuuden. Annoin kaikkeni ja yritin, emme vain pelanneet hyvin enkä itse tehnyt maaleja. Sitten se kaatui siihen ja tipuin avauksesta, jolloin tuli ajankohtaiseksi etsiä uutta seuraa.

Kun HJK lähestyi Riskiä tarjouksella syksyllä, hän ei empinyt. Siirtoa edesauttoi sekin, että hänen isoveljensä Riku Riski pelaa Klubissa. Alkava kausi on 30-vuotiaan Riku Riskin kolmas sinivalkoisissa.

– Ei kysymystäkään sitten, kun Klubi otti yhteyttä. Päästä tänne pelaamaan veljen kanssa, ja tyttöystävänikin on vielä täällä Helsingissä. Ensimmäistä kertaa urallani olen semmoisessa paikassa, missä oikeasti haluan olla. En ole ikinä unelmoinut pelaavani Pöltenissä, Chaniassa tai Haugesundissa Norjassa. Nyt saan olla HJK:ssa ja Helsingissä. Siinä mielessä tämä on minulle ihan unelmasiirto, ja totta kai kun veljeni on täällä, niin se tuo siihen pienen lisämausteen.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.